MEDNARODNI DAN GLUHIH V MURSKI SOBOTI

 

Sobota, 17.9.2016 je bila za gluhe in naglušne poseben dan. To je dan, ki opozarja na nevidno invalidnost – gluhoto. Na ta dan so se gluhi in naglušni iz cele Slovenije zbrali, se družili in se udeležili slavnostne prireditve, ki jo je letošnje leto organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota.

Člani MDGN Velenje smo se zbrali ob 7.uri pred društvom in se odpravili na pot proti Murski Soboti. Polni pričakovanj in dobre volje, smo okoli 9.30 prispeli na cilj. Tam nas je pričakal naš vodič s katerim so se člani odpravili na ogled Slovenske ulice, Trga svobode, Evangeličanske cerkve, mestnega parka ipd. Za predsednike in sekretarje je v tem času potekal sprejem pri županu Mestne Občine Murske Sobote, dr. Aleksandru Jevšku.

Ob 11. uri je sledila Slavnostna akademija, kjer so se s svojimi točkami predstavili pevka Dorina Gujt, gledališka skupina DGNP MS ŠTRK in Valerija Škof. Celotno slavje je bilo prepleteno z nagovorom Ignaca Jakopina, predsednika DGNP MS, nagovorom Mladena Veršiča, predsednika ZDGNS, nagovorom dr. Aleksandra Jevška, župana MO Murska Sobota in nagovorom dr. Anje Kopač Mrak, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Slavnostna akademija je bila zelo lepo in skrbno pripravljena. Po prireditvi smo se odpravili na ploščad pred galerijo. Tam smo se malo okrepčali v bližnji kavarni, nato pa smo se odpravili proti hotelu Diana, kjer nas je čakalo kosilo in druženje ob glasbi. Po kosilu je bil čas za voščila Društvu gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota za lepo organiziran Mednarodni dan gluhih in častitljivo 60. letnico njegovega uspešnega delovanja. Za predsednike in sekretarje 12 društev so bila pripravljena spominska darila, ki so jih pripravile članice njihovega društva. Sledila je zabava do poznih večernih ur. Organiziran je bil tudi srečelov, kjer je bila vsaka srečka dobitna in je prinašala bogate nagrade. V Velenje smo se vrnili ob 22.uri.

Bil je lep in pozitiven dan, za kar se iskreno zahvaljujemo Društvu gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota hkrati pa še enkrat izrekamo čestitke ob 60. letnici delovanja.

 

Janja Krajnc

 

 

Sobotno jutro je bilo deževno, vendar pa smo izletniki bili dobre volje, saj je bil naš dan. Podali smo se na pot proti Murski Soboti, saj so letos bili oni organizatorji tega za nas pomembnega dne. Bolj smo se bližali cilju, manj je deževalo, na cilju pa je že sijalo sonce za dobrodošlico. Pričakali so nas vodiči in nas popeljali na ogled po mestu, ki je zares lepo. Po ogledu mesta pa smo bili deležni čudovitega programa, ki so ga pripravili domačini. Člani vseh društev Slovenije so bili zelo zadovoljni. Malo smo bili že utrujeni od vseh vtisov in dogodkov, pa smo si pred kosilom privoščili še kavico. Bil je čas za kosilo, morali smo iti v hotel Diana, kjer je bil tudi zabavni del. Igrali so nam Okrogli muzikanti, večina je z veseljem zaplesala. Ko je bilo pa najboljše, smo morali žal domov. In menda smo tudi prvič presenetili svojega predsednika Franca, saj smo vsi bili na avtobusu in ni nikogar rabil iskati.

Skratka, če zaključim je bila to prelepa sobota za vse, ki smo bili na proslavi, organizatorjem pa lahko rečemo samo hvala, zares so se potrudili.

 

Milica Krašovec