Filter
 • BRONASTA ANJA DREV - ČLANICA MDGN VELENJE

  BRONASTA ANJA DREV - ČLANICA MDGN VELENJE

    

  Najprej še enkrat čestitam Anji za bronasto medaljo, za tekmovanje na olimpijskih igrah v Rusiji. Zelo smo veselili, da si je naša članica pridobila medaljo. Ko je bila naša Anja na tekmovanju v Rusiji, smo vsi člani držali pesti in navijali za njo. Ko se je Anja vrnila v domovino, smo jo povabili na rekreacijo v Šmartnem. Čestitali smo ji in dali darilo, šopek in šampanjec, nato smo naredili tudi eno skupinsko sliko. Potem se je tudi pridružila v nogometu, res smo imeli super, da smo lahko igrali skupaj.

    

  Moram na koncu povedati, da je tudi super nogometašica. :)

      

  Klemen Javornik

   

 • VELIKONOČNA DELAVNICA 2015

  VELIKONOČNA DELAVNICA

     

  Sreda je dan, ko se v društvo vedno dogajajo razne delavnice. Zelo radi se jih udeležujemo seveda, če nam to dopušča čas in zdravje. Tokrat je bila velikonočna delavnica za izdelavo zajčkov, rožic in jajčk obiskana v maksimalnem številu, tudi fantje so izdelovali zajčke. Vse to se je dogajalo pod budnim očesom gospe Hedvike, ki je zares strokovnjakinja za ročna dela. Naša Metka pa je poskrbela za tortice, saj je imela rojstni dan, tako nas je vse še dodatno presenetila.

   

  Metka, želimo si še več takšnih delavnic in hvala ti za vsak,o ki jo tako dobro pripraviš.

    

  MILICA KRAŠOVEC

   

 • SREČANJE ČLANOV MDGN VELENJE IN DGN CELJE

  SREČANJE ČLANOV MDGN VELENJE IN DGN CELJE

   

  Nekaj časa nazaj sva se s sekretarko DGN Celje pogovarjali o popestritvi dogajanj na skupini za samopomoč. Sibila nam je predlagala srečanje naših skupin in prijetno popoldansko druženje. Člani DGN Celje so predlagali tudi ogled Muzeja premogovništva. In ideja je prerasla v izvedbo….

   

  V sredo 29.4.2015 smo se dobili pred vhodom v Muzej premogovništva. Zbrala se nas je kar lepa številka, vsega skupaj 41 oseb. Imeli smo voden ogled Muzeja. Spustili smo se 167 m globoko v jašek in si najprej ogledali krajši film o začetkih premogovništva. Ob tem smo ugotovili, da bi lahko bil video podnaslovljen in tako prilagojen naglušnim in gluhim, ki so v tem primeru lahko le spremljali sliko, saj žal tolmačenje ni bilo omogočeno. Sledil je sprehod po rovu, mimo začetkov kopanja rude, začetne opreme in prvih vozačev premoga iz rudnika, to je konjev ter njihovih vodnikov, ki so bili v veliki meri otroci. Ogledali smo si staro osvetlitev, zemljemerce in še dosti stvari. V enem delu vodenja pa je sledil tudi prikaz delovne nesreče…kar dobro nas je streslo!....

   

  Na polovici poti smo si prislužili tudi »knapovsko malico«, krajnska klobasa, kruh. Vodič nam je na tem mestu podal še informacije o jezerih in predvidevanjih za prihodnost. Sledil je prehod v novi del Muzeja, kjer smo lahko opazili skokovit napredek tehnologije in pa seveda novejše stroje. Pred odhodom iz rova, smo si ogledali še kratek film o sedanjih pogojih in načinu dela v premogovniku. Na koncu smo si ogledali tudi razstavo najgloblje Galerije ter koncertni prostor. Potem pa so nas posadili v vlakec, ki nas je odpeljal nazaj do »šale«, s katero smo se odpeljali nazaj na površje. Sledilo je še slikanje in zahvala za dobro voden ogled Muzeja.

   

  S tem pa našega druženja še ni bilo konec. Skupaj smo se odpravili v društvo, kjer smo za naše goste pripravili manjšo pogostitev. Pridružilo pa se nam je še nekaj članov, ki niso mogli v Muzej, so se pa pridružili v društvu. Ob hrani in pijači ter pogovoru je popoldan minil s svetlobno hitrostjo in na koncu so sledile še zahvale za dobro organizacijo in ponovno snidenje drugo leto v DGN Celje, ki jih je izrekel predsednik DGN Celje, Aleš Peperko.

   

  Zahvala za obisk je prišla tudi iz naše strani, predsednik Franc Forštner se je zahvalil za obisk v tako velikem številu in izrazil zadovoljstvo ob takšnem sodelovanju dveh društev.

   

  Se vidimo drugo leto v Celju!

    

  Metka Rednak Glažar

   

 • PROSLAVA OB DNEVU ZMAGE IN DNEVU EVROPE

  PROSLAVA OB DNEVU ZMAGE IN DNEVU EVROPE

   

  Dogovor na sestanku invalidov Mestne Občine Velenje, da bodo vse večje prireditve tolmačene v znakovni jezik, se uresničuje. Prav tako je vedno večja opremljenost z indukcijskimi zankami. Poudarjanja župana Mestne občine Velenje, da je »mesto prijazno invalidom« so na pravem mestu. Že lani smo bili lepo presenečeni, ko smo bili povabljeni na občinsko proslavo tolmačeno v Slovenski znakovni jezik. Ena od prireditev v letošnjem letu je bila Osrednja občinska slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju in prav tako tolmačena v Slovenski znakovni jezik. Proslava je potekala v Kulturnem domu v Velenju. Prireditev so pripravili učenci in učitelji Velenjske osnovne šole Miha Pintar Toledo. Druga prireditev ob Dnevu zmage in dnevu Evrope je bila na odru pod magnolijami pri Domu kulture v Velenju. Slavnostni govornik je bil župan Mestne Občine Velenje Bojan Kontič. Njegov govor je vedno zelo optimističen in navdihujoč, kljub težkim razmeram. Vedno rad pove, kaj so nove pridobitve v MO Velenje in na katerih projektih trenutno delajo. Nikoli ne pozabi omeniti invalidov vseh vrst ter da je občina »Občina po meri invalidov«. Res je! Občina je vse bolj po meri tudi osebam z okvaro sluha. Kulturni program je pripravila kuturna naveza Triangel, ki mi je bil zelo všeč. Glavni del proslave je izvedel Šolski center Celje-center. Program je povezovala Maja Gorjup Zdovc. Za začetek in konec slovesnosti pa je zaigral pihalni orkester Premogovnika Velenje, v katerem igra tudi naš član gospod Kričej. Obe prireditve je tolmačila Polona Dobnik, ki nas vedno na koncu prireditve povpraša kako se nam je zdelo in če je bilo vse v redu. V letošnjem letu bodo tako tolmačene v znakovnem jeziku še tri ali štiri prireditve. Tako velikega preboja tudi sam nisem pričakoval in sem prijetno presenečen.
  Prav tako predlog, da bi v vsaki javni instituciji in na občinah imeli usposobljene ljudi, ki bi vsaj za silo obvladali znakovni jezik je naletel na velik odziv. Mestna občina Velenje je pozvala velenjske ustanove, ki se pri svojem delu srečujejo z gluhimi invalidi, da se vsaj eden od njihovih zaposlenih udeleži tečaja slovenskega znakovnega jezika. Glede na dober odziv, se bo v jesenskem času tečaja udeležilo najmanj trinajst zaposlenih v javnih institucijah. Kaj več pa takrat, ko se bo to zgodilo. Ob tem zapisu še enkrat hvala za vse Mestni Občini Velenje in vsem, ki se trudijo za vse invalide, da so enakopravno vključeni v življenje in delo. Vesel sem, da Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje dobro dela in da sodelovanje z Mestno občino Velenje tako dobro poteka. Moja misel za konec: Kjer je volja, je tudi pot.

   

  Franc Forštner

   

 • DELAVNICA LIČENJA

  DELAVNICA LIČENJA

   

  Lepota, lepota in še enkrat lepota…tako bi lahko rekli, da je izgledala delavnica, ki smo jo izvedli na MDGN Velenje v sredo 14.5.2014.
  Na pobudo članic smo organizirali enodnevni tečaj osnovnega ličenja, ki ga je za nas pripravila Nastja Vodenik, vizažistka, sicer študentka zadnjega letnika Filozofske fakultete. S seboj je pripeljala Evo, ki ji je služila kot model za prikaz ličenja. Začela je seveda s čiščenjem obraza in pripravo na ličenje. Predstavila pa je tudi osnovna orodja za ličenje: čopiče, glavničke, pudre, senčila, ipd.
  Najprej je nanesla podlago, ki jo je potem pritrdila s pudrom v prahu. Sledilo je senčenje vek, ki ga je zelo podrobno razložila in ki je naše članice najbolj zanimal. Nadaljevala je s črtanjem vek s tušem in barvico ter nanesla maskaro. Povedala je da je statistični podatek potegov po trepalnici z maskaro presenetljiva številka in sicer, vsaka ženska povprečno naredi 100 potegov z maskaro na trepalnici pri nanosu maskare. Članicam se je to zdelo to zelo veliko in so povedale, da same tolikokrat vsekakor ne nanašajo maskare.
  Nastja je nato nadaljevala s šminko za ustnice in sicer za dnevi make-up je nanesla nežno lila barvo, potem pa je pokazala še nanos rdeče šminke, za katero je povedala, da je potrebno biti zelo natančen.
  Pokazala pa je, na polovici Evinega obraza, tudi hitro nadgradnjo dnevnega make-upa v nočnega, tako je imela Eva levo polovico obraza naličenega na dnevni make-up, desno pa na nočnega.
  Zaključila pa je s senčenjem obraza in nanašanjem rdečila in končano. Eva je izgledala kot manekenka iz revije. Nastja pa se je zahvalila za sodelovanje in se priporočila za ličenje, če bi katera od naših članic to želela.
  Delavnico so prišli posnet tudi iz Spletne TV in z Nastjo opraviti kratek intervju. Zadeva je vsekakor bila zelo zanimiva za vse članice, ki so res z navdušenjem prisluhnile poteku delavnice.

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • O PROBLEMATIKI OKVARE SLUHA SPREGOVORILI TUDI V OBČINI GORNJI GRAD

  O PROBLEMATIKI OKVARE SLUHA SPREGOVORILI TUDI V OBČINI GORNJI GRAD

   

  Eden izmed ciljev društva je tudi informiranje in osveščanje širše javnosti o problematiki okvare sluha in pravicah, ki pripadajo tej populaciji ljudi.
  Predvsem v zadnjih letih temu namenjamo kar veliko pozornosti. Trudimo se sodelovati z vsemi občinami, ki jih pokrivamo. Vsako leto obiščemo župane in z občino Gornji Grad so že nekaj časa potekali dogovori o izvedbi predavanja na temo okvare sluha.
  Veseli smo, da nam je dogovorjeno uspelo realizirati prvi petek v mesecu aprilu. V OŠ Gornji Grad se je odvilo predavanje z naslovom: »Odprta vprašanja življenja v tišini z vprašanjem reševanja problematike okvare sluha«. K sodelovanju smo povabili specialistko ORL, dr. Zupan Leo, Milana Zupanca in Franca Kosa.
  Zupanova je z medicinskega vidika spregovorila o okvari sluha. Celostno je predstavila sestavo ušesa, povedala, kakšen je postopek preverjanja sluha ter omenila različne okvare in bolezni povezane s sluhom. Veliko pozornosti pa je namenila različnim možnostim rehabilitacije, ki so na voljo. Spregovorila je tudi o postopku pridobitve slušnega aparata.
  Milan Zupanc je predstavil različne tehnične pripomočke, ki so na voljo za lajšanje težav oseb z okvaro sluha. S Francem Kosom sta kot uporabnika slušnih aparatov nagovorila prisotne, da ob težavah s sluhom ukrepajo čim prej.
  Predavanje je bilo dobro obiskano in prisotni so izkazali veliko zanimanje zanj. Za prijetno in poučno predavanje se je zahvalil župan Stanko Ogradi.
  Veseli nas, da dosegamo pomembne premike in preko sodelovanja z lokalnimi skupnostmi osveščamo o problematiki okvare sluha.

  Sekretarka MDGN Velenje

   

  Urša Jakop

   

 • PREDAVANJE O DIVJIH ŽIVALIH

  PREDAVANJE O DIVJIH ŽIVALIH

   

  Pohod na Tuševo nad Vinsko goro smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje izkoristili tudi z obiskom v brunarici z trofejami in predavanjem o divjih  živalih v Sloveniji.
  Takoj ko smo prišli po hribu navzdol iz Tuševega nad Vinsko goro na majhno jaso, so naše oči zagledale srnjaka,ki  se je pasel v travi. Seveda ni bil pravi še nekaj dinozavrov je bilo okrog po travniku. Kmalu nas je pozdravil Franc,prijazen uglajen gospod.Povabil nas je za mizo v naravi, nam postregel z krepkim in doma pečenim kruhom. Povedal je nekaj zanimivosti o dinozavrih, pa o rudniku in seveda o naravi in živalih. Prvo sem ga malo pocukal,kako to ,da ni član našega društva,saj ima dva slušna aparata. Šele pozneje sem izvedel,da je bil nekoč direktor premogovnika, pa predsednik lovske zveze Slovenije in še veliko drugih funkcij je opravljal. Povedal je da brez slušnih aparatov ne more biti in da imajo v sorodstvu  kar nekaj oseb ,ki imajo težave z sluhom. Po okrepčilu in krajšem razgovoru nas je popeljal v svojo rezidenco. Res imaš kaj videti,trofeje srnjakov,jelenov, gamsov in ostalih živali. Najbolj pa je bilo zanimivo s kakšnim žarom in veseljem nam je povedal vse o divjih živalih.  Vsako vrsto divjih živali nam je posebej opisal, pokazal  nam je rogovje, kožo , ki jo živali nosijo pozimi in poleti. Razlike med srnjadjo, jelenjadjo, gamsom in kaj sodi med kakšne vrste živali. Večkrat je povedal tudi kakšno dogodivščino iz lova, kako je uplenil kakšno trofejo. Zanimivo je kaj vse se človek nauči in doživi če živi v stiku z naravo. Posebej je bilo zanimivo o medvedu, ko je povedal,da mu je prijatelj svetoval če se sreča z njim naj mu reče naj gre stran. Rekel  je ,da je potem res srečal medveda, ki  je šel naravnost proti njemu.Imel je nabito puško in nekako petindvajset metrov pred njim je rekel medo sedaj pa stoj.Postavil se je na zadnje noge in se spustil nazaj na tla ter odšel,kot bi vedel ,da ga drugače čaka krogla. Medveda seveda ni dovoljeno odstreliti  kar tako moraš imeti posebno dovolilnico.Pokazal nam je kako so zajci pozimi obgrizli veje drevesa, kako so se v ptičjih hišicah naselili sršeni,kuna in ostale živali, ki tam nimajo kaj početi,res zanimiva so pota teh živali in narave.Večkrat nam je rekel, naj ga kaj vprašamo. Verjamem, da nam bi gospod Franc lahko govoril še cel dan in da je imel še veliko dogodivščin za povedat,vendar smo imeli  v planu še en ogled in pa seveda pot nazaj v Velenje.
  Ob tem zapisu bi se seveda rad zahvalil Francu za prijetno koristno in predvsem lepo predavanje  s katem smo od njega odšli s spoznanjem ,da smo bogatejši  za marsikatero stvar.

   

  Franc Forštner

   

 • EKSKURZIJA NA GORENJSKO

  EKSKURZIJA NA GORENJSKO

   

  Na željo članov smo letošnjo ekskurzijo organizirali na Gorenjsko. To je čudovita gorata alpska pokrajina, ki spada med gospodarsko najbolj razvite dele naše države z močno in raznovrstno industrijo, obrtjo in turizmom. Poskušali smo zajeti naravne in kulturne znamenitosti, ki jih večina članov še ni videla.


  Iz Zgornje Savinjske doline smo na pot krenili v zgodnjih jutranjih urah. Naš prvi postanek je bil v Škofji Loki, kjer smo se sprehodili po starem mestnem jedru. Mesto je gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka. Prvič je bila omenjena kot trg leta 1248, leta 1274 pa kot mesto. Zapisi navajajo da je bila leta 1397 obdana z obzidjem s petimi obrambnimi stolpi in mestnimi vrati. Imela je mestno avtonomijo, med letoma 973 in 1803 pa je bilo ozemlje skupaj s Poljansko ter Selško dolino last bavarske Freisinške škofije. Od srednjega veka dalje sta mestno jedro sestavljala dva trga: Plac (zgornji trg) in Lontrg (spodnji trg). Leta 1987 je bilo mesto razglašeno za kulturni spomenik.


  Ogledali smo si Nunsko cerkev, Grogčevo hišo, župnijski dvorec, stare mestne hiše in Škofjeloški grad.


  Naslednji postanek je bil v Naklem, kjer smo si privoščili toplo malico. Okrepčani smo pot nadaljevali prosti Bledu. Večina članov je že bila tukaj, nekateri tudi že na otoku, zelo malo pa si jih je ogledalo Blejski grad, ki je dolga stoletja bil sedež velike gorenjske posesti briksenske škofije. Na gradu se nam je kljub slabšemu vremenu ponudil čudovit razgled. Zastal nam je dih ob pogledu na jezero in Julijske Alpe, ki so čudovita kulisa blejskemu otočku. Ogledali smo si tudi muzejsko zbirko, kjer smo spoznali razgibano zgodovino Bleda. Grajske stavbe so razvrščene okoli dvorišč v dveh nivojih. Na spodnjem se v zgradbi nahajajo grajska tiskarna, spominska soba Primoža Trubarja, galerija Stolp, na vmesnem nivoju pa sta vinska klet in zeliščna galerija. Na zgornjem dvorišču sta najpomembnejša dela stavbe kapela iz 16. stoletja in muzej.


  Iz gradu smo pot nadaljevali proti Blejskem Vintgarju, soteski, ki jo že vse od zadnje ledene dobe ustvarja vodnata Radovna. Vintgar, ki je del Triglavskega narodnega parka, ni zanimiv le zaradi brzic, tolmunov in manjših slapov, temveč tudi zaradi ozke in globoke soteske, po kateri je speljana pot. Večina članov se je sprehodila po 1,6 km dolgi soteski in občudovala njene lepote.


  Po skoraj uri in pol dolgem sprehodu smo pot nadaljevali proti Bohinju, kjer smo si na hitro pogledali Bohinjsko jezero, nato pa se odpeljali do naše zadnje točke, Stare Fužine. Ogledali smo si Planšarski muzej, ki so ga uredili v zapuščeni vaški sirarni. V muzeju je ohranjena prvotna sirarska delavnica z originalnim sirarskim orodjem, kotli in priborom ter predmeti, ki so jih uporabili planšarji pri svojem delu.


  Po končanih ogledih je prijalo pozno kosilo in prijetno druženje, kjer smo že snovali načrte za naslednjo ekskurzijo.

  Polni lepih vtisov smo se v zgodnjih večernih urah vrnili domov.

   

  Urša Jakop

 • KUHARSKA DELAVNICA 22.5.2013

  KUHARSKA DELAVNICA 22.5.2013

   

  Zanimive kuharske delavnice se je udeležilo štiriindvajset članic in članov društva. Hrano nam je pripravil in demonstriral Antonio Notaro, ki ima tudi sam okvaro sluha. Tolmačila je Duška Berločnik.


  Pripravili smo prostor, kuhar Antonio pa je pripravil vse, kar je potreboval za pripravo zelenjavne rižote in italijanske sladice tiramisu.
  Najprej je pripravil sladico, ki smo jo dali v hladilnik, da so se sestavine dobro premešale in ohladile. Sladica je tako dobila tudi boljši okus. Medtem pa je pripravil še rižoto.
  Namaz za sladico tiramisu je pripravil iz stepenih jajčnih beljakov in rumenjakov ter mascarpone sira. V posodo je polagal piškote, ki jih je najprej pomočil v pravo kavo, nato je to plast posul s čokoladnim prahom in jo na koncu premazal z namazom – nato je naredil še eno plast, ki je bila na vrhu še dodatno posuta s čokoladnim prahom.
  Zelenjavna rižota je bila zelo preprosta – iz riža in graha. Dodal je še začimbe, da je bil okus bolj intenziven in poseben.
  Vso hrano smo z veseljem pojedli, saj je bila prav okusna.


  Delavnica je bila koristna in prijetna – naučili smo se nekaj novega, zraven pa smo si izmenjali kuharske izkušnje in se pogovorili še o vsem tistem, kar nas razveseljuje in tudi teži.


  Ker so prisotni delavnico spremljali z velikim zanimanjem, smo se dogovorili, da bomo še organizirali kakšno kuharsko delavnico.

   

  Sestavila: Vlasta Florjan

 • SODELOVANJE MDGN VELENJE NA FESTIVALU PROSTOVOLCI NOSILCI SPREMEMB

  SODELOVANJE MDGN  VELENJE NA FESTIVALU PROSTOVOLCI NOSILCI SPREMEMB

   

  Tudi v medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje, se udeležimo večkrat kakšne akcije v okviru prireditev, ki se izvajajo v mestni občini Velenje.  

  V soboto  18.5.2013 smo se udeležili na povabilo šolskega  centra Velenje, mladinskega centra Velenje in MO Velenje tega festivala. To je bil festival prostovoljstva to je čas praznovanja in povezovanja in priložnost spodbujanja ljudi k prostovoljstvu. Je pa  v današnjem času to tudi čas, ko posamezniki s svojim časom in dobro voljo prenašajo pozitivne spremembe v živlenje drugih in tudi  na lokalno skupnost. Na promenadi Cankarjeve ulice se je zbralo štirinajst društev, ki so predstavile svojo dejavnost. Na naši stojnici smo predtavili naše društvo v celoti.Obiskovalcem smo ponudili veliko publikacije,ki smojo imeli na voljo.Iz centra možnosti ZGNS mi je Adi že prejšnji dan posodil tehnične pripomočke za gluhe in naglušne osebe,prav za slednje je bilo kar nekaj zanimanja.  Sam sem v krajšem nagovoru predstavil delovanje našega društva z tolmačko za znakovni jezik Duško.Sam program je bil tudi glazbeno in folklorno  obarvan, tako da ni bilo dolgčas, vedno je bilo dogajanje zanimivo. Tudi vreme nam je  lepo služilo, le veter nas je malo jezil,ker nam je večkrat pomešalo publikacijo na mizi, vendar dobre volje nam ni zmanjkalo.   Naše članice Vlasta,Slava ,Irena  so odgovarjale na vprašanja , ki so zanimalaa posameznike.Nekaj naših članov in članic se je oglasilo, ko so hodili po opravkih v mestu, saj je ta dan bila tudi cvetlična rastava in sejem ostalih stvari,tako daje marsikdo iskoristil  prijetno z koristnim. Še bomo sodelovali na podobnih prireditvah kot so bile tokrat.Kot mi je nekdo rekel, bom vzel vaše  zloženke, ker nikoli ne veš kdaj ti pride prav, pa mislim, da moja tašča že slabo sliši.

   

  Franc Forštner

 • Potep po Gorenjski

 • POHOD ČLANOV MDGN VELENJE NA GORO OLJKO

  POHOD ČLANOV MDGN VELENJE NA GORO OLJKO

   

  Na predlog članov naglušne skupine Barbara, medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje smo organizirali pohod na enega od vrhov v okolici Velenja.Tokrat je bila odločitev Gora Oljka.

   

  To je gora, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinski dolini.  Dobro je vidna z avtoceste, dostopna je tudi z avtomobilom. Je zelo lepa razgledna točka daleč naokrog, zato ni čudno,da jo imajo vsi tako radi. Na vrhu je cerkev z dvema zvonikoma, ki je bila zgrajena v 18.stoletju. Ime je dobila po sliki na glavnem oltarju sv. Križa na kateri je Fortunat Bergant upodobil Jezusa na Oljski Gori. Na vrh Gore Oljke lahko pridete z več strani  saj je vključena v Savinjsko,Šaleško,Polzelsko in Andraško pot. Tik pod cerkvijo na  vrhu stoji planinski dom na višini (734m) v katerem se lahko okrepčate, vpišete v planinsko knjigo, prav tako lahko tudi prenočite, če vas mika.

   

  V soboto 4.maja je prijazen šofer Vlado pred društvom vkrcal člane iz  Velenja.V šmartnem ob  Paki smo  čakali ostali  člani iz Savinjske doline. Nato nas je popeljal kombi čez Rečico ob Paki do gostilne  pri Jugu.Izkrcali smo se naredili skupinske slike in odšli proti vrhu Gore Oljke.Imeli smo približno tričetrt   ure počasne hoje čez gozd proti vrhu. Vreme je bilo ravno pravo za pohod, saj ni bilo prevroče.Pot nam je ob pogovarjanju in druženju hitro minila in že smo bili na vrhu. Nekateri so bolj,drugi manj čutili utrujenost ni pa bilo prehudo, tako so bili vsi zadovoljni, da so na vrhu.

   

  Čakalo nas je presenečenje, saj je naš naglušen član Milan že imel pripravljen za vse narezek in domač kruh, ki ga je sam spekel.Res nas je presenetil kakor tudi z odlično domačo kapljico. Tudi gospod in gospa Dobnik sta prišla,saj sta starejša in jih je na vrh pripeljal z avtom vnuk. Ko smo se okrepčali in malo oddahnili smo šli na ogled cerkve,prav tako smo pogledali tudi v kletne prostore cerkve, kjer je Jezusov grob in kapelica Marije. Cerkev je res lepa in vredna ogleda, prav tako okolica in razgled na vse strani. Naredili smo tudi posnetke še malo posedeli in nobenemu se ni mudilo preveč.Počasi smo potem odšli nazaj v dolino po drugi strani od koder smo prišli. Ponovno nas je pobral kombi in polni lepih vtisov smo se vračali proti domu.

   

  Verjamem, da ni bilo nobenemu žal,da se je udeležil tega pohoda.Takšnih pohodov bi lahko naredili še več.Lahko samo malo okoli Velenja in ni potrebno veliko samo dobra volja in zdrav duh v zdravem telesu,kajti gibanje je zdravo.

   

  Franc  Forštner

 • PREDSTAVITEV MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA GLUHIH IN NAGLUŠNIH NA FESTIVALU PROSTOVOLJSTVA

  PREDSTAVITEV MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA GLUHIH IN NAGLUŠNIH NA FESTIVALU PROSTOVOLJSTVA: 19.5.2012

  Naše društvo se je pridružilo letošnjemu 13. Festivalu prostovoljstva, ki ima namen spodbujati in povezovati prostovoljstvo. V Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je bil tudi festival pod sloganom NIKOLI PRE(malo)STARI – ZA PROSTOVOLJSTVO.

  Odzvali smo se povabilu Mladinskega centra Velenje in pripravili svojo predstavitev na eni od stojnic v centru Velenja. Poleg nas je sodelovalo še trinajst drugih društev, ki tudi delujejo v našem lokalnem okolju – s področja zdravja, izobraževanja, varnosti….

  Po nagovoru župana velenjske občine, gospoda Bojana Kontiča, je sledil program, na katerem so se najprej na kratko predstavila vsa prisotna društva. Našo predstavitev je tolmačila gospa Duška Berločnik. Med posameznimi sklopi predstavitev je bil kulturni program, ki ga je prispeval Šolski center Velenje. Ta je zaradi glasbe in plesa še posebno pritegnil mimoidoče prebivalce.

  S predstavitvijo našega društva smo lokalnemu okolju pokazali, da z umestitvijo naše dejavnosti v družbeni prostor uspešno in učinkovito delujemo z raznolikih vidikov s ciljem, da nudimo pomoč mnogo številni populaciji gluhih naglušnih in gluho-slepih. Prostorsko vključujemo uporabnike iz šaleške in zgornje savinjske regije – s tem zajemamo deset občin: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Paki, Ljubno, Luče, Solčava in imamo približno 420 članov. Začetki organiziranega delovanja društva v obeh regijah segajo v leto 1963 in v naslednjem letu bomo obeležili že 50. letnico našega delovanja, ki jo bomo obeležili še posebej slovesno.

  Temeljni cilj našega društva je združevanje oseb z okvaro sluha in ustvarjanje možnosti za njihovo popolno vključitev v življenjsko in delovno okolje. Na naši stojnici smo zato razstavili številne zloženke, s katerimi informiramo člane društva in tudi širšo javnost o vsem, kar izvajamo v društvu kot dopolnitev minimalni državni skrbi za ljudi z okvaro sluha.

  Vsi tisti, ki so se ustavili ob naši stojnici so dobili informacije o tem, kaj storiti ob določenih problemih povezanih z okvaro sluha. Predstavili smo jim razstavljene tehnične pripomočke, knjige za otroke v slovenskem znakovnem jeziku, enoročno abecedo, zloženke z informacijami o tem, kako pridobiti kakovosten slušni pripomoček, ki bo cenovno dosegljiv za uporabnika in bo tudi večstransko učinkovit, zloženke s predstavitvijo programov našega društva,……

  Kar nekaj mimoidočih je zavilo k naši stojnici in veseli smo, da smo jim lahko ponudili raznovrstne informacije, ki jim bodo v korist in bodo svoje lastne pozitivne izkušnje prenesli še na druge potencialne uporabnike naših programov in storitev.

  Sestavila: Vlasta Florjan

 • življenjska uspešnost

  V SODELOVANJU Z LJUDSKO UNIVERZO VELENJE ORGANIZIRAMO

  program usposabljanja za življenjsko uspešnost

  Potekal bi od 16.8.2012 do 22.8.2012 (120 ur v enem tednu), okvirno od 8.30 do 15.30

  Minimalno število udeležencev je 10

  Rok prijave je do 31.5.2012

  Vabljeni!!!

 • vabilo na izlet

  SLIKOVITO PREKMURJE
  Sobota, 9.6.2012

  Odhod avtobusa ob 7.00 iz Velenja (avtobus bo pobiral člene od Solčave naprej). Vožnja s postankom za kavico mimo Slovenskih goric. Pot nas bo vodila naprej proti reki Muri in na drugo stran v Prekmurje do kraja Ižakovci. Reka Mura, ki se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo, bo naš naslednji cilj. Ustvarila je naravni otok, ki so ga domačini poimenovali »Otok ljubezni«. Popeljali se bomo z brodom, si ogledali »burjaški« muzej in edinstven plavajoči mlin na reki. Sledi topla malica – bograč.

  Pot bomo nadaljevali do vzhodnega dela Prekmurja, kjer tik ob slovensko madžarski meji leži kraj Dobrovnik. V njem že nekaj let uspešno deluje podjetje za proizvodnjo orhidej. Pred leti so odprli še Tropski vrt, kjer se obiskovalci seznanimo tako s številnimi vrstami orhidej, kot drugimi tropskimi rastlinami. Postanek pri Bukovniškem jezer, umetnemu jezeru, ki slovi po svoji pozitivni energiji. Obisk zdravilnih točk – sprehod in nekaj prostega časa za druženje.

  Prekmurje je znano po lončarski obrti, zato se bomo ustavili tudi v Lončarski vasi v Filovcih, kjer si bomo poleg »cimprač« ogledali tudi prikaz tradicionalne obrti.

  Sledi vožnja na pozno kosilo – večerjo sredi Kapelskih goric (na Radgonsko-kapelski vinski cesti). Povratek domov v večernih urah.

  Cena izleta je 25 evrov. Prijavite se lahko najkasneje do petka, 1.6.2012.

  UDELEŽBA NA IZLETU JE NA LASTNO ODGOVORNOST!

  V ceno so vključeni ogled burjaškega muzeja, mlina na Muri, vožnja z brodom, ogled Tropskega vrta, topla malica – bograč, ogled Bukovniškega jezera in energetskih točk, vstopnina v Lončarski vasi in večerja. • ribiško tekmovanje

  MEDDRUŠTVENO RIBIŠKO TEKMOVANJE OB ŠKALSKEM JEZERU

  Tradicija je, da vsako leto organiziramo tudi meddruštveno ribiško tekmovanje.
  Šaleška dolina ponuja številne zanimivosti, mednje sodijo tudi tri jezera, ki so nastala kot posledica izkopavanja lignita.
  Ob Škalskem jezeru, so se zbrali ljubitelji ribolova na sončno majsko soboto, kjer smo izpeljali tekmovanje ekip in posameznikov.

  Tekmovanja so se udeležili člani šestih društev gluhih in naglušnih iz različnih delov Slovenije. Sodelovalo je šest ekip, štirje pa so tekmovali v posamezni kategoriji.
  Največ sreče je imela ekipa MDGN Velenje, ki je z 13540 grami osvojila prvo mesto. Drugo mesto je pripadlo ekipi DGN Koroške (2460 g), tretje pa ekipi DGN Ljubljana (1925 g). Med posamezniki je največ rib nalovil Aleš Fajfar, član MDGN Velenje (8965 g). Sledila sta Ciril Rednak in Gotovnik Ljubo, prav tako člana MDGN Velenje. Tekmovalnemu delu pa je sledilo prijetno druženje in klepet.

  Urša Jakop

 • kolesarjenje1

  Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  V soboto, 19.5.2012 bo kolesarjenje, ki je aprila odpadlo zaradi slabega vremena.

 • MAJSKI POHOD

  MAJSKI POHOD

  V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih vsako prvo soboto v maju organiziramo trim pohod. Letos smo se odločili za pohod na 815 m visok hrib Lubelo nad Šaleško dolino. Lubela spada v Šentviško pogorje z širšo okolico Graške gore.
  Ob 9. uri smo se zbrali pri ribiški koči ob škalskem jezeru in se okrepčali s kavo. Zbralo se nas je kar lepo število, mladi in stari torej vsi, ki se nismo ustrašili eno in pol urne hoje na vkreber. Od zbirnega mesta smo šli ob jezeru in preko vasi Škale proti našemu cilju Lubeli. Že od daleč smo videli naš cilj, kako nas pozdravlja v prelepem majskem jutru in vabi k sebi. Na vrhu stoji lepa lovska koča Škalskih lovcev. Na Lubelo do koče smo prišli po uri in pol hoda, tisti bolj počasni smo prišli na vrh malo pozneje, a še vedno pravočasno, da nismo zamudili odličnega bograča. Po izdatni porciji bograča in tudi nekaj pijače smo se odpravili v okolico koče, uživali v čistem zraku in čudovitem razgledu na celo Šaleško dolino z mestoma Velenjem in Šoštanjem. Občudovali smo zasnežene Kamniško savinjske Alpe. Nekaj se nas je posedlo po klopeh ob koči in se prepustilo toplim sončnim žarkom. Pred odhodom smo si še ogledali zbirko lovskih trofej razstavljenih po vsej koči nato pa počasi odšli proti dolini. Ob 16. uri smo se ponovno zbrali pri ribiški koči, vsi prijetno utrujeni in veseli, da smo opravili tri urni pohod. Vrnili smo se zdravi ter ne poškodovani. Odločili smo se, da preko leta opravimo še več takšnih pohodov saj nam hoja in gibanje v naravi daje novih moči za premagovanje naših vsako dnevnih nalog.

  Franc Kos

 • delavnica samopodoba

  Delavnica na temo samopodobe

  V sredo, 16.5.2012 bo ob 16.30 uri potekala delavnica na temo samopodobe.

  Vabljeni!