Prispevki

Filter
 • zabavni kviz

  VABLJENI NA ZABAVNI KVIZ

  KDAJ: V SREDO, 8.5.2013 OB 16.30

 • kuharska delavnica

  VABLJENI NA KUHARSKO DELAVNICO

  KDAJ: SREDA, 22.5.2013 OB 16.30

  SKUPAJ Z GLUHIM KUHARJEM BOMO PRIPRAVILI ITALIJANSKO JED IN SLADICO, KI JU BOMO NA KONCU TUDI POJEDLI

 • OB 50. LETNICI MDGN VELENJE

   

  OB  50. LETNICI  MDGN VELENJE

  Nekoč je bil začetek, danes jih je 50. okroglih, takšno je bilo sporočilo vseh aktivnosti ob jubileju našega društva.

  Že v jeseni leta 2012 smo začeli z pripravami na našo obletnico društva. Glede vseh organizacijskih zadev smo povabili k sodelovanju gospo Darjo Fišer. Kar se dogajanja na odru in iger  je bila v veliko pomoč Lada Lištvanova. Veliko dela je odpadlo na sekretarko in mene, kar se drugih zadev tiče. Z pridobivanjem gradiva za bilten je bila zadolžena Vlasta Florjan. Problem niso bil novejši podatki, temveč kaj se je dogajalo daleč nazaj v preteklosti. Ta bilten je za nas velika pridobitev, sadaj imamo zbrano vse v eni knjigi ,kar se je dogajalo od začetka ustanovitve društva do danes. Na ta bilten smo zelo ponosni in z veseljem smo vam ga ob proslavi tudi ponudili v branje. V njem so prispevki vseh desetih županov in županje vseh  občin , ki jih pokrivamo.Prav tako smo bili zelo veseli odziva mestne občine Velenje za vso pomoč in podporo. Tudi s strani ZGNS so nas lepo obiskali ob prireditvi,tudi predsednica zveze Frida Planinc je imela za nas nekaj spodbudnih besed. Prav tako smo ponosni na odziv vseh sekretark in sekretarjev, ter predsednikov društev po vsej Sloveniji. Najbolj pa nas je razveselil z obiskom predsednik države Slovenije gospod Borut Pahor. Bil je tudi naš slavnostni govornik in pokazal je, da je res predsednik in pa predvsem človek, ki ima posluh tudi za nas osebe z okvaro sluha. V tem zapisu naj Vam predstavim vse kar se je odvijalo v tednu, ki se je zaključil  v petek z slavnostno proslavo.

  Že v ponedeljek 25.3.2013  je bila otvoritev raztave ročnih del naših članic in članov  v knjižnici Velenje.

  V sredo 27.3.2013 smo organizirali odprta vprašanja  živlenja v tišini. To predavanje je bilo v dvorani Mladinskega  hotela v Velenju.

  Ter petek  29.3. 2013 svečana osrednja proslava  v kulturnem domu v Velenju. Vse aktivnosti so bile zelo sobro sprejete in obiskane.Tudi mediji in časopisne hiše so pokazali veliko zanimanje za vse naše delo in aktivnosti za kar se jim najlepše zahvaljujem.V nadaljevanju vam bomo predstavili vsako dogajanje posebej.

  Franc Forštner

   

 • pohod

  VABILO NA TRADICIONALNI POHOD

  KDAJ: SOBOTA, 4.5.2013

  Ob 8.00 pred društvom, 8.30 v Šmartnem ob Paki

  KAM: GORA OLJKA

  TISTI, KI BOSTE PRIŠLI S SVOJIM PREVOZOM SE DOBIMO V CENTRU ŠMARTNEGA OB PAKI, PRI CERKVI 
  V PRIMERU VEČJEGA ŠTEVILA PRIJAV BO IZ VELENJA ORGANIZIRAN PREVOZ

  VSAK SI PRISKRBI MALICO IN PIJAČO, NA CILJU SE BOMO LAHKO OKREPČALI S TOPLIM OBROKOM (PLAČATE SAMI)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 3.5.2013 NA TELEFONSKO ŠTEVILKO: 064108303

 • izlet na gorenjsko

  IZLET NA GORENJSKO

  KDAJ: SOBOTA, 25.5.2013, ob 7.00 iz Velenja

  LETOS SE BOMO ODPRAVILI V DEL SLOVENIJE, KI JE PO MNENJU MNOGIH NAJPRIVLAČNEJŠI – GORENJSKO. NAŠA OSREDNJA POZORNOST BO NAMENJENA OGLEDU BLEJSKEGA VINTGARJA, ENEGA NAJLEPŠIH SLOVENSKIH KANJONOV Z NEŠTETIMI TOLMUNČKI IN BRZICAMI, KI JIH USTVARJA REKA RADOVNA.

  SEVEDA PA TO NE BO EDINA TURISTIČNA ZNAMENITOST, KI NAS BO OČARALA NA TOKRATNEM IZLETU (ogledali si bomo še Škofjo Loko, Radovljico, Blejski grad in Bohinjsko jezero)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 17.5.2013

  CENA: ZA ČLANE 15 €, NEČLANE 25 €

 • razstava ročnih del

  Otvoritev razstave ročnih del članov

  V ponedeljek, 25.3 2013 so se člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih na razstavi ročnih del predstavili s svojimi izdelki. Razstava je bila v knjižnici Velenje, kar je bilo prvo dejanje v sklopu prireditev ob petdeseti obletnici društva. Ob tej obletnici smo zelo ponosni na naše korake in na našo ustvarjalnost. Program je vodila Darja Fišer, tolmačila je Polona Dobnik. Razstavo je otvoril podžupan Mestne občine Velenje, Srečko Korošec. Uvodoma sta se nam predstavili Jožica Atelšek in Žana Sušec, gluhi članici, ki jima besede niso tuje in jih lepo tketa  v pesmi, ki jih pišeta. Po nagovoru predsednika društva, Franca Forštnerja, je nekaj besed našim članicam in članom namenil tudi podžupan. Povedal je, da je ponosen na naše društvo in da Mestna občina Velenje podpira prizadevanja vseh invalidov za njihovo dobro vključevanje v okolje in družbo. Pohvalil je razstavo in z nami tudi prijazno poklepetal. Lepo je bilo videti, da tudi drugi znajo ceniti trud naših članic in članov. Ponosni smo lahko na vse stvaritve, ki so bile na razstavi. Tudi osebe z okvaro sluha premorejo veliko ustvarjalnosti, kljub temu, da živijo v svetu tišine. So ustvarjalni, delavni, znajo slikati, kvačkati, rezljati in še veliko več. Tudi veliko članov društva je prišlo na razstavo kljub slabemu vremenu. Vsem, ki so prišli na razstavo, smo ob odhodu domov ponudili v branje naš bilten. V njem so zbrani vsi prispevki od začetka delovanja društva do danes. Razšli smo se z prijetnimi vtisi, vsak, ki se je udeležil razstave pa je odnesel domov kanček nas, oseb z okvaro sluha.

  Irena in Franc Forštner

  MDGN Velenje

 • oživljanje

  Temeljni postopki oživljanja

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30 se je v prostorih društva MDGN Velenje odvijalo predavanje o temeljnih postopkih oživljanja in prvi pomoči.

  V začetku nam je diplomirana medicinska sestra ga. Andreja Gajšek teoretično predavala o prvi pomoči in podrobneje o oživljanju. Na kratko o tem: najprej pritečeš do ponesrečenca, preveriš ali se odziva in če se ne odziva in ne čutiš srčnega utripa moraš začeti z masažo na prsnem košu, kar moraš ponoviti 30x, nato pa še z vpihi na usta, kar ponoviš 2x. To ponavljaš tako dolgo, dokler ne pride nujna medicinska pomoč ali ne opaziš, da je začel ponovno dihat ali zaznaš srčni utrip prenehaš, ampak vseeno še naprej spremljaš njegovo stanje dokler ne pridejo reševalci.

  V drugem delu predavanja nam je na lutki praktično prikazala oživljanje, vstavljanje srčnega defibrilatorja in položaj za nezavestnega, ki diha in mu čutimo srčni utrip.

  Predavanje se je nam gluhim zdelo zelo zanimivo!

  Marija Varžič

 • okrogla miza

  Odprta vprašanja življenja v tišini

  Drugo dejanje v sklopu 50. obletnice delovanja Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje je bilo predavanje »Odprta vprašanja življenja v tišini«, ki se je odvijalo v dvorani Mladinskega hotela Velenje. Kljub slabemu vremenu se je predavanja udeležilo veliko naših članov, med nami pa so bili tudi drugi, ki jih ta tema zanima.  Dr. Zupan Lea nam je z medicinskega vidika spregovorila o gluhoti, naglušnosti ter kako pri človeku ugotovijo okvaro sluha. Seznanila nas je o možnostih rehabilitacije in pravici  do slušnega  aparata. Predstavnica Zavoda združenja tolmačev, Jasna Bauman nam je razložila vse o pravicah gluhih do tolmača, pokazala nam je tudi kako deluje klicni center, ki pa ravno takrat ni deloval. Iz Centra možnosti nam je predaval Adam Jahjefendič. Pogovor je tekel o nabavi slušnega aparata ter na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu le tega. Veliko zanimanje je bilo za tehnične pripomočke, ki pa si jih žal moramo kupiti sami, saj nam država še vedno ni odobrila pravice do  tehničnih pripomočkov. Po predavanju smo se še dolgo družili in si izmenjavali različne izkušnje, dobre in slabe. Na koncu smo prišli do sklepa, da takšna predavanja niso nikoli odveč. Škoda je, da za pravice izveš šele takrat, ko so ti bile že kratene. Apeliram na vse ljudi, da se najprej posvetujejo s takšnimi, ki imajo izkušnje in znanje na tem področju ali pa pridejo v društvo gluhih in naglušnih, kjer bodo dobili vse potrebne informacije.
  Irena Forštner
  MDGN Velenje
 • počitniške kapacitete

  Obveščamo vas, da bo po 22.4.2013, izšel razpis za koriščenje počitniških kapacitet ZDGNS.

 • športna zveza gluhih

  V sredo, 24.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni na predstavitev športne zveze gluhih.

 • Kviz

  V sredo, 8.5.2013 ob 16.30, ste vabljeni na zabavni kviz, ki ga bo vodila članica Žana Sušec.

 • Barbara

  Skupina za samopomoč Barbara se ponovno sestane v  sredo,

  24. 4. 2013 ob  16. uri v prostorih društva.

 • 50 let MDGN Velenje

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje deluje od leta 1963. Pol stoletja dela so zaznamovali s kulturno prireditvijo, katere častni govorec je bil predsednik RS Borut Pahor. Slovesnosti v Velenju so se udeležili župani lokalnih občin in predstavniki ZDGNS ter vseh 13 društev gluhih in naglušnih po Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

  {youtube}imMZiPM_e8M{/youtube}

 • Prva pomoč

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni v društvo na predavanje in praktični prikaz nudenja prve pomoči.