Prispevki

Filter
 • PROSLAVA OB DNEVU ZMAGE IN DNEVU EVROPE

  PROSLAVA OB DNEVU ZMAGE IN DNEVU EVROPE

   

  Dogovor na sestanku invalidov Mestne Občine Velenje, da bodo vse večje prireditve tolmačene v znakovni jezik, se uresničuje. Prav tako je vedno večja opremljenost z indukcijskimi zankami. Poudarjanja župana Mestne občine Velenje, da je »mesto prijazno invalidom« so na pravem mestu. Že lani smo bili lepo presenečeni, ko smo bili povabljeni na občinsko proslavo tolmačeno v Slovenski znakovni jezik. Ena od prireditev v letošnjem letu je bila Osrednja občinska slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju in prav tako tolmačena v Slovenski znakovni jezik. Proslava je potekala v Kulturnem domu v Velenju. Prireditev so pripravili učenci in učitelji Velenjske osnovne šole Miha Pintar Toledo. Druga prireditev ob Dnevu zmage in dnevu Evrope je bila na odru pod magnolijami pri Domu kulture v Velenju. Slavnostni govornik je bil župan Mestne Občine Velenje Bojan Kontič. Njegov govor je vedno zelo optimističen in navdihujoč, kljub težkim razmeram. Vedno rad pove, kaj so nove pridobitve v MO Velenje in na katerih projektih trenutno delajo. Nikoli ne pozabi omeniti invalidov vseh vrst ter da je občina »Občina po meri invalidov«. Res je! Občina je vse bolj po meri tudi osebam z okvaro sluha. Kulturni program je pripravila kuturna naveza Triangel, ki mi je bil zelo všeč. Glavni del proslave je izvedel Šolski center Celje-center. Program je povezovala Maja Gorjup Zdovc. Za začetek in konec slovesnosti pa je zaigral pihalni orkester Premogovnika Velenje, v katerem igra tudi naš član gospod Kričej. Obe prireditve je tolmačila Polona Dobnik, ki nas vedno na koncu prireditve povpraša kako se nam je zdelo in če je bilo vse v redu. V letošnjem letu bodo tako tolmačene v znakovnem jeziku še tri ali štiri prireditve. Tako velikega preboja tudi sam nisem pričakoval in sem prijetno presenečen.
  Prav tako predlog, da bi v vsaki javni instituciji in na občinah imeli usposobljene ljudi, ki bi vsaj za silo obvladali znakovni jezik je naletel na velik odziv. Mestna občina Velenje je pozvala velenjske ustanove, ki se pri svojem delu srečujejo z gluhimi invalidi, da se vsaj eden od njihovih zaposlenih udeleži tečaja slovenskega znakovnega jezika. Glede na dober odziv, se bo v jesenskem času tečaja udeležilo najmanj trinajst zaposlenih v javnih institucijah. Kaj več pa takrat, ko se bo to zgodilo. Ob tem zapisu še enkrat hvala za vse Mestni Občini Velenje in vsem, ki se trudijo za vse invalide, da so enakopravno vključeni v življenje in delo. Vesel sem, da Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje dobro dela in da sodelovanje z Mestno občino Velenje tako dobro poteka. Moja misel za konec: Kjer je volja, je tudi pot.

   

  Franc Forštner

   

 • DELAVNICA LIČENJA

  DELAVNICA LIČENJA

   

  Lepota, lepota in še enkrat lepota…tako bi lahko rekli, da je izgledala delavnica, ki smo jo izvedli na MDGN Velenje v sredo 14.5.2014.
  Na pobudo članic smo organizirali enodnevni tečaj osnovnega ličenja, ki ga je za nas pripravila Nastja Vodenik, vizažistka, sicer študentka zadnjega letnika Filozofske fakultete. S seboj je pripeljala Evo, ki ji je služila kot model za prikaz ličenja. Začela je seveda s čiščenjem obraza in pripravo na ličenje. Predstavila pa je tudi osnovna orodja za ličenje: čopiče, glavničke, pudre, senčila, ipd.
  Najprej je nanesla podlago, ki jo je potem pritrdila s pudrom v prahu. Sledilo je senčenje vek, ki ga je zelo podrobno razložila in ki je naše članice najbolj zanimal. Nadaljevala je s črtanjem vek s tušem in barvico ter nanesla maskaro. Povedala je da je statistični podatek potegov po trepalnici z maskaro presenetljiva številka in sicer, vsaka ženska povprečno naredi 100 potegov z maskaro na trepalnici pri nanosu maskare. Članicam se je to zdelo to zelo veliko in so povedale, da same tolikokrat vsekakor ne nanašajo maskare.
  Nastja je nato nadaljevala s šminko za ustnice in sicer za dnevi make-up je nanesla nežno lila barvo, potem pa je pokazala še nanos rdeče šminke, za katero je povedala, da je potrebno biti zelo natančen.
  Pokazala pa je, na polovici Evinega obraza, tudi hitro nadgradnjo dnevnega make-upa v nočnega, tako je imela Eva levo polovico obraza naličenega na dnevni make-up, desno pa na nočnega.
  Zaključila pa je s senčenjem obraza in nanašanjem rdečila in končano. Eva je izgledala kot manekenka iz revije. Nastja pa se je zahvalila za sodelovanje in se priporočila za ličenje, če bi katera od naših članic to želela.
  Delavnico so prišli posnet tudi iz Spletne TV in z Nastjo opraviti kratek intervju. Zadeva je vsekakor bila zelo zanimiva za vse članice, ki so res z navdušenjem prisluhnile poteku delavnice.

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • O PROBLEMATIKI OKVARE SLUHA SPREGOVORILI TUDI V OBČINI GORNJI GRAD

  O PROBLEMATIKI OKVARE SLUHA SPREGOVORILI TUDI V OBČINI GORNJI GRAD

   

  Eden izmed ciljev društva je tudi informiranje in osveščanje širše javnosti o problematiki okvare sluha in pravicah, ki pripadajo tej populaciji ljudi.
  Predvsem v zadnjih letih temu namenjamo kar veliko pozornosti. Trudimo se sodelovati z vsemi občinami, ki jih pokrivamo. Vsako leto obiščemo župane in z občino Gornji Grad so že nekaj časa potekali dogovori o izvedbi predavanja na temo okvare sluha.
  Veseli smo, da nam je dogovorjeno uspelo realizirati prvi petek v mesecu aprilu. V OŠ Gornji Grad se je odvilo predavanje z naslovom: »Odprta vprašanja življenja v tišini z vprašanjem reševanja problematike okvare sluha«. K sodelovanju smo povabili specialistko ORL, dr. Zupan Leo, Milana Zupanca in Franca Kosa.
  Zupanova je z medicinskega vidika spregovorila o okvari sluha. Celostno je predstavila sestavo ušesa, povedala, kakšen je postopek preverjanja sluha ter omenila različne okvare in bolezni povezane s sluhom. Veliko pozornosti pa je namenila različnim možnostim rehabilitacije, ki so na voljo. Spregovorila je tudi o postopku pridobitve slušnega aparata.
  Milan Zupanc je predstavil različne tehnične pripomočke, ki so na voljo za lajšanje težav oseb z okvaro sluha. S Francem Kosom sta kot uporabnika slušnih aparatov nagovorila prisotne, da ob težavah s sluhom ukrepajo čim prej.
  Predavanje je bilo dobro obiskano in prisotni so izkazali veliko zanimanje zanj. Za prijetno in poučno predavanje se je zahvalil župan Stanko Ogradi.
  Veseli nas, da dosegamo pomembne premike in preko sodelovanja z lokalnimi skupnostmi osveščamo o problematiki okvare sluha.

  Sekretarka MDGN Velenje

   

  Urša Jakop

   

 • PREDAVANJE O DIVJIH ŽIVALIH

  PREDAVANJE O DIVJIH ŽIVALIH

   

  Pohod na Tuševo nad Vinsko goro smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje izkoristili tudi z obiskom v brunarici z trofejami in predavanjem o divjih  živalih v Sloveniji.
  Takoj ko smo prišli po hribu navzdol iz Tuševega nad Vinsko goro na majhno jaso, so naše oči zagledale srnjaka,ki  se je pasel v travi. Seveda ni bil pravi še nekaj dinozavrov je bilo okrog po travniku. Kmalu nas je pozdravil Franc,prijazen uglajen gospod.Povabil nas je za mizo v naravi, nam postregel z krepkim in doma pečenim kruhom. Povedal je nekaj zanimivosti o dinozavrih, pa o rudniku in seveda o naravi in živalih. Prvo sem ga malo pocukal,kako to ,da ni član našega društva,saj ima dva slušna aparata. Šele pozneje sem izvedel,da je bil nekoč direktor premogovnika, pa predsednik lovske zveze Slovenije in še veliko drugih funkcij je opravljal. Povedal je da brez slušnih aparatov ne more biti in da imajo v sorodstvu  kar nekaj oseb ,ki imajo težave z sluhom. Po okrepčilu in krajšem razgovoru nas je popeljal v svojo rezidenco. Res imaš kaj videti,trofeje srnjakov,jelenov, gamsov in ostalih živali. Najbolj pa je bilo zanimivo s kakšnim žarom in veseljem nam je povedal vse o divjih živalih.  Vsako vrsto divjih živali nam je posebej opisal, pokazal  nam je rogovje, kožo , ki jo živali nosijo pozimi in poleti. Razlike med srnjadjo, jelenjadjo, gamsom in kaj sodi med kakšne vrste živali. Večkrat je povedal tudi kakšno dogodivščino iz lova, kako je uplenil kakšno trofejo. Zanimivo je kaj vse se človek nauči in doživi če živi v stiku z naravo. Posebej je bilo zanimivo o medvedu, ko je povedal,da mu je prijatelj svetoval če se sreča z njim naj mu reče naj gre stran. Rekel  je ,da je potem res srečal medveda, ki  je šel naravnost proti njemu.Imel je nabito puško in nekako petindvajset metrov pred njim je rekel medo sedaj pa stoj.Postavil se je na zadnje noge in se spustil nazaj na tla ter odšel,kot bi vedel ,da ga drugače čaka krogla. Medveda seveda ni dovoljeno odstreliti  kar tako moraš imeti posebno dovolilnico.Pokazal nam je kako so zajci pozimi obgrizli veje drevesa, kako so se v ptičjih hišicah naselili sršeni,kuna in ostale živali, ki tam nimajo kaj početi,res zanimiva so pota teh živali in narave.Večkrat nam je rekel, naj ga kaj vprašamo. Verjamem, da nam bi gospod Franc lahko govoril še cel dan in da je imel še veliko dogodivščin za povedat,vendar smo imeli  v planu še en ogled in pa seveda pot nazaj v Velenje.
  Ob tem zapisu bi se seveda rad zahvalil Francu za prijetno koristno in predvsem lepo predavanje  s katem smo od njega odšli s spoznanjem ,da smo bogatejši  za marsikatero stvar.

   

  Franc Forštner