KOMUNIKACIJA ALI KAKO NAJ TO POVEM, 22.2.2017

 

V sredo, 22.2.2017, smo se člani društva zbrali v prostorih društva ob 16.30 uri, da bi poslušali poučno in zanimivo predavanje o komunikaciji, ki vpliva na medsebojne odnose in posledično tudi na naše zdravje in počutje. Predavala je gospa Janja Rednjak iz Društva za harmonijo življenja CarpeDiem. Predavanje se je pričelo s pozdravom predsednika društva, ki se je vsem zahvalil za udeležbo in med nami pozdravil predavateljico.
Med predavanjem smo obravnavali osebnostne in vedenjske kritike, ter kako se odzovemo nanje. Osebnostne kritike vzamemo zelo resno in nas lahko velikokrat bolijo, saj se nanašajo na naš karakter, na nas kakršne smo kot oseba. Nihče nas kot osebo nima pravice spreminjati, zato so te kritike nekorektne. Vedenjske kritike pa so tiste, ki so dobrodošle, če so konstruktivne in imajo konkretno podlago. Nanašajo se na naše vedenje, ki ga lahko spreminjamo. Zavedati pa se moramo, da marsikdaj ne vemo, da počnemo nekaj narobe dokler nas nekdo ne pokritizira in to ozavestimo in spremenimo. Dotaknili smo se tudi realnih in nerealnih kritik. Nepravilna kritika je na primer »Kaka packa si«. Oseba, ki sprejme to kritiko ne ve, kaj je naredila narobe, zato je takšna kritika neprimerna in nepravilna. V tem danem primeru bi bila pravilna kritika »Nisi pospravila sobe«. Pomembno je, da v danem trenutku, ko nekdo naredi nekaj narobe, podamo konkretno in natančno kritiko.
Menim, da je bilo predavanje zelo zanimivo in verjamem, da bo slišano marsikomu v življenju koristilo. Ljudje smo namreč družabna bitja in je zato komunikacija za nas poglavitnega pomena.

 

Nasvidenje do prihodnjič,
Janja Krajnc

 

 

V društvu zares Franc z pomočjo Janje in Irene skrbi, da nam približa čim več novosti in seveda doseže tudi to, da se zamislimo sami nad sabo. Kljub njegovim mnogim obveznostim poskrbi za nas. Tako nam je pripravil predavanje na temo: KOMUNIKACIJA ALI KAKO NAJ POVEM.
Ja, že v drugo nam je Janja prišla predavat. V sredo nam je predavala o čisto življenjskih napakah v komunikaciji. Skozi celo njeno predavanje smo se lahko našli v tem, kakšne napake delamo. Čudovito nam je z besedo predstavila kako in kdaj naredimo veliko napak in tudi žalitev v svoji okolici in nam ljubim osebam. Mnogokrat je res potrebno, da ti nekdo tretji odpre oči, ter te opozori na tvoje napake, kajti sami si jih nikoli ne priznamo. Ob njenih besedah smo mnogi kar zadržali dih saj so nam bile napake povedane na glas. Udeležba je bila res velika, vmes pa je bilo tudi malo smeha. Čas je prehitro minil. Janja, hvala ti! Veliko si nas naučila in upam, da še prideš s kakšnimi izkušnjami med nas in nam spet približaš, kako si lahko olajšamo sami življenje.

 

Milica Krašovec