Prispevki

Filter
 • Okvirni plan aktivnosti za november in december 2012

  Okvirni plan aktivnosti za november in december 2012

  • Sreda, 7.11.2012 ob 16.30: delavnica risanja na svilo (za 50. obletnico društva)
  • Sreda, 14.11.2012 ob 16.30: predavanje o zdravi prehrani in praktični prikaz izračuna idealne telesne teže
  • Sobota, 24.11.2012 (prijave do 9.11.2012): brezplačni kopalni izlet v Laško
  • Četrtek, 29.11.2012 od 15.00 do 18.00: predavanje o pravici do slušnega aparata in tehničnih pripomočkih, na Ljubnem ob Savinji
  • Sreda, 5.12.2012 ob 17.00: predstavitev spletne televizije
  • Sreda, 12.12.2012 ob 16.30: izdelava novoletnih voščilnic
  • Sobota, 15.12.2012 (prijave do 5.12.2012): družabno novoletno srečanje

 • VABILO NA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET

  VABILO NA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET

  NAŠE DRUŠTVO ORGANIZIRA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET:
  KDAJ: 24. NOVEMBER 2012
  KAM: THERMANA LAŠKO   
  PRIJAVE: ZBIRAMO JIH DO PETKA, 9. NOVEMBRA
  PROGRAM:
  • 7.30 ODHOD AVTOBUSA IZ ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
  • 9.00 ODHOD AVTOBUSA IZ VELENJA
  • 10.00 PREDAVANJE O PRIPRAVI ZDRAVEGA OBROKA S PRAKTIČNIM PRIKAZOM
  • 11.00 KOPANJE
  • 14.00 KOSILO

  Predavanje:  Za zmerno in zdravo uravnoteženo prehranjevanje je potrebno malo volje in vzpodbude.
  Na zanimiv način bomo izvedeli, kako lahko na enostaven način pripravimo lahke, zdrave in okusne obroke. 
  Predavanje in prikaz priprave obroka bo vodila dipl. med. sestra, Barbara Oštir.

 • slikanje na svilo

  VABIMO VAS NA DELAVNICO RISANJA NA SVILO,

  KI BO V SREDO, 7.11.2012 OB 16.30 URI.

 • VABILO NA PREDAVANJE

  VABIMO VAS NA PREDAVANJE O PRAVICI DO SLUŠNEGA APARATA IN O TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH, KI OSEBAM Z OKVARO SLUHA LAJŠAJO VSAKDANJE ŽIVLJENJE

   

  Predavanje bo potekalo v četrtek, 29.11.2012, na Ljubnem ob Savinji, v Fašunovi hiši (v bližini zdravstvenega doma). Ob 15.00 bo predavanje, po končanem predavanju in do 18.00 ure bomo na voljo za individualna vprašanja.
  Predavali bodo predstavniki Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje in Centra možnosti iz Ljubljane.


  Vljudno vabljeni!

 • DRŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH V FUTSALU: 6.10.2012

  DRŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH V FUTSALU: 6.10.2012

  Tekmovanja se je udeležilo pet ekip in sicer iz Celja, Slovenskih Konjic, Maribora, Ljubljane in naše domače moštvo.  Že v začetku leta smo najeli športno dvorano v prostorih Šolskega centra v Velenju, za druženje po končanih tekmah pa smo rezervirali jedilnico v novi zgradbi Gaudeamus, kjer ima  odslej svoje prostore Visoka šola za varstvo okolja.
  Sezname prijavljenih ekip smo pred tekmovanjem odposlali na ZDGNS, kjer je sekretar športne zveze Tone  Petrič  določil tekmovalni sistem po pravilu turnirskega sistema: vsaka ekipa odigra dve tekmi z vsako ekipo. Ekipa z največjim številom točk je zmagovalec in državni prvak. 
  Celotna organizacija je bila za naše društvo velik zalogaj, saj je bilo potrebno poskrbeti za celotno dogajanje: za prostore, za strokovne in druge sodelavce, za prehrano in za nešteto podrobnosti. Vse je moralo potekati v določenem zaporedju in v določenih terminih. Prostovoljcev iz športne sekcije žal ni bilo, še največ dela je opravil njen predsednik, Aleš Fajfar. 
  Organizatorji smo se zbrali v dvorani ŠCV že ob sedmi uri zjutraj. Postavili smo mizo za zapisnikarja in časomerilca  ter mize za pokale in medalje. Pripravili smo tudi prostor za medicinsko sestro  Mando, ki je skrbela za poškodovane tekmovalce. Da so gledalci lahko spremljali potek vseh tekem na semaforju, je skrbel časomerilec gospod Ante Marušič. Za vodenje zapisnikov je dobro poskrbela Janja Feguš.
  Ob  osmi uri je bil zbor vseh tekmovalcev, ob pol devetih pa smo pričeli z uradnim delom. Po predvajanju slovenske himne so prisotne nagovorili: Franc Forštner, podpredsednik MDGN Velenje; Franc Žerdin, podžupan MOV; Aleš Fajfar, predsednik športne sekcije MDGN Velenje; Tone Petrič, sekretar športne zveze ZDGNS in tehnični delegat.  Tolmačila je Duška Berločnik.
  Ob devetih smo začeli s tekmovalnim delom, sodniško delo sta opravljala sodnika Rade Kovačič in Dražen Jurič. Celotno dogajanje je potekalo tako kot smo načrtovali in veseli smo, da ni bilo nobenih resnih poškodb tekmovalcev. Čeprav je bilo gledalcev bolj malo, so tekmovanja potekala v veselem tekmovalnem vzdušju. Seveda smo si najbolj želeli zmage domačega moštva, ki je sicer odlično začelo z zmago nad ljubljanskim moštvom, z rezultatom 4 : 1, končalo pa na zadnjem, petem mestu. Za boljšo uvrstitev našega moštva na prihodnjih prvenstvih,  bo potrebno še več treningov in malo več  športne sreče. 

  Največje število točk je zbralo ljubljansko moštvo in upravičeno osvojilo naslov državnega prvaka. Vrstni red po osvojenih točkah je bil torej naslednji:
  1. Ljubljana
  2. Maribor
  3. Celje
  4. Slovenske Konjice
  5. Velenje

  Pokale in medalje sta podelila Franc Forštner in Tone Petrič.

  Po končanem tekmovalnem delu, približno ob pol tretji uri, smo se odpravili v jedilnico Gaudeamusa na kosilo, ki ga je za nas pripravilo Gostinstvo Gorenje. Hrana je bila res zelo dobra, porcije pa obilne.

  V jedilnici je Aleš Fajfar podelil še uradna priznanja najboljšim igralcem tega prvenstva:
  1. Klemen Javornik – najboljši strelec
  2. Boban Vučetič    – najboljši vratar
  3. Roman Krajačič  – najboljši igralec

  Dogajanje smo zaključili v prijetnem vzdušju, sekretarka Urška Jakop pa si je na koncu lahko oddahnila od naporov, ki jih je vložila v celotno organizacijo.  Dela ni bilo malo, celotna prireditev  pa je potekala  brezhibno.

  Zapisala: Vlasta Florjan

 • PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI: 26.09.2012

  PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI: 26.09.2012

  Član našega društva, Stanislav Kolar, je tudi član prostovoljnega gasilskega društva Okonina. Pomagal nam je navezati stik s tamkajšnjim gasilskim društvom - člani našega društva so namreč izrazili željo, da bi se organiziralo predavanje o požarni varnosti, saj gluhota in naglušnost povečujeta tveganje v primerih požarne in tudi drugih nevarnosti. Osebe z okvaro sluha so ovirani na ravni komunikacije in tudi pri sprejemanju ter prepoznavanju zvokov iz okolja.
  Predaval je Gregor Križnik, ki dela tudi kot dežurni delavec na številki 112, tolmačila pa je Duška Berločnik. Prisotni so predavanje spremljali z zanimanjem in so sodelovali s postavljanjem  vprašanj in sicer predvsem o praktičnih rešitvah v primerih požarne nevarnosti.  
  Predavanje je bilo razdeljeno na dva sklopa nevarnih situacij: eksplozije oz. požari zaradi segrevanja nevarnih plinov v zaprtih prostorih in požari zaradi vžiga drugih snovi npr. električne naprave, prekomerno segrevanje maščob pri kuhanju, …..
  Plini, ki se uporabljajo v plinskih štedilnikih so brez vonja, barve in okusa – v procesu skladiščenja mu zato dodajajo snovi (markerje), ki imajo vonj. Tako je omogočeno zaznavanje uhajanja plina iz plinskih naprav. Pri vžigih drugih snovi je zelo pomembno, da upoštevamo varnostna pravila, kadar se gašenja lotevamo brez strokovne pomoči: prekiniti je potrebno dovod elektrike (varovalke), potrebna je uporaba primernih gasilnih sredstev in pravilno ravnanje z njimi.
  Predavatelj nam je predstavil gasilne aparate na prah, ki se pri gašenju pogosto uporabljajo, saj so učinkoviti in enostavni za uporabo. Edina slabost prahu je v tem, da zelo umaže okolico požarišča in da je prah zelo težko odstraniti. Za manjše požare npr. v avtomobilih, se uporabljajo gasilni aparati s težo 1kg  in 2kg. Gasilni aparati, ki so težki  6kg in 9kg, pa se večinoma uporabljajo  za gašenje zaprtih prostorov - ne smejo pa se uporabljati za gašenje električnih naprav, ki so pod napetostjo nad 1000 voltov. 
  Pri  iskanju strokovne pomoči ob požarni nevarnosti – prostovoljnih in/ali poklicnih gasilcev -uporabimo klicni center za obveščanje - brezplačno telefonsko številko 112. Predavatelj je poudaril, da je zelo pomembno, da klicatelj pove naslednje:

  • kdo kliče
  • kaj se je zgodilo
  • kje se je zgodilo

  Klicni center ob klicu samodejno pridobi podatke o telefonski številki in lokaciji klicočega, pogovor se snema in se (po novi zakonodaji) hrani tri mesece. Zloraba klica na 112 je kazniva.
  Na tem predavanju smo se seznanili predvsem s teorijo požarne varnosti - s predavateljem pa smo se dogovorili še za predavanje v naslednjem letu, ko bi  imeli še praktične prikaze uporabe gasilnih pripomočkov v gasilskem domu.

  Sestavila: Vlasta Florjan

 • PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM TLAKU: 3.10.2012

  PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM TLAKU:  3.10.2012

  Današnjega zdravstvenega  predavanja se je udeležilo sorazmerno veliko naših članov in članic. Z ozaveščanjem članov o tem, kako je pomembno, da si prizadevamo za čim bolj zdrav način življenja, smo v društvu s tem predavanjem naredili  še en korak v pravo smer. Predavala je gospa Slavica Avberšek, ki je po poklicu medicinska sestra, tolmačila je Duška Berločnik. Prisotni so postavljali številna vprašanja, zato sta obe imeli kar veliko dela z odgovarjanjem (oz. tolmačenjem) nanje.
  Izvedeli smo res veliko zanimivega o skritem sovražniku – visokem krvnem pritisku (v nadaljevanju: RR).  Predavateljica je za uvod najprej pozvala prisotne, da povejo, kdo že ima težave s povišanim RR in ugotovila je, da je takih skoraj polovica od prisotnih. 
  Ker ni vidnih jasnih znakov, da ima oseba povišan RR in ker se psihofizično večinoma dobro počuti, pogosto mine kar nekaj časa, preden ga identificiramo in ustrezno zdravimo. Poleg zdravega načina življenja, je zato občasno preverjanje RR z merilniki, dobra preventiva. Predavateljica je naštela najpomembnejše in najpogostejše dejavnike za nastanek povišanega RR:

  • slaba telesna dejavnost
  • nezdrava prehrana
  • pretiran stres
  • dedni dejavniki

  Pri  merjenju RR  se ugotavlja višina sistoličnega RR, ki je višji, in diastoličnega RR, ki je nižji. Pri prvem se srčna mišica stisne in požene kri po telesu – pri drugem pa se srčna mišica spet odpre.
  Do povišanega RR in z njim povezane težave, se najpogosteje začnejo pojavljati okoli  40. leta starosti. Če bolezni ne zdravimo, so posledice zelo hude, saj povišan RR močno obremenjuje delovanje srca in ledvic,  prizadene ožilje in vpliva na vid. Povišan RR tudi povečuje tveganje za nastanek srčnega infarkta:  žilne obloge se zaradi povečanega pritiska krvi na stene žil odtrgajo od njih in potujejo po krvi do srca, kjer lahko zamašijo arterijo.  Prav tako pri povišanem RR obstoja 7 krat večja možnost za nastanek možganske kapi.
  Pri zdravljenju povišanega RR je najprej potrebno začeti s spremembo načina življenja – če pa to ni dovolj, je potrebna terapija s tabletami, ki jih je potrebno jemati redno. V 90% primerov je to tudi doživljenjska terapija. Predavateljica je povedala, da nas na visok RR opozarjajo tudi nekateri znaki:

  • jutranji glavobol
  • omotice
  • utrujenost
  • brezvoljnost
  • šumenje v ušesih
  • motnje spanja

  Predavanje smo zaključili z optimističnimi mislimi o tem, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje in v večini primerov tudi preprečimo nastanek povišanega RR. Gospa Slavica je po zaključenem predavanju vsem, ki so želeli, tudi izmerila krvni pritisk.

  Zapisala: Vlasta Florjan

 • razpis za pridobitev tehničnih pripomočkov

  OBVEŠČAMO VAS, DA JE IZŠEL JE RAZPIS ZA PRIDOBITEV TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV.
  PRIJAVITE SE LAHKO DO 23.11.2012
  VSE INFORMACIJE DOBITE V DRUŠTVU.

 • TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

   

  TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  V ZAČETKU NOVEMBRA BOMO PRIČELI Z DESET URNIM TEČAJEM DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA, KI BO POTEKAL NA LJUDSKI UNIVERZI VELENJE. NA TREH SREČANJIH SE BOSTE NAUČILI OSNOV DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN VIDEO POSNETKOV TER PRIPRAVILI TUDI LASTEN FILMČEK.
  IMAMO ŠE PROSTA MESTA, VSE OSTALE INFORMACIJE PREJMETE V DRUŠTVU.

   

 • razpis

   

  IZŠEL JE RAZPIS ZA KORIŠČENJE POČITNIŠKIH KAPACITET ZDGNS V ČASU  BOŽIČNO- NOVOLETNIH PRAZNIKOV IN MED ZIMSKIMI POČITNICAMI.

  ROK PRIJAVE JE 5.11.2012

  VSE DODATNE INFORMACIJE PREJMETE V DRUŠTVU