Prispevki

Filter
 • PREDAVANJE O OKVARI SLUHA IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH

  PREDAVANJE O OKVARI SLUHA IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH

   

  Sreda je dan, ko se v društvu zbiramo v večjem številu, toda 18.5.2016 ni bilo tako, saj smo imeli predavanje v Vili Bianca Velenje. Bilo je v dvorani, ki je opremljena s slušno zanko pa tudi tolmačeno v slovenski znakovni jezik je bilo, tako so za nas izginile vse ovire. Navzoče je pozdravil naš predsednik Franc Forštner, povedal nekaj besed za uvod v predavanje. Dvorano smo napolnili, med gosti je bila tudi podžupanja, gospa Breda Kolar, kajti župan Bojan Kontič je bil zadržan. Poudarila je, da je mesto Velenje občina po meri invalidov, seveda smo se vsi strinjali z njo, res je že veliko storjenega, pa tudi to predavanje je bilo realizirano s pomočjo občine. Zelo lepo in poučno nam je predavala Anita Kastelic, specialistka klinične logopedije. Veliko nam je povedala o tem, kaj vse vpliva na izgubo sluha, kako ugotavljajo okvare sluha, o bolezni ušes pa tudi o polževem vsadku. Čeprav človek misli, da že veliko ve o svoji bolezni, pa na takih predavanjih vedno znova presenečeno ugotovimo, da pa le marsikaj nismo vedeli. Zato je dobro, da se v čim večjem številu udeležujemo takšnih predavanj, saj so vedno vmes kakšne novosti, ki so pomembne za nas. Samo predavanje pa je popestril tudi strokovni delavec Zveze gluhih in naglušnih Slovenije Adem Jahjefendič. Njegovo predavanje je imelo poudarek o tehničnih pripomočkih, pravicah za pridobitev le-teh in seveda o slušnih aparatih. Tudi na tem področju je bilo treba zelo prisluhniti predavatelju. Določene stvari iz teh pravic ali pozabimo, ali jih nismo razumeli, ko so nam bile povedane, ali pa jih enostavno nismo prav slišali, tako smo spet dobili priložnost da si obnovimo znanje, ki je zelo pomembno. Seveda pa smo na koncu predavanja imeli tudi nekaj vprašanj na katera sta oba predavatelja zelo prijazno odgovarjala.

  S predavanjem smo vsi prisotni bili zelo zadovoljni, vsem, ki so nam to predavanje omogočili se zahvaljujemo za njihov čas, trud in organizacijo.


  Milica Krašovec

   

 • POHOD NA TUŠEVO 2016

  POHOD NA TUŠEVO

   

  V soboto, 7.5.2016, smo se člani MDGN Velenje odpravili na tradicionalni pohod. Ob 9.uri smo se zbrali pred društvom, oblekli enotne majice in se po kratkem klepetu odpravili na pot proti turistični kmetiji Tuševo, ki se nahaja na atraktivni razgledni točki s pogledom na Šaleško dolino. Vodstvo skupine je prevzel Franc Kos, dober poznavalec pohodniških poti v okolici Velenja, ki je med pohodom povedal marsikatero zanimivost. Pot nas je sprva vodila ob reki Paki skozi naselje Šalek, nato pa skozi gozd. Vseskozi so nas spremljale dišave cvetočih cvetlic, petje ptic, veseli in nasmejani obrazi ter živahen klepet in glasen smeh. Na polovici poti smo naredili kratek odmor, katerega smo izkoristili za hitro malico, sladkanje z bomboni in degustacijo domačega orehovega likerja. Tema, ki je bila zelo aktualna skozi celotno pot je bila nedavna pozeba zaradi mraza in snega teden dni nazaj. Glede na pretekle vremenske razmere smo se zelo veselili lepega in toplega vremena, ki je bilo kot nalašč za takšen potep. Po dobri uri in pol hoda smo prispeli na 618m visoko ležečo kmetijo Tuševo, kjer nas je pričakal naš član muzikant Franc Jurko, ki je s harmoniko poskrbel tudi za plesno vzdušje. Dogajanje smo prestavili v notranje prostore, kjer so nas postregli z odlično enolončnico in ajdovimi žganci. Po malici smo ob kavi in veseli glasbi zaplesali in se dodobra nasmejali. Okoli 13.30 smo se počasi odpravili nazaj v dolino. Tokrat smo izbrali pot mimo ruševin gradu Ekenštajn in Šaleškega gradu. Ker se je pripravljalo k nevihti, smo bili vsi zelo zadovoljni in veseli, da nam je bilo vreme naklonjeno skozi celoten pohod. Dan, ki smo ga preživeli skupaj, je bil zelo lep, pozitiven, koristen in zaradi stika z naravo tudi zelo sproščujoč. Hvala vsem udeležencem za čudovit in zabaven dan!

   

  Janja Krajnc

   

   

  Mesec maj je v našem društvu štartni mesec, namenjen pohodu na Tuševo. Franc in Urška sta določila da bo letos to 7. maj. Franc Kos je bil zadolžen, da nas popelje na cilj. Sobota je bila sončna, mi pa že kar nestrpni, da se podamo na pot. Bilo nas je kar lepo število, pa še vsi smo bili ponosni na svoje spominske majčke na katerih je bilo lepo napisano iz katerega društva smo. Pot je bila strma in kar dolga, mi pa smo ovire premagovali dobre volje. Vedeli smo da nas na koncu čaka lepo druženje ob topli in dobri enolončnici, na turistični kmetiji TUŠEVO. Ker nam je igral na harmoniko naš član Franc Jurko, smo pa nič utrujeni tudi zaplesali. Nazaj smo šli zares prešerne volje in zelo nagajivi. Moram pa povedati, da nas je tudi naša nadomestna tajnica zelo dobro spremljala, saj je bila prvič z nami, bravo Janja.
  Vse današnje pohodnike sprašujem kdaj gremo spet na pohod?
  Takih pohodov si želimo še veliko, saj nam je skupaj bilo zares lepo.

   

  Milica Krašovec

   

  Dne 7.5.2016 smo se zbrali pred društvom. Imeli smo pohod na Tuševo, ker mož ni mogel iti zraven zaradi zdravstvenih težav, sem se odločila, da grem jaz. Ker še nisem bila na Tuševem, sem bila vesela da bom v dobri družbi prvič osvojila ta hribček. Bilo je zelo razgibano, med potjo je predsednik delil zdravilo za dobro kondicijo, na cilju pa nas je pričakal Franc Jurko s svojo harmoniko. Vzdušje je bilo na vrhuncu in tudi moj strah, kako se bom sporazumevala z gluhimi člani je izginil, saj sem razumela vse in vsakega, brez težav pa čeprav ne znam kretati. Ura plesa, vriskanja in smeha je vse prehitro minila, nekdo je še rekel naredimo skupno sliko potem pa moramo proti domu.
  Naslednjega pohoda se zelo veselim in komaj čakam.

   

  Sonja Triglav