Prispevki

Filter
 • POHOD NA LUBELO

  POHOD NA LUBELO

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih organizira 
  5. maja 2012 trim pohod na LUBELO
   
  Zberemo se ob 9.00 uri pri ribniški koči ob Škalskem jezeru. Od tu se podamo proti Škalam in naprej do našega cilja lovske koče na Lubeli. Pohod je lahek tako, da ga bomo zmogli tudi starejši. Po uri in pol hoda po gozdi stezi bomo prispeli na cilj od koder se nam odpre prekrasen pogled na celo Šaleško dolino. Tu se bomo okrepčali z dobrotami, ki jih bomo po planinskem običaju potegnili iz nahrbtnika. VSAK POSKRBI ZA SVOJO MALICO. Pijačo bo možno dobiti v koči. Pred kočo bomo organizirali družabne igre ali pa bomo uživali v sončnih žarkih in lepemu razgledu.
   
  PRIJAVE ZBIRAMO DO 26. aprila v društveni pisarni.
   
  Gremo na pohod z geslom;
  ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU
  Tisti, ki z nami ne morete peš se lahko pripeljete z svojim avtomobilom do zapornice in nato po gozdni cesti 20 min. peš do koče in se nam pridružite pri družabnih igrah.
 • SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  V Vrtcu Mozirje se zavedajo, kako pomembno je že najmlajše seznanjati z drugačnostjo s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Trudijo se izvesti aktivnosti preko katerih otroci na lastni koži doživijo, kaj pomeni biti invalid. Preko učenja z lastno izkušnjo otroci bolje razumejo posebne potrebe invalidov in so kot odrasli praviloma bolj strpni, z manj predsodki do drugačnih ljudi.
  Z veseljem smo se odzvali povabilu, da se jim pridružimo v mesecu, ko so spoznavali drugačnost in jim približamo okvaro sluha.

  Zbrali smo se v skupnih prostorih vrtca. Otroci so bili v dveh skupinah. Najprej malo mlajši, od dveh do treh let, potem še od štiri do šestih let.
  Sprva sta se naša tolmačka Duška in gluha članica Marija pogovarjali v slovenskem znakovnem jeziku. Otroci so z zanimanjem spremljali kaj počneta. Ko smo jih povprašali, če vedo kaj sta delali pa niso znali odgovoriti. Pojasnili smo jim, da se tako pogovarjajo gluhi. Razložili smo jim tudi kaj pomeni gluhota, naglušnost. Marija in Franc sta jim na podlagi lastne izkušnje povedala kako živita z okvaro sluha. Pokazali smo jim tudi nekaj tehničnih pripomočkov, ki tem osebam lajšajo vsakdanje življenje (različne budilke, svetlobni hišni zvonec, baby cry…).
  Posneto na cd-ju smo si ogledali še knjigico z naslovom »Zakaj?«.
  Tisti malo starejši so bili seveda bolj dovzetni za naš obisk in so postavili kar nekaj zanimivih vprašanj.
  Naučili smo se tudi nekaj kretenj, ki so jih otroci z veseljem pokazali svojim staršem.
  V zahvalo pa smo prejeli risbice na katerih so upodobili kako se slišijo razna opravila oz. naravni pojavi.
   
  Veseli smo, da smo prispevali k spoznavanju drugačnosti in otrokom približali svet tišine. Obisk je pripomogel k njihovemu razvoju, zrelosti in dejanski izkušnji za celo življenje.

  Sekretarka MDGN Velenje,
  Urša Jakop

 • DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  Pred velikonočnimi prazniki smo povabili člane in članice društva na delavnico, na kateri smo izdelovali papirnate košarice in pirhe.

  Na povabilo se je odzvalo okoli petnajst članov in članic, delavnico pa je vodila Darja Fišer. Nekaj potrebnega materiala smo nabavili  in priskrbeli v društvu (barvni papir, tempera barve, čopiče, škarje), nekaj pa ga je prinesla s seboj Darja. Za pirhe smo kupili jajca in jih že pred delavnico skuhali ter ohladili, da so bila primerna za barvanje.

  Podpredsednik društva, Franc Forštner je prinesel nekaj vej, ki smo jih olupili in jim odstranili listje – veje so s posebne vrste vrbe, ki so zelo upogljive in prožne. Postavili smo jih v primerno veliko stekleno vazo, Darja pa jih je povezala s tankimi okrasnimi trakovi in jih okrasila z nekaj papirnatimi pisanimi metulji – tako je nastala zelo lepa velikonočna dekoracija.

  S tempera barvami smo najprej na jajca risali raznolike okraske – vsak po svoji želji in domišljiji. Postavili smo jih v papirnate kartone, da so se barve posušile; na koncu je Darja po njih razpršila lak, da so imele prijeten lesk.

  S košaricami je bilo kar nekaj dela, a so jih prisotni kar prizadevno izdelovali iz že izrezanih kartonov – te je bilo potrebno najprej prepogniti, speti s spenjačem za papir in dodati papirnat ročaj. Imeli smo že izdelano vzorčno košarico, na kateri so bili prilepljeni beli ušeski in smrček za zajčka. Zajčka je vsak izdelal po svoje in po svojih sposobnostih.
  Košarice smo obložili z barvnimi nitkastimi trakci in vanje - kot v gnezdece - postavili pirhe. Te izdelke so prisotni lahko odnesli domov.

  Nekaj prisotnih članov v delavnici ni sodelovalo, a so to popoldansko sredo izrabili za druženje in pogovor – tako kot se običajno družijo v društvu vsako sredo popoldne.

  Že med potekom delavnice je bilo vzdušje sproščeno in zabavno - za prijeten zaključek, pa je vse prisotne pogostil s hrano in pijačo član društva, ki je te dni praznoval trideseti rojstni dan. Nekaj hrane je prispeval tudi član, ki se je pred kratkim s svojo družino preselil v novo stanovanje.

  Tako  smo delavnico in sredino popoldansko druženje zaključili v vedrem razpoloženju vseh prisotnih in si na koncu zaželeli še vesele velikonočne praznike.


  Sestavila: Vlasta Florjan

 • Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Ki bo v soboto, 26.5.2012
  Kje: Šmartno ob Paki (pri OŠ Bratov Letonja, naslov: Šmartno ob Paki 117, 3327 Šmartno ob Paki)
  Potek temovanja:
  8.00 - zbor
  8.30 - pozdrav župana Občine Šmartno ob Paki
  9.00 - pričetek tekmovanja

  Zmagovalec turnirja bo igral z ekipo slišečih.
  Po končanem tekmovanju sledi podelitev pokalov in priznanj za: naj ekipo, naj strelca in naj golmana.

  Prijave ekip sprejema Aleš Fajfar preko svojega facebook profila, ali pa jo pošljete po el. pošti na naslov: mdng@telemach.net

  Rok prijave je sreda, 16.5.2012!
  Prijavnine ni!
  Vsaka ekipa igra na lastno odgovornost!

  Športni pozdrav!

  Aleš Fajfar                                                        
  predsednik športne sekcije

  Franc Forštner
  podpredsednik MDGN Velenje

 • Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  V soboto 21.4.2012 organiziramo skupno kolesarjenje.
  Potek poti: velenje, Šmartno ob Paki, Presersko jezero, Mozirski gaj.
  Pot ne bo zahtevna, vmes se bomo ustavili in tudi okrepčali.

  Prijave zbiramo do petka, 20.4.2012

  V primeru dežja bo dogodek prestavljen!

 • VABILO Na meddruštveno tekmovanje V športnem ribolovu ekipno in posamezno,

  VABILO
  na meddruštveno tekmovanje
  v športnem ribolovu ekipno in posamezno

   

  ki bo v soboto, 12.5.2012 ob VELENJSKEM JEZERU

  PROGRAM TEKMOVANJA:

  • 7.00 zbor
  • 7.15 pozdrav in žrebanje številk
  • 7.30 krmljenje
  • 8.00 začetek tekmovanja
  • 12.00 konec tekmovanja, tehtanje ulova
  • 13.00 kosilo v ribiškem domu in podelitev pokalov


  Startnina na tekmovalca znaša 15,00€ (karta, malica in kosilo) in jo posameznik poravna pred začetkom tekmovanja ali pa društvo pošlje naročilnico.

  V ribniku so naslednje vrste rib: krap, ploščič, klen, rdečooka, babuška, zelenika.
  Lovi se po pravilih ribiške zveze Slovenije.

  Zaradi števila malic in kosil v prijavi navedite točno število tekmovalcev (ekipno ali posamezno).

  Prijavite se lahko pisno na e-mail: mdng@telemach.net, po fax-u na št: 03 897 44 73 ali po pošti na naslov: MDGN Velenje, Efenkova 61, 3320 Velenje.

  Rok prijave je 4.5.2012.


  KASNEJŠIH PRIJAV NE SPREJEMAMO!


  Želimo vam dober ulov.

  Udeležba na lastno odgovornost.
   

  Sekretarka                                                                                                   Predsednik športne sekcije
  Urška Jakop                                                                                                 Aleš Fajfar

 • DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012

  DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012


  V našem društvu smo se v spet udeležili zanimive delavnice na temo samopodoba – tako kot na zadnjo avgustovsko sredo v lanskem letu. Ker je bila takrat delavnica prisotnim članom in članicam všeč, smo se dogovorili, da jo bomo še organizirali---

  Zbralo se je deset članov društva – nekaj mlajših in nekaj manj mladih, žensk in moških, fantov in deklet. Delavnico je vodila in tolmačila Darja Fišer. Pripravila je teoretične osnove in jih preko računalnika predvajala na steno. Najprej je poudarila, da je zgolj pogovor o samopodobi premalo učinkovita metoda – potrebno je kar precej delati in si prizadevati za spremenjen odnos do samega sebe. S tem je tudi utemeljila našo današnjo udeležbo in sodelovanje na delavnici.

  Darja je poudarila tudi, da je samopodoba še bolj kot za slišeče pomembna za neslišeče – za vse pa je temeljnega pomena, da se svojega počutja zavedamo, prepoznamo, ubesedimo. Namen delavnice je, da vsak posameznik izvaja evalvacijo svojega počutja in sicer na začetku, po vsaki vaji in na koncu delavnice. Tako kot že na prejšnji delavnici smo tudi tokrat v ta namen uporabili »trak počutja«, ki nam je služil za praktični prikaz našega počutja Sad,Neutral,Smile. Udeleženci smo vsak na svojem traku označili svoje trenutno počutje, Darja pa je povedala, da na naše trenutno počutje vplivajo tudi zunanji dejavniki oziroma ljudje, s katerimi smo v stiku: starši, otroci, partner, sodelavci....

  V nadaljevanju delavnice smo se prisotni seznanili s tem, da na oblikovanje naše samopodobe poleg zunanjih dejavnikov vpliva tudi naša osebnost, ki se razvija pod vplivi dednosti, okolja in lastne dejavnosti. Ko smo obdelali te teoretične osnove, smo prisotni tudi praktično uporabili to znanje tako, da smo na list papirja zapisali nekaj od tistega, kar nas je oblikovalo skozi vse naše življenje.

  Naslednje teoretično področje, s katerim smo se na tej delavnici še seznanili, je struktura osebnosti. Spoznali smo tri njena področja: temperament, značaj in sposobnosti.

  Najprej smo izvedeli za štiri tipe temperamentov: sangvinik, kolerik, melanholik in flegmatik. Izvedeli smo tudi, da naš temperament vpliva na naša čustvena odzivanja. Ker je zunaj ravno začelo zelo močno snežiti, smo se prisotni začeli različno odzivati na ta vremenski pojav in naše čustvene odzive je predavateljica uporabila kot praktičen prikaz povezanosti človekovega temperamenta s čustvenimi odzivi, saj smo se na isti pojav različno odzivali: nekateri z začudenjem, drugi zaskrbljeno, nekateri pa z veseljem....
  Za praktično predstavitev tega teoretičnega področja smo prisotni vsak zase na papir zapisali v katerega od štirih tipov temperamenta se najbolj vidimo. Darja je povedala, da ima vsak nekatere lastnosti bolj druge pa manj poudarjene – zato nihče ne sodi le v en tip temperamenta.

  Značajske poteze posameznika odslikavajo naša značilna odzivanja, po katerih se razlikujemo od drugih posameznikov. Naše oblikovanje samopodobe je zrcalo našega razmišljanja o samem sebi in je del našega značaja. Pomembno je, da razvijamo pozitivne osebnostne lastnosti, ki nam na posreden način pomagajo pri oblikovanju dobre samopodobe. Za praktično ponazoritev smo spet zapisali na svoj list nekaj svojih značilnih lastnosti oz. odzivanj npr. vestnost, vztrajnost, opravljivost, pogum, prijaznost….

  Kot tretje področje osebnosti je predavateljica predstavila še pojem sposobnosti, ki združuje tiste lastnosti, ki najbolj bistveno določajo in vplivajo na naše dosežke in na uspešnost pri reševanju različnih nalog in problemov. Sem sodijo duševne in telesne sposobnosti posameznika: intelektualne, motorične, senzorne, mehanične.
  Senzorne sposobnosti so odvisne od delovanja čutil za vid, sluh, voh, tip, ravnotežje in položaj telesa. Pri praktični ponazoritvi smo se pogovarjali o tem, kako se spopadamo z omejitvami sposobnostmi v vsakdanjem življenju in na delovnem mestu. A bolj kot dejanske omejitve določenih sposobnosti je pomembna sposobnost, da o njih spregovorimo – je poudarila Darja. Te artikulacije se lahko nauči vsak, ne glede na to, kako so omejene njegove senzorne sposobnosti oz. kako močno okvaro sluha ima.

  Na koncu delavnice se dogovorimo za naslednje srečanje, ki bo predvidoma spet v sredo, 14. marca.

  Sestavila: Vlasta Florjan