Prispevki

Filter
 • PREDAVANJE O PRAVICAH IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH ZA GLUHE IN NAGLUŠNE

  PREDAVANJE O PRAVICAH IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH ZA GLUHE IN NAGLUŠNE

   

  MDGN Velenje je takoj, ko se je razglasil mednarodni teden gluhih, ki se začne v ponedeljek 22. septembra in zaključi v nedeljo 28. septembra, pristopil k izvedbi malo večjega predavanja, dostopnega za vso lokalno skupnost. Organizirali smo predavanje o pravicah in tehničnih pripomočkih za gluhe in naglušne. Aktivnosti povezane s predavanjem, ki smo ga realizirali 17.9.2014 v knjižnici Velenje, pa so potekale že prej. Skupaj s knjižnico smo poslali vabila zainteresirani javnosti. Poleg tega pa smo objavili tudi oglas na spletni strani lokalne televizije. Izkazalo pa se je tudi, da ima ta ista lokalna televizija interes z nami posneti tudi krajšo oddajo. Tako sva s predsednikom Francem Forštnerjem dobila povabilo za, 16.9.2014, nastop na lokalni televiziji. S sabo sva peljala tudi tolmačko Duško Berločnik, ki je naredila naš pogovor v oddaji razumljiv tudi gluhi populaciji. V oddaji sva na kratko predstavila društvo, naše delovanje, naše cilje, naloge in aktivnosti, ki jih predvidevamo še do konca leta. Na koncu pa sva lahko tudi povabila vse interesente na predavanje. In glej, res je bil odziv kar precejšen, saj se je na samem predavanju zbralo več ljudi, kot običajno.

  Samo predavanje smo dogovorili z gospodom Adijem Jahjefendičem, ki je zaposlen na Zvezi gluhih in naglušnih Slovenije. Po uvodnem pozdravu predsednika Franca Forštnerja, je gospod Adi predavanje izpeljal na zelo zanimiv način, saj se je to videlo po odzivu vseh zbranih, ki so imeli zanj ogromno vprašanj. Padali so tudi zanimivi predlogi, ki so lahko še kako pomembni za zagotavljanje večje kakovosti življenja oseb z okvaro sluha. Z zanimanjem pa so udeleženci prisluhnili tudi našemu predsedniku Francu, ki je na podlagi lastnih izkušenj, podal veliko dobrih nasvetov in usmeritev za bodoče uporabnike slušnega aparata.

  Gospod Adi je s sabo  pripeljal tudi razne tehnične pripomočke, ki so si jih lahko udeleženci pogledali in jim je tudi predstavil uporabo in delovanje. Predavanje je v slovenski znakovni jezik tolmačila Darja Fišer. Razdelili smo tudi brošure.

  Veseli nas, da se je predavanje udeležili toliko ljudi, še posebej nas veseli, ker je bilo precej nam neznanih obrazov, ki so pohvalili delo MDGN Velenje in se zanimali tudi o včlanitvi v naše društvo.

  Predavanje je trajalo kar dobri dve uri in še bi lahko...

  Gospod Adi hvala za izvedbo.

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI OB PRIREDITVI MOV »VELENJE SE PREDSTAVI«

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI OB PRIREDITVI MOV »VELENJE SE PREDSTAVI«

   

  Na povabilo mestne občine Velenje smo se z veseljem odzvali, saj smo mnenja, da je potrebno seznaniti čim širšo okolico s problematiko okvare sluha.

  Prireditev je potekalo pod imenom » Velenje se predstavi«, v soboto 20.9.2014, na Titovem trgu.

  Natovorjeni z vsem pripravljenim gradivom smo se dobili malo pred deveto zjutraj in pripravili stojnico. Založili smo jo z gradivom, zloženkami. S sabo smo prinesli tudi nekaj pokalov, ki so jih osvojili naši člani, kot predstavitev delovanja društva in doseganja visokih rezultatov.

  Vreme je bilo prijetno toplo in temu primerna je bila tudi udeležba. Presenečeni smo bili nad tolikšnim številom društev in drugih organizacij. Prireditev je bila tudi programsko vodena, in sicer dosti šol je izvedlo nastope, plesne skupine ter nekatera društva so se prav tako predstavila na odru. Potekal je tudi tradicionalni »tek očkov«.

  Predstavitev društva in dogajanja na prireditve je v SZJ tolmačila Polonca Dobnik.

  Za naše društvo je bilo precej zanimanja, prišli so tudi člani drugih društev po prospekte k naši stojnici. Delili smo tudi glasila društva in druge prospekte.

  Čas odmerjen za prireditev je hitro minil in smo polni vtisov pospravili stvari.

   

 • DRUŽABNO SREČANJE ČLANOV S PIKNIKOM NA VELIKEM VRHU

  DRUŽABNO SREČANJE ČLANOV S PIKNIKOM NA VELIKEM VRHU

   

  Sobota. Prebudili smo se v deževno jutro. Ojej! Danes je naš piknik. Vprašanje, kaj pa zdaj? Ah, nič nas ne more zadržati, saj smo  trdno odločeni, da se bomo družili in uživali življenje, ki je itak prekratko. Piknik prostor je čakal samo še nas, ki smo se pripeljali kar dobre volje. Franc je spet poskrbel za dobro enolončnico.

  Tako lepo okrepčani smo se podali na sprehod proti lokoviški domači pivovarni. Tam nas je sprejela prijazna lastnica gospa Marija. Takoj, ko je dala predlog za degustacijo piva, se je dobra volja med člani dvignila. Kar dolgo smo uživali v prelepi naravi in seveda degustiranju. Ta čas so za nas pridno pekli čevapčiče. Za pecivo pa so poskrbele pridne roke nekaj naših članic, meni osebno, pa je od vsega bilo najbolj dobro Metkino pecivo in torta, ki jo je spekla za Franca, saj je prejšnji dan imel rojstni dan. Skratka dogodkov, hrane in dobre volje ni manjkalo. Pa kljub dežju smo imeli še igre, z veliko smeha. Vesela sem, da nas je na takšnih srečanjih vedno več, da se med sabo spoznavamo in družimo. Še enkrat pozivam vse člane udeležujte se .....skupaj nam bo lepše.  

  KRAŠOVEC MILICA