Prispevki

Filter
 • PRAZNIK OBČINE ŠMARTNO OB PAKI,OTVORITEV INDUKCIJSKE ZANKE IN PODELITEV PRIZNANJ DAROVALCEM KRVI

  PRAZNIK OBČINE ŠMARTNO OB PAKI, OTVORITEV INDUKCIJSKE ZANKE IN PODELITEV PRIZNANJ DAROVALCEM KRVI


  V občini Šmartno ob Paki vsako leto praznujemo občinski praznik na praznik svetega Martina. Letošnje prireditve v okviru občine so se začele konec oktobra in ko tole pišem še vedno trajajo. Z svojim pisanjem se bom dotaknil le programa ,ki sem ga napisal na naslovnici. Glavni veseli del je bil na Martinovo soboto 8 . novembra v Martinovi vasi. Tukaj se je dogajalo zelo veliko prireditev, vaški vozovi z prikazi starih običajev, Martinov krst,razglasitev naj kletarja,dražba Martinove goske,pokušina vzorcev mladega vina in seveda zabava pozno v noč z ansamblom Šepet in Robertom Goličnikom. V nedeljo je bila v farni cerkvi slovesna maša v čast svetega Martina. Na slavnostni seji občinskega sveta s podelitvijo občinskih priznanj je bilo zelo lepo slišati govor župana Janka Kopušarja. Povedal je da je zelo vesel pridobitev nove pitne vode, posodobitve asfaltnih prevlek, regulacijo reke Pake skratka vseh zadev je bilo zelo veliko vse pa so bile odraz potreb v občini. Pohvalil je dobro delo občinskega sveta,vaških skupnosti in seveda društev, ki so vpeta v občino. Prireditev je bila zelo lepa z glazbenimi točkami, pesmi so zelo lepo zapeli člani Mešanega pevskega zbora Šmartno ob Paki. Res lepa in preprosta prireditev, katere se je udeležilo tudi veliko uglednih osebnosti in župani sosednjih občin. Sledila so priznanja ob občinskem prazniku. Da je teh priznanj vedno premalo za vse, ki bi jih lahko prejeli je bilo povdarjeno, pa vendar so izbrali tiste,ki so v tem letu iztopali. Da ne naredim komu krivice, bom raje povedal,da sem vse tudi kot občan Šmartnega ob Paki poznal razen teh pridnih mladih,ki so prejeli priznanja župana mladim. To so Matej Brunšek, Anja Gorčan, Lidija Podbregar, vsak na svojem področju. Priznanje župana pa so prejeli tudi Boža Polak,Jože Aristovnik, podjetje za predelavo plastičnih mas MPT,d.o.o. V spominu mi je ostalo,da so zelo uspešni kot podjetje,da je zelo veliko zaposlenih iz te naše občine, predvsem pa da ne poznajo krize,da se uspešno prebijajo na trgu, njen direktor pa je Darko Meh. Grb občine je prejel Franc Štefančič za družbeno politično delo,aktiven gasilec,upokojenskega društva, društva invalidov,pomagal je pri obiskovanju bolnih na domu in razvažanju paketov in še veliko lepega sem slišal o njem. Dobitnik plakete občine sta tudi moški pevski zbor Franc Klančnik za prispevek na kulturnem področju in za ohranjanje slovenske ljudske pesmi, ter prenašanje ljubezni na mlajše rodove.Da ne pozabim, sem zapomnil tudi plaketo občine Ivanu Glasenčniku za njegov prispevek na humanitarnem področju Rdečega križa in Civilne zaščite. Z gospodom Ivanom sva potem seveda sodelovala pri naslednji prireditvi,ki jo bom opisal, Naj končam, da je občinska proslava bila lepa in se je končala z druženjem v avli Kulturnega doma ob zakuski in kapljici rujnega. Kramljali smo še kar nekaj časa in seveda spoznaš tudi kakšna nova poznanstva.Župan Janko pa se je seveda lahko malce odahnil, saj je bilo za njim največje breme ob tej prireditvi.
  V sklop prireditev ob občinskem prazniku pa je seveda za Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje bila največja pridobitev in otvoritev indukcijske zanke v občini Šmartno ob Paki. Skupaj z obema odboroma rdečega križa smo pripravili prireditev v soboto 15.novembra v dvorani Marof- javnega zavoda Mladinski center, kjer je vgrajena indukcijska zanka. Program je povezoval gospod Tomaž, ki me je zelo presenetil, saj je odlično opravil povezovanje prireditve. Na začetku je vse pozdravil župan Janko Kopušar.Povedal je pomen krvodajalcev, med njimi je tudi sam. Prav tako je omenil indukcijsko zanko za naglušne. Med prireditvijo so člani našega društva odigrali tudi dve igre. Prva igra Maser Jaka, ki sta jo odigrala Marija in Milan Varžič je bila zelo lepo sprejeta,saj je izvala salve smeha. Sam sem ob nagovoru povedal, kaj je indukcijska zanka, za koga pride v poštev, kakšna pridobitev je to. Marsikdo je prvič slišal za omenjeno napravo, spraševali so kje se to vidi in kako deluje, zanimanje je bilo veliko,saj je v tej občini kar nekaj oseb,ki uporabljajo slušne aparate in bodo sedaj lažje spremljali vse kar se dogaja na odru. Sledile so podelitve priznanj krvodajalcem za večkraten odvzem krvi. V očini Šmartno ob Paki je takšnih humanih oseb zelo veliko. Nekateri so darovali kri od desetkrat pa tja do stodesetkrat. Čestitke tudi v mojem imenu vsem krvodajalcem,tudi sam sem daroval kri že velikokrat. Največkrat je daroval kri Valter Golob, ki je tudi na koncu zahvalil v imenu vseh krvodajalcev. Vsi so prejeli priznanja za to humano dejanje,kajti kri rešuje živlenje.V vmesnem času podelitve je naše društvo odigralo še skeč Klop v parku. Tudi tukaj je Milan, ki je pravi komik požel velik aplavz.Igrali so še Natalija in Klemen Javornik,Franc Jurko in moja malenkost.Igre je napisal Lojze Dobovičnik. Minil je lep in prijeten sobotni popoldan, ki je za nas osebe z okvaro sluha nov mejnik v tej občini. Prav tako za vse poznejše generacije je to pomembna pridobitev.Objekt pa je seveda prilagojen vsem invalidom tako gibalno kot senzorno. Po omenjenem dogodku smo še dolgo pogovarjali in se družili v sproščenem ozračju zakuske ,ki jo je pripravila gostilna Malus in domači kapljici. Oglasila se je tudi frajtonarica Timoteja Krefta in se zapela kakšna pesem. Naj omenim, da je pohvalil vse tudi župan Janko in da je prav,da smo zadevo speljali skupaj z rdečim križem,kar se popolnoma strinjam. Dvorana je seveda bila nabito polna in odmevnost, ter sodelovanje med društvi je seveda samo dobrodošlo. Vsa prireditev je bila tolmačena v znakovni jezik,tolmačila je Polona Dobnik.


  Ob tem zapisu bi se zahvalil vsem, ki so pomagali,da je prireditev tako lepo uspela.Zahvala seveda prvo občini Šmartno ob Paki in županu Jankotu Kopušarju.Mariji Lesnjak ,ki je organizirala vse zadeve okrog te prireditve,Ivanu Glasenčniku, Tomažu Potočniku in direktorici Mladinskega centra Mirjam Povh za vso pomoč. Želim, da bi tudi v bodoče tako lepo naprej sodelovali, saj v slogi je moč in če lahko le malenkost izboljšamo živlenje osebam, ki slabše slišijo smo naredili velik korak naprej v humano družbo.

   

  Franc Forštner

   

 • VARNA VOŽNJA

  VARNA VOŽNJA

   

  V  Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih  Velenje so teme, ki so zanimive vedno dobro obiskane. Tako je bilo tudi v sredo 5. novembra, ko je prišel predstavnik varne vožnje Vransko  gospod Manuel Pungertnik. Ko sem prišla v društvo sem z pričakovanjem čakala kaj vse bom danes slišala in si zopet  osvežila znanje in novosti  v prometu. Vsi stoli v društvu so bili v hipu polni, predavanje pa več kot zanimivo, tako da me je zmotil celo klepet dveh naših članic. Prosila sem ju naj počakata s klepetom. Gospod  Manuel je bil zelo zanimiv govorec in praktik,tako da sploh ne vem kdaj so minile skoraj dve ure. Pogledali smo si razlike v gumah. Razložil nam je rondo v Velenju. Nadeli smo si očala, ki so nam pokazala utrujenost voznika ali kadar je voznik pod vplivom alkohola. Veliko smo izvedeli o motečih dejavnikih pri vožnji kot so mobiteli,sms, radio in še vse ostalo, ki odvrača pozornost voznika.  Tudi zanimivost glede tedna in letnice izdelave gum, oznake na njih so bile zelo zanimiva tema. Še veliko bi lahko izvedeli ampak čas nas je prehitel.Tovrstna predavanja  so zelo poučna in koristna in lepo bi bilo, če bi jih ponovno organizirali naslednje leto. Ker pa smo imeli že naslednji dan možnost,da se preiskusimo na poligonu varne vožnje na Vranskem v praksi je bilo predavanje še toliko bolj poučno. S takšnim predavanji seveda dosežemo tudi to, da se raven varne vožnje naših članov dvigne na še višji nivo. Zahvala centru varne vožnje Vransko in gospodu Manuelu za poučno,koristno in lepo predavanje.

   

  Irena Forštner

   

 • AKTIVNI V MDGN VELENJE!

  AKTIVNI V MDGN VELENJE!

   

  Spet smo člani dobili zelo zanimivo vabilo od naše Metke, ki poskrbi da smo zelo dobro obveščeni o vsem. Aha, vas zanima kakšno je bilo vabilo? Ja, takoj vam zaupam. Metka nas je povabila na izdelavo ikeban za dan vseh svetih. Kar precej nas je prišlo. Rožice in vse potrebno je že bilo pripravljeno, čakali smo še samo našo cvetličarko, ki sta jo aktivirala, kdo drug kot Franc in Irena. Gospa Jožica nam je dala napotke, kako začeti z izdelavo ikebane. Seveda pa so naše želje bile zelo različne, tako je vsaka ikebana bila unikat. Kar precej članic je bilo ustvarjalnih in so se zares popolnoma same potrudile ter izdelale svojo ikebano. Jaz in še nekaj drugih, smo pa bolj zaupale spretnim rokam naše gospe Jožice, res pa smo sledile njeni ustvarjalnosti in se tudi kaj naučile. Spet je minil en zelo aktiven in poučen popoldan. Beseda HVALA je premalo za našo Metko, Franca in Ireno, pa vseeno HVALA vam za ves vložen trud in čas v imenu vseh, ki smo si lahko odnesli svoj izdelek tudi domov in prvega novembra položili na grobove.

   

  MILICA KRAŠOVEC

   

 • ČIŠČENJE IN SUŠENJE SLUŠNIH APARATOV

  ČIŠČENJE IN SUŠENJE SLUŠNIH APARATOV

   

  V sredo  22.10. 2014 smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje izvedli predavanje o čiščenju in sušenju slušnih aparatov.Pred predavanjem sem najprej pozdravil vse naglušne člane in tudi ostale,saj je bilo to srečanje naglušne skupine Barbara. Prvo smo si pogledali video posnetek o pridobitvi tehničnih pripomočkov.Na kratko je tajnica Metka predstavila aktivnosti v naslednjem mesecu.Po vprašanjih glede pridobitve tehničnih pripomočkov je Luka iz Wideksa na kratko povedal par besed o čiščenju in sušenju slušnih aparatov. Kako pomembno je skrbeti pravilno za slušne aparate se je videlo tokrat.Prav tako redno čiščenje saj je veliko manjša možnost, da se bo aparat potem pokvaril. Lepo je pokazal kako zgleda oksidiran in slabo vzdrževan slušni aparat.Luka je z veseljem odgovoril tudi na vsa vprašanja naših članov uporabnikov slušnih aparatov. Po končanem predavanju je sledil mini servis .Ta mini servis je zajel  pogled v uho,zunanje čiščenje slušnega aparata, zamenjave cevk in na splošno tudi odkrivanje kakšne napake. Naredila se je tudi kakšna nova oliva za v uho.Največ popravil je bilo na cevkah, kako jih nekateri ne zamenjajo pravočasno, ali jih krajšajo. Piskanje in posledično tudi boleče uho zaradi takšnih cevk seveda ne izostane. Zanimivo je bilo, da so člani zelo radi vprašali Luka za kakšen nasvet tudi potem osebno na mini servisu. Vsak ,ki je prišel tokrat na predavanje je dobil tudi komplet baterij za pripadajoči  slušni aparat.

  Ob tem zapisu se zahvaljujem predstavnikomWidexsa ,posebej pa Luku za ves trud in pomoč predvsem pa za to,da so bili člani veseli  in zadovoljni.Nekdo mi je rekel, da res imam nos kaj člani ,ki uporabljajo slušne aparate rabijo. Ja takšnih ozaveščanj in pomoči nikoli ni dovolj,saj iz lastnih iskušenj vem kako je ,če ti slušni aparat ne dela.Seveda pa je bolje preprečevati kot zdraviti pravijo. Verjamem,da bo ta aktivnost v našem društvu prinesla tudi marsikaj dobrega in preprečila slabo voljo marsikomu.

   

  Franc Forštner