Prispevki

Filter
 • KULTURA

  VSE, KI JIH ZANIMA KULTURA, VABIMO NA SESTANEK KULTURNE SEKCIJE.

  SESTANEK BO POTEKAL V SREDO, 3.10.2012, PO KONČANEM PREDAVANJU.

 • predavanje o visokem krvnem pritisku

  VABIMO VAS NA PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM PRITISKU.
  PO KONČANEM PREDAVANJU BODO POTEKALE TUDI MERITVE KRVNEGA TLAKA.

  KDAJ: SREDA, 3.10.2012 OB 16.30

  KJE: PROSTORI DRUŠTVA

   

 • rekreacija

   

  OBVEŠČAMO VAS, DA SE BO PRIČELA REKREACIJA.

  POTEKALA BO V OŠ ŠMARTNO OB PAKI, OB PETKIH MED 17.30 IN 19.00 URO!

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI V CENTRU VELENJA

   

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI V CENTRU VELENJA: 15.09.2012

  Ob prazniku mestne občine Velenje, 20. septembru, je tudi letos potekala že tradicionalna prireditev  ''Velenje se predstavi''. Prireditev je bila organizirana  v sodelovanju Športne zveze Velenje.

  Predstavilo se je petindvajset športnih društev in klubov, sedemnajst izobraževalnih ustanov, deset kulturnih društev ter osem društev in institucij, ki delujejo na področju zdravja. K sodelovanju je bilo povabljeno tudi naše društvo in z veseljem smo se odzvali vabilu.

  Prireditev je potekala v središču mesta, na Titovem trgu. Vsi sodelujoči smo se predstavljali bodisi na svojih stojnicah ali pa na improviziranih razstavnih prostorih. Na odru za nastopajoče smo lahko predstavljali svoja društva - naše društvo je predstavil podpredsednik Franc Forštner, tolmačila pa je Polona Dobnik. Poudaril je temeljne cilje društva in pomen, ki ga ima za uporabnike in širšo skupnost.

  Ob deseti uri je vse skupaj pozdravil in nagovoril župan Bojan Kontič in poudaril pomen delovanja društev za vse generacije, še posebno pa za mlade, saj jim številna športna društva v naši regiji ponujajo možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa.

  Na naši stojnici smo razstavili zloženke, revije, knjige…. Obiskovalcem smo na tak način ponudili različne pisne informacije o delovanju našega društva, naši lokaciji, o možnostih za pridobitev slušnih pripomočkov, o uporabi slovenskega znakovnega jezika, o težavah, s katerimi se v vsakdanjem življenju srečujejo ljudje z okvaro sluha itd.

  Na ogled smo postavili tudi različne slušne aparate in tehnična pripomočka -  telefonski aparat z ojačanim zvokom v slušalki in FM sistem za individualno uporabo.

  Vsakemu obiskovalcu naše stojnice smo prilagodili informacije njegovim potrebam in željam.

  Najmlajše obiskovalce je še najbolj zanimala enoročna abeceda, s katero se jih večina srečuje prvič. Razložili smo jim njen pomen in jim pomagali črkovati njihovo ime.

  Ker  se bo v mesecu oktobru začel začetni tečaj znakovnega jezika, smo obiskovalce seznanjali  tudi z možnostjo vključitve, z vsebino programa tečaja in jim nudili še druge koristne informacije.

  Celotno dogajanje na prireditvi so popestrili še otroci s svojimi plesnimi točkami in že tradicionalen ''Tek očkov''.

  Prireditev je zaprla svoja vrata ob dvanajsti uri. Veseli smo, da smo lahko predstavili svoje društvo obiskovalcem prireditve in potencialnim uporabnikom. S tem smo tudi utrdili in še povečali prepoznavnost društva v širšem družbenem prostoru. Ker je informiranje eden od pomembnih ciljev društva, smo ga na tem mestu lahko dobro izpolnili, saj so bile informacije izčrpne in neposredne ter obojestranske.

  Vsem, ki so prostovoljno sodelovali na predstavitvi našega društva, se na tem mestu lepo zahvaljujemo.

  Sestavila: Vlasta Florjan

   

 • TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  DO PONEDELJKA, 17.9.2012, ZBIRAMO PRIJAVE ZA TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA.

  V PRIMERU PREMAJHNEGA ŠTEVILA PRIJAV, TEČAJ NE BO ORGANIZIRAN.

 • OBISK PRI ČLANIH

   

  NA OBISKU PRI NAŠIH ČLANIH

  V MDGN Velenje smo se dogovorili, da bomo vsako leto na domu obiskali naše člane, ki so starejši in težje prihajajo v društvo. Želeli pa smo tudi pridobiti čim več podatkov za novo evidenco  članov in starejšim pomagati pri izpolnjevanju obrazcev.

  V zgodnjih jutranjih urah sva z Urško krenila iz Rečice ob Savinji. Bilo je lepo jutro, brez oblačka na nebu. Sploh je Zgornja Savinska dolina polna lepot, lepe narave in ljudi, ki so navezani  na svoj kraj. V teh krajih je veliko zanimivih turističnih točk, skozi gre pot proti Logarski dolini in lepim hribovjem, ki jih planici dobro poznajo.

  Najprej sva obiskala naglušnega gospoda Janeza iz Rečice ob Savinji, ki je ravno nekaj pospravljal okrog hiše. Bil naju je zelo vesel. Povedal nama je, da je zdravje malo slabše. Bila sva kar začudena, ker je še lani prišel s kolesom v društvo.  Informirala sva ga o naših aktivnostih v društvu in ga povabila, da se jih udeleži. Poslovila sva se, saj je pred nama bilo še veliko obiskov.  Pri Okonini smo poklepetali z našim naglušnim članom Stanislavom. Podal je tudi informacije o naših članih, ki živijo na območju občine Ljubno. Ta gospod je bil nekaj časa tudi predsednik društva.  Tudi sedaj je zelo aktiven saj deluje na več področjih in pozna veliko naših članov, ve kako in kje živijo.

  Naslednja postaja so bili naši člani v Gornjem Gradu. Po strmi, ozki makadamski poti sva prispela na majhno kmetijo. Kmetija  leži na nadmorski višini petsto metrov. Kljub strmini pa se ponudi zelo lep pogled na dolino. Tu sedaj živijo še brat in tri sestre, od kar desetih otrok. Dva sta gluha, dva prav tako gluha pa sta že umrla. Prijazno so naju sprejeli, saj so vedeli da prideva. Pozdravila sva jih in jim izročila prehrambeni paket. Povedali so, da jih pestijo zdravstvene težave. Gospoda Rafka boli križ, kar ni čudno, saj je delo na hriboviti kmetiji zelo težko. Tudi gospa Frančiška ima poleg ostalih zdravstvenih težav, še probleme z očmi. Povedali so nama, da je sedaj fizično delo kar lažje kot je bilo nekoč, saj imajo nekaj strojev, traktor pa še kakšen pripomoček. Navajeni so težkega kmečkega življenja, veselijo se malih stvari in sploh so zelo veseli vsakega obiska. Pripovedovali so različne dogodivščine in prigode iz svojega življenja. Nekaj let nazaj sta jim voda in plaz skoraj odnesla  hlev. Ker je hribovito in je teren  plazovit so ob nalivih  kar v strahu. Gospod nama je povedal dogodivščino, kako je odskočil, ko je traktor začel drseti po hribu in se je rešil tako, da se je prijel za veje najbližjega drevesa. Še veliko smo kramljali, postregli so nama tudi z domačim kruhom in odličnim Savinjskim želodcem. Za spomin smo naredili tudi nekaj fotografij. Čas je prehitro tekel in ker sva želela obiskati še eno članico, sva morala naprej. Upam, da sva jim  polepšala dan. Odpeljala sva se v dolino, kjer sva kar nekaj časa iskala našo starejšo članico…. ki je bivala na novem naslovu. Sprva ni vedela kdo sva, ko pa sva ji prijazno razložila namen obiska je bila zelo dobre volje. Kar nekaj časa sva bila pri njej, tudi za evidenco članstva je imela vse dokumente že pripravljene. Slušni aparat uporablja na obeh ušesih in o težavah z njima smo se veliko pogovarjali. Drugače gospa veliko bere in je zelo bistra, samo noge in sluh pravi, da sta problem. Obljubila sva ji pomoč pri urejanju stvari glede slušnih aparatov. Zgibanko o pravici do slušnega aparata bo dobila po pošti, da bo čim bolj informirana. Na koncu obiska se skoraj ni mogla ločiti od naju, saj bi se še rada pogovarjala. Obljubila sva, da se še vidimo in da lahko vedno računa na našo pomoč. Najina ugotovitev je bila, kako malo je potrebno, da  nekomu polepšaš dan na preprost način z obiskom in pogovorom. Po zadrečki dolini mimo Nazarij sva nato odpeljala iskat še eno naglušno članico. Žal je ni bilo doma in tako sva zaključila z delom na terenu.

  Iz pogovorov s člani pri katerih sva bila sva dobila potrditev, da  najina pot ni bila zaman in da bomo s tem delom v našem društvu nadaljevali.

  Zapisal podpredsednik MDGN-Velenje

  Franc Forštner

   

 • PGD OKONINA

   

  PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI

  KDAJ: V SREDO, 26. SEPTEMBRA 2012, OB 16.00 URI

  KJE: V PROSTORIH DRUŠTVA

  PREDAVALA BOSTA DVA GASILCA IZ GASILSKEGA DRUŠTVA OKONINA.

  V  A  B  L  J  E  N  I

   

 • Tečaj znakovnega jezika

   

  Tečaj znakovnega jezika

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje obvešča vse, ki  jih zanima slovenski znakovni  jezik– govorica gluhih, da bomo v mesecu oktobru pričeli z začetnim 40 urnim tečajem znakovnega  jezika.
  Tečaj bo potekal enkrat ali dvakrat tedensko (po dogovoru), v popoldanskem času v prostorih društva na Efenkovi  61 v Velenju.
  Soudeležba za tečaj znaša 100€. 
  Tečaj je osnova za vključitev v šolo znakovnega jezika, ki se izvaja v Ljubljani.
  Tolmač  znakovnega jezika pa je lahko tudi poklic.
  Prijavite se lahko na tel. 03/ 897 44 73, 
  mobitel: 041-389-554 ali na e-mail: mdng@telemach.net ter v  pisarni društva na Efenkovi  61. Na voljo smo vam tudi za vse dodatne informacije.

  PRIJAVE ZBIRAMO DO: 26.9.2012
  PRVO INFORMATIVNO SREČANJE TEČAJNIKOV: 1.10.2012 ob 17.00 uri

  Gluhe osebe so zaradi komunikacijskih ovir v neenakopravnem položaju s slišečimi osebami. Naučimo se  jih razumeti in jim omogočimo, da nas oni razumejo.