OBISK BOŽIČNE BAJKE V MOZIRSKEM GAJU

 

Bliža se Novo leto in Božični čas, zato smo se v sredo popoldne 13.12.2017 zbrali pred društvom v Velenju, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal v Mozirski gaj.
V Mozirskem gaju nas je pričakalo milijon raznobarvnih in raznovrstnih lučk, ki so nam resnično pričarale zimsko pravljico. Sprehodili smo se po gaju kjer nas je začarala okrasitev različnih oblik s sijočimi lučkami. Okrasitev nas je vse zelo navdušila in vzbudila otroka v nas. Na koncu smo se pogreli z kuhanim vinom in čajem.

Tatjana Pirečnik

 

 

 

DRUŽABNO SREČANJE OB ZAKLJUČKU LETA

 

Leto je na okoli in s tem prednovoletni čas. V soboto, 9.12.2017 smo se zbrali na turistični kmetiji Apat nad Gaberkami, da bi se poveselili ob zaključku leta.
Najprej sta nas pozdravili obe sekretarki, potem nas je nagovoril še gospod predsednik. Sledila je podelitev pokalov in priznanj za športnico leta, športnika leta, ribiča leta ter zahval članoma drugih društev, ki sta sodelovala z našimi športniki.
Športnica leta je postala Anja Drev za vrhunske dosežke v alpskem smučanju. Športnik leta je postal Tadej Enci, ki se je uspešno udeležil Olimpijskih iger gluhih 2017 v Samsunu. Ribič leta je postal Edin Buljubašić, član ribiške sekcije, ki je v letu 2017 skupno ulovil največjo količino rib.
Predsednik je pohvalil tudi kulturno sekcijo, ki je pripravila novo igro »Joj ta pritisk«. Žal je zaradi drugih obveznosti niso predstavili na Gledališkem festivalu na Ptuju. Vendar so jo v veliko veselje vseh nas, odigrali na zaključku ter poželi buren aplavz.
Sledilo je pozno kosilo, da smo se podprli za ples in zabavo. Naša članica Marina Sušec je s pomočjo treh članov, ki so se preoblekli v glasbeno skupino Sestre, pripravila šaljivo presenečenje za gospoda Franca. Ženske so ga osvajale in povabile na plesišče. Skeč je poskrbel za obilo smeha vseh prisotnih. Seveda nista manjkala niti glasbenika, ki sta igrala glasbo za ples. Na nas ni pozabil niti Miklavž s parkljem, sicer je malo zamujal, ampak smo ga bili vseeno veseli.

Druženje bilo prijetno, zabavno, bilo je veliko smeha in klepeta.

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

 

DELAVNICA ADVENTNIH OKRASKOV, 22.11.2017

 

V sredo 22.11.2017 smo se v velikem številu zbrali na ustvarjalni delavnici. Ob strokovni pomoči gospe Marine smo izdelovali zanimiv svečnik. Tako je ob napotkih in nasvetih voditeljice lahko vsak od nas izrazil svojo kreativnost in se preizkusil v ročnih spretnostih. Izdelali smo svečnike s prazničnimi dodatki in okraski primernimi za veselo prednovoletno vzdušje. Uporabili smo kozarce v katere smo dali različne okraske. Eni smo pobarvali in okrasili storž, drugi so vstavili palčka, tretji so uporabili bunkice. Seveda niso manjkali sneg, razne bleščice in perlice. Nastale so enkratne unikatne kreacije, ki nam bodo polepšale dom v tem prazničnem času.

Tatjana Pirečnik

 

 

PREDAVANJE O OSTEOPOROZI, 15.11.2017

 

V sredo, 15.11.2017 smo se zbrali v prostorih društva na predavanju o osteoporozi. O bolezni kosti – osteoporozi nam je predavala predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Šaleške doline.
Naše kosti se obnavljajo celo življenje. Sama tvorba kosti se konča okoli 30 leta. Zato je potrebno v tem času zaužiti dovolj kalcija s hrano in vitamina D, da zgradimo maksimalno kostno gosto. Največji vir vitamina D je sonce.
Osteoporoza je nema bolezen, velikokrat je prvi simptom osteoporozni zlom. Zlom nakazuje na hudo osteoporozo. Po navadi so potrebne male sile, da pride do zloma, kot je na primer padec s stola. Z leti se kostna gostota manjša.
Po definiciji je osteoporoza zmanjšana mineralna gostota in porušena struktura kosti, ki poveča tveganje za zlom. Diagnozo osteoporoze postavijo s posebnim rentgenskim slikanjem, s katerim izmerijo mineralno kostno gostoto (DXA). Preiskava je popolnoma varna in neboleča. Pacientu v ležečem položaju s posebnim aparatom izmerijo kostno gostoto na kolku in hrbtenici. Žal je storitev samoplačniška, razen redkih izjem. Predavateljica je povedala, da že več let poskušajo pri ZZZS doseči, da storitev ne bi bila samoplačniška, vendar do zdaj prizadevanja še niso obrodila sadov. Poudarila je, da tudi pacienti z že postavljeno diagnozo osteoporoze, plačajo DXA slikanje. Pomemben podatek z izvida preiskave je tako imenovana vrednost T, ki nam pove kako huda je osteoporoza. Vrednosti T pri osteopenji, ki je predhodno stanje osteoporoze, so med -1 in -2,5. Vrednosti T nad  -2,5  pomenijo hudo osteoporozo, ki jo je potrebno zdraviti z zdravili in primerno hrano ter življenjskim stilom. Zdravila za osteoporozo so v različnih oblikah, skoraj vedno nam zdravnik zraven predpiše kalcijeve tablete in vitamin D. Nato je predavateljica povedala, da osteoporozo pospešujejo: starost, teža manj kot 60 kg telesne teže, spol, zgodnja menopavza, če je v sorodstvu kdo z osteoporozo, razvade kot so kajenje in pretirano pitje alkohola, določena zdravila in bolezenska stanja. Osteoporoza je kronična bolezen, ki se slabša, če je ne zdravimo. Povedala je, da jo lahko z zdravili, vitaminom D, hrano bogato z kalcijem in zdravim življenjskim slogom pri nekaterih pozdravimo, pri drugih pa ublažimo in zmanjšamo nevarnosti za zlome. Pomembno je, da se kljub osteoporozi gibamo, smo aktivni, da preživimo dovolj časa na soncu zlasti v zimskih mesecih, jemo hrano bogato s kalcijem. Predavateljica je priporočila, da v procesu zdravljenja, ko jemljemo zdravila, po dveh letih ponovno preverimo mineralno kostno gostoto. Izvid pokaže kako uspešno je zdravljenje.
Na koncu nam je predavateljica razdelila zgibanke o osteoporozi in poseben hitri test za ugotavljanje osteoporoze, da bi nam olajšala odločitev za slikanje. Povabila nas je v Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, kjer lahko dobimo še dodatne informacije in pojasnila.

Tatjana Pirečnik

 

 

Vsi člani društva pogrešamo predsednika Franca. A tudi sekretarka Janja ga nadomesti z uvodnim pozdravom. Gospa Rednjak je predstavila drugo tiho bolezen osteoporozo. Prva tiha bolezen je sladkorna bolezen tipa 1 oziroma tipa 2. Vsi pa smo potencialni kandidati za te bolezni, prav tako tudi druge. Uživati moramo uravnoteženo prehrano, poskrbeti za redno telesno aktivnost in gibanje v naravi v sončnem vremenu, da dobimo dovolj vitamina D. Treba se je samo odločiti, primerno obleči in obuti ter hop za 30 do 60 minut v naravo in malo razmigati gornje okončine. Če pa posumimo, da bi imeli osteoporozo, se je treba pogovoriti s svojim zdravnikom ter opraviti preiskave.
Gospa Rednjak, hvala za predstavitev.

Sonja Triglav

 

 

PREDAVANJE O VZGOJI PSA, 8.11.2017

 

V sredo 8.11.2017 smo se zbrali v društvu na predavanju o vzgoji psov.
Najprej smo si zunaj na parkirišču ogledali praktični prikaz kako podajamo ukaze psu, da opravi določene naloge. Predavanje se je nadaljevalo v prostorih društva kjer je predavatelj Franc Kos podal kopico informacij. Povedal je, da se moramo za psa odločiti preudarno in dobro razmisliti kakšnega psa bomo vzeli. Poudaril je, da predstavlja lastništvo psa veliko obveznost. To ni samo osnovna skrb za psa, ampak tudi socializacija in vzgoja psa. Kajti samo tako bomo uživali v njegovi družbi. Z vzgojo je potrebno pričeti z mladičkom takoj, ko ga prinesemo domov. Dobro je tudi hoditi v malo šolo vzgoje psa, kjer se pes socializira in ga naučimo določenih ukazov. Predavatelj nam je predstavil, kako navajamo psa na čistočo, ovratnico, povodec in nagobčnik. Pri sprehajanju psa ne smemo pozabiti, da počistimo iztrebke za njim.  Seznanjeni smo bili z veliko koristnimi napotki.

Tatjana Pirečnik

 

 

 

Vzgojo psov nam je predstavil Franc Kos. Bil je dolgo časa učitelj psov v Kinološkem društvu Velenje. Na dvorišču MDGN Velenje je s psom prikazal nekaj vaj. Pes je bil last njegove hčere in je zelo mlad, zato ga je zanimalo vse drugo kot odpoklic. S seboj je imel tudi fotografije na USB ključku, da smo lahko pogledali posnetke male šole psov.
Povedal je, da moraš psa kupiti sam. Dobro je treba vedeti zakaj ga potrebuješ. Pomembna je pasma, velikost ter kje ga bomo imeli – v hiši ali stanovanju v bloku. Z živaljo je veliko dela in odrekanja. Na koncu nam je gospod Kos obljubil, da nas bo popeljal v kinološko društvo na ogled učenja psov.

Hvala za predstavitev,
Sonja Triglav

 

DELAVNICA IKEBAN, 25.10.2017

 

Mesec oktober je čas za izdelavo ikeban. Uvodni govor je imel predsednik Franc. Predstavil je mentorico delavnice, ki je s seboj prinesla cvetje, zelenje, mokre gobe in podstavke. Imela je že narejeno ikebano, ki je služila kot vzorec. Postavljena je bila na sredo mize za pogled in zgled, kako naj izgleda naša. Bili smo zelo delavni. Po dveh urah dela je izpod naših rok nastala krasna ikebana. Tudi mentorica je bila vesela. Ikebane smo postavili na mizo. Sekretarka Janja je naše izdelke poslikala, da bomo imeli spomin na delavnico. Hvaležni smo ikebane odnesli domov. Še enkrat hvala!


Sonja Triglav

 

Že nekaj časa nisem nič pisala, ker sem dala prednost drugim, da pridejo na vrsto. Malo šale. Danes pa sem tako navdušena, da pač moram vsem povedati. Spet smo imeli delavnico ikeban. To je za nas zelo pomembno, saj je več vredna, ker si jo sami naredimo in vsaka je unikat. S ponosom jo odnesemo na grob svojih dragih. Mnogi gledamo okoli sebe bogate aranžmaje, ki so lepi seveda pa je temu primerna tudi cena. Pa vseeno, tak kot je naš, ni noben saj smo ga sami ustvarili. Naša cvetličarka Jožica, ki nam pomaga ustvarjati že nekaj let, je letos pripravila zelo lepe osnove za naše ikebane. Vsakemu je s potrpljenjem pomagala in skupaj smo ustvarjali ter zadovoljni odšli domov. Franc, hvala ti, da si tako dober gospodar z denarjem in še boljši predsednik ter nam omogočiš, da lažje gremo skozi finančne krize sploh pa na tak dan kot je prvi november. Hvala v imenu vseh ustvarjalcev.

Krašovec Milica

 

PREDAVANJE O TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH V REČICI OB SAVINJI, 27.10.2017

 

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je 27. 10. 2017 organiziralo predavanje Tehnični pripomočki za gluhe, naglušne in gluhoslepe v Rečici ob Savinji.
Najprej je sekretarka Janja predstavila kako nastane gluhota in naglušnost. Izpostavila je kako vpliva na vsakdanje življenje posameznika in ga lahko vodi do socialne izoliranosti.
Potem je predsednik orisal razvoj slušnih aparatov. Poudaril je, da tehnika napreduje in slušni aparati zagotavljajo dosti boljšo slušno izkušnjo, kot so jo včasih.  Ravno tako je napredovala medicina, ki določenim osebam z gluhoto s pomočjo polževega vsadka omogoča kvalitetno življenje. Predsednik je opisal kakšna je pot posameznika od naglušnosti do slušnega aparata. Povedal je, da je več ponudnikom slušnih aparatov in se lahko odločimo za katerega želimo. Zavod za zdravstveno zavarovanje sofinancira 300€ za nabavo standardnega slušnega aparata na naročilnico specialista. Zelo pomembno je, da slušnemu akustiku povemo kako slišimo z aparatom, kaj nas moti, ker samo tako nam lahko slušni aparat ustrezno nastavi. Pred nakupom slušnega pripomočka lahko dobimo tudi testni slušni aparat, da ugotovimo kako nam določen aparat služi. Trajnostna doba slušnega aparata je šest let, razen za otroke kjer je krajša. Društvo nudi vse informacije in podporo pri postopku nabave slušnih pripomočkov. Predsednik je povedal, da je sam samo enkrat kupil nadstandardni slušni aparat, ker je takšnega potreboval na delovnem mestu.
Sledila je predstavitev tehničnih pripomočkov za gluhe, naglušne in gluhoslepe gospoda Milana Zupanca. Razložil je, da ima pravico do sofinanciranja pripomočka s strani države v višini 85% cene pripomočka, oseba, ki ima izmerjeno izgubo sluha najmanj 80% po Fowlerju ali več. Pokazal nam je delovanje svetlobnega zvonca, posebne budilke in zvočne zanke.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

PREDAVANJE O HOMEOPATIJI

 

V sredo 18.10.2017 popoldne smo se zbrali v prostorih društva, kjer smo prisluhnili predavanju o zdravljenju s homeopatskimi zdravili, ki ga je predstavila gospa Vesna.
Na začetku je predavateljica poudarila, da je homeopatija naravna medicina in zdravi z naravnimi živimi učinkovinami rastlinskega in živalskega izvora.  Beseda homeopatija je grškega izvora.
Hómoios pomeni slovensko enak, podoben in páthos pomeni slovensko trpljenje, bolezen.
Homeopatijo je uvedel, kot način zdravljenja na podlagi zakona podobnosti, nemški zdravnik Samuel Hahnemann v 18. stoletju. Kot zanimivost nam je povedala, da je Hahnemann homeopatska zdravila preizkušal na sebi in na svoji družini. Imel je enajst otrok.
Predavateljica je razložila, da zakon podobnosti govori, da lahko določeno bolezen pozdravimo s podobnim sredstvom, ki v zdravem organizmu povzroči tej bolezni podobne simptome s tem da vzamemo zdravilo z določeno potenco.
Potenciranje pomeni zaporedno razredčenje substanc ob istočasnem stresanju. Potenciranje poteka v zaporednih stopnjah z učinkovino, ki je rastlinskega, živalskega, mineralnega ali kemičnega izvora in z razredčilom. Razredčilo je lahko voda, alkohol. Homeopatska zdravila so močno potencirana oziroma razredčena. Substance z visoko potenco so tako razredčene, da v njih ne moremo več dokazati atomov začetne substance. Zato pravimo, da se zdravilni učinki le teh odvijajo na miselnem nivoju.
Poudarila je, da se homeopatsko zdravljenje prične s pogovorom, v katerem homeopat pridobi kar največ simptomov bolezni, ki jih občuti bolnik. Pogovor je ključnega pomena za uspešnost predpisanega zdravila. Homeopat mora poznati najmanj tri simptome bolezni, da lahko predpiše zdravilo. Homeopatija obravnava pacienta celostno, tako telesno, psihično kot duševno. Zdravljenje je uspešno, ko smo v ravnovesju na vseh treh nivojih. S homeopatskimi zdravili podpiramo imunski sistem.
Homeopatska zdravila so posebna zdravila v obliki malih kroglic, ki jih jemljemo v določenih časovnih presledkih, ki jih določi homeopat.
Predavanje je v slovenski znakovni jezik tolmačila Duška Berločnik.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

SPROSTITVENE TEHNIKE, 4.10.2017

 

V sredo, 4.10.2017, smo se zbrali v prostorih društva ob 16. uri, da bi poslušali zelo poučno in zanimivo predavanje, ki nam ga je pripravila gospa Janja Rednjak, katero že zelo dobro poznamo. Najprej je predavateljico in vse zbrane pozdravil predsednik društva Franc Forštner. Nato je besedo predal Janji, ki je predavanje pričela z nekaterimi pomembnimi podatki v zvezi s stresom in kako ta vpliva na naše telo in naše življenje. Zelo pomembno je, da si v stresnem obdobju vzamemo čas zase in poskrbimo za primerno sprostitev. Povedala je, da imamo doma veliko preprostih pripomočkov, ki nam lahko pomagajo pri določenih sprostitvenih tehnikah. Velikokrat se nanje niti ne spomnimo in hitimo v trgovino po drage pripomočke. Tekom predavanja smo se dotaknili različnih sprostitvenih tehnik in nekatere tudi praktično izvedli. Tehnike, ki smo jih obravnavali so:
-    čuječnost,
-    EFT tehnika,
-    aromaterapija,
-    akupunktura in akupresura,
-    masaža (telesa, lasišča ipd),
-    vaje dihanja,
-    sproščanje z zvokom,
-    masaže s tibetanskimi skledami,
-    joga,
-    meditacija.

 

V zadnjem delu predavanja sem tudi sama na kratko predstavila pomen eteričnih olj in različnih kadil, kot so npr. indijske dišeče palčke, beli sveti žajbelj, Bosvelija Sacra in Palo santo (sveti les). Člani so pokazali veliko zanimanja za tibetanske sklede, eterična olja in kadila. V društvu smo zelo veseli zanimivih predavanj in delavnic, zato se veselimo že naslednjega srečanja.

 

Nasvidenje do prihodnjič,

 

Janja Krajnc

 

 

 

Dva člana sta imela god, zato sta prinesla prigrizek in pijačo za poplakniti grla. Nastalo je sproščeno in veselo vzdušje. Tudi predavateljica Janja Rednjak je bila vesela z nami. Nato je predsednik društva Franc pozdravil predavateljico in vse prisotne. Za njim je besedo prevzela besedo Janja Rednjak. Živimo v zelo hitrem tempu, zato postajamo vse bolj podvrženi stresu, postajamo žalostni in zaprti zase. Imamo različne metode sproščanja, s katerimi si lahko pomagamo, in sicer:
Masaže, tapkanje, zvočne terapije, akupresure, ipd. Vsak posameznik pa se mora odločiti sam, katero si bo privoščil. Imamo pa zelo lepo naravo, ki nam omogoča sprehode, kjer lahko opazujemo drevesa, ptice in druge živali. Za sprostitev lahko objamemo drevo in si zamislimo, kaj nas obremenjuje.
Janja Rednjak nas je pozvala, da poskusimo nekaj tehnik. Nato je tudi naša sekretarka Janja pokazala pripomočke, ki pomagajo pri sproščanju. Pokazala nam je kadila, kot so sveti les (Palo Santo), smolo Bosvelijo, sveti beli žajbelj. Smolo je nad svečo segrevala in tako odišavila ves prostor. Podala je tudi nasvet za uničevanje mikrobov in sicer s prižiganjem suhih zelišč (žajbelj, rožmarin, meta, sivka) ali uporabo eteričnih olj v izparilniku. Zelišča zvijemo v podolgovate snope, jih posušimo in suhe nato prižigamo. V stanovanju je potrebna previdnost, da se kaj ne vžge.

 

Najlepša hvala za predavanje,

Sonja Triglav

 

BANČNE STORITVE

 

Društvo je v sredo, 13.9.2017 organiziralo predavanje o bančnih storitvah. Udeležila sta se ga dva bančna uslužbenca. Gospod je grafično prikazal varčevanje mladih za obdobje na stara leta. Prikazano je bilo delniško in pokojninsko varčevanje, zavarovalništvo in druge storitve. Mladi so imeli veliko vprašanj na katere so dobili tudi odgovore. Ker ima veliko ljudi pametne telefone, je predavateljica pokazala preko svojega telefona aplikacijo Klik. Preko tega se posluje ceneje. Za več informacij pa se je potrebno oglasiti na banki NLB.

 

Sonja Triglav