Prispevki

Filter
 • TEMATSKO PREDAVANJE O SEZONSKIH ZELIŠČIH, 19.4.2017

  TEMATSKO PREDAVANJE O SEZONSKIH ZELIŠČIH, 19.4.2017


  V sredo, 19.4.2017, smo se člani društva zbrali v prostorih društva ob 16. uri, da bi poslušali zelo zanimivo predavanje o zeliščih, ki nas s svojimi blagodejnimi učinki razvajajo v spomladanskem času. Predaval je predsednik Društva zeliščarjev Velenje, gospod Zvonko Skrt. Gospod Zvonko je s seboj prinesel številna sezonska zelišča, katera je razporedil po mizi. Med njimi smo prepoznali citronsko meliso, meto, dolgolistni trpotec, regrat, vijolice, jagode in še mnogo drugih. Predstavil nam je vsako rastlino posebej in nam povedal o njihovih učinkih in uporabi. Opozoril je, da je pri uporabi zelišč potrebno upoštevati tudi mnenje osebnega zdravnika. S seboj je prinesel tudi vzorca domače kozmetike. Povabil nas je, da obiščemo Grilovo domačijo, ko se bodo odvijale tradicionalne prireditve.

  Gospodu Zvonku se iskreno zahvaljujemo za poučno in zanimivo predavanje, gospe Duški Berločnik pa za tolmačenje v slovenski znakovni jezik.
   
  Janja Krajnc

   

  PREDAVANJE O ZELIŠČIH


  Star pregovor pravi, da za vsako bolezen raste v naravi zdravilo, samo ozreti se moraš okoli, ter dobiš hiter pogled na drevesa, cvetlice in kupčke dišečih zelišč. Mentor Zvonko je imel pri sebi 29 raznovrstnih zelišč. Za vsa zelišča je imel razlago. So zelišča za čaje, juhe in napitke, zato smo ga vsi zavzeto poslušali. Mentor je iz Zeliščarskega društva Velenje, zato pozna zelišča. Povabil nas je tudi na ogled Grilove domačije in tamkajšnjega zeliščnega vrta. Opozoril je, da so zelišča preventiva in ne zdravilo, vsak pa se sam odloči, za kaj jih bo uporabil. Mentor je vzbudil veliko vprašanj med poslušalci kar nakazuje, da je bila tema zelo aktualna.
   
  Sonja Triglav

   

 • PREDAVANJE O PARADIŽNIKU, 5.4.2017

  PREDAVANJE O PARADIŽNIKU, 5.4.2017


   
  Bila je sreda, ki je namenjena za druženje članov. Da pa je obisk bolj številčen, se predsednik in njegova ekipa domisli o temi, ki bo bolj obiskana. Povabili so mentorja Jerneja Mazeja, ki se ukvarja z vzgojo rastlin, posebno paradižnika.
  Med njegovim predavanjem se je oglasilo nekaj članov, ki so ga prosili naj pove kako posaditi paradižnik, kakšno zemljo uporabiti, s čim ga pognojiti ter kateri so paradižnikovi sosedje.
  Vsako dogajanje predsednik in sekretarka poslikata. Predavanje se je končalo, člani pa smo začeli razpravljati o videnem in slišanem. Tako je bila zopet ena lepa sreda za nami.
   
  Sonja Triglav

   

 • ANJA DREV – PREJEMNICA DVEH BRONASTE MEDALJ NA SVETOVNEM PRVENSTVU GLUHIH V ALPSKEM SMUČANJU – NA SPREJEMU PRI ŽUPANIH MO VELENJE IN OBČINE MOZIRJE

  ANJA DREV – PREJEMNICA DVEH BRONASTIH MEDALJ NA SVETOVNEM PRVENSTVU GLUHIH V ALPSKEM SMUČANJU – NA SPREJEMU PRI ŽUPANIH MO VELENJE IN OBČINE MOZIRJE

   

  Župana MO Velenje Bojan Kontič in občine Mozirje Ivan Suhovršnik sta  v četrtek, 6. aprila 2017, pripravila sprejem za Anjo Drev, ki je na Svetovnem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v avstrijskem Innerkremsu osvojila dve bronasti medalji. Anja se je sprejema udeležila v spremstvu staršev, trenerja Draga Dreva in pomočnika trenerja Roka Tomažiča.
  Župan Bojan Kontič je v imenu občine mladi vrhunski športnici čestital in poudaril, da je njen uspeh dokaz, da se z veliko truda in odrekanja, kljub okvari sluha, da dosegati vrhunske rezultate. Zahvalil se ji je za promocijo mesta Velenje in ji zaželel še več uspehov, ne le na športnem področju temveč tudi na poti do izobrazbe.
  Svoje čestitke je Anji izrekel tudi župan občine Mozirje, se ji zahvalil za promocijo ter ji zaželel podobne dosežke tudi v prihodnje.
  Na sprejemu sva bila prisotna tudi midva s predsednikom društva, Francem Forštnerjem. V imenu društva MDGN Velenje je predsednik Anji izrekel iskrene čestitke. Povedal je, da smo v društvu zelo ponosni nanjo in da se lahko kadarkoli obrne na društvo, bodisi za moralno bodisi za finančno podporo. Društvo ji bo pomagalo kolikor bo lahko.
  Zahvalne in spodbudne besede ob uspehu so prišle tudi od drugih prisotnih, gospoda Mladena Veršiča (predsednika ZDGNS), Roberta Žlajpaha (predsednika ŠZGNS) in Jane Čander (predstavnice Zveze za šport invalidov Slovenije – Para olimpijski komite).
  Anja se je prisotnim zahvalila za čestitke in sprejem. Povedala je, da jo v letošnjem letu čaka še matura na športni gimnaziji Velenje, ki bo »vstopnica« za  študij veterine v Ljubljani. Tudi v prihodnje se bo trudila usklajevati študijske in športne obveznosti in na velikih mednarodnih tekmovanjih gluhih prismučati še kakšno medaljo.
  Prisotni so ob koncu sprejema Anji poklonili simbolična darila za izjemne uspehe.

   

  Janja Krajnc