Prispevki

Filter
 • Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

  Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

   

  Ob letošnjem velikem dogodku razglasitve Dneva znakovnega jezika so ves čas pred samo razglasitvijo potekali razni povezani dogodki. In tako smo tudi v MDGN Velenje dobili povabilo iz protokolarne pisarne Slovenije, na sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju. Sprejem je potekal v sredo 12.11.2014 ob 11. uri. Polni vznemirjenja smo se trije povabljeni predstavniki MDGN Velenje udeležili sprejema. Predsednik nas je vse lepo nagovoril in poudaril pomen zagotavljanja pravic oseb z okvaro sluha. Pozdravni govor je imel tudi predsednik ZDGNS. Kulturniki so pripravili krajši kulturni program in s tem pokazali predsedniku RS, kako bogat jezik ima gluha skupnost in kako ponosni so nanj.

   

  Ob koncu uradnega dela smo se nato postavili tudi pred fotografski objektiv skupaj s predsednikom RS, ki se je ob tem dogodku naučil tudi nekaj osnovnih kretenj SZJ.

    

  Metka Rednak Glažar in Marija Varžič

 • Razglasitev Dneva slovenskega znakovnega jezika

  Razglasitev Dneva slovenskega znakovnega jezika

   

  14.11.2014….Dan, ki je na državni ravni prvič uradno zaznamovan kot dan slovenskega znakovnega jezika. Spremljajoči dogodki, ki jih je organizirala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, so potekali pod geslom Moje roke so moj jezik.

  Pred dvanajstimi leti je slovenska gluha skupnost po desetletjih prizadevanj dočakala uveljavitev zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika (SZJ), ki je »kretnjo« prvič priznal kot uradni jezik in znakovni jezik pravno izenačil s slovenskim jezikom. S tem sta bili gluhim priznani pravici do uporabe njihovega maternega jezika v vseh stikih z javnimi institucijami v izobraževanju, zdravstvu, sodstvu itn. pa tudi do informiranja v prilagojenih tehnikah – to je s podnapisi in s tolmačem SZJ.
  V dopoldanskem času je ZDGNS organizirala posvet v Državnem svetu na temo izobraževanja in so se pojavila in izpostavila pričakovanja in potrebe gluhih in problemi s katerimi se tekom svojega izobraževanja še vedno srečujejo.

   

  Po končani razpravi je sledil ogled ukrajinskega filma Pleme, ki je bil v celoti v znakovnem jeziku.

   

  Ob 18. uri pa je potekala svečana razglasitev v GH Union, s kulturnim programom.  Kot posebna gostja večera je nastopila Neisha.

   

  Svečanost se je zaključila s pogostitvijo in klepetom z znanci.

   

  MDGN Velenje