TEMATSKO PREDAVANJE O SEZONSKIH ZELIŠČIH, 19.4.2017


V sredo, 19.4.2017, smo se člani društva zbrali v prostorih društva ob 16. uri, da bi poslušali zelo zanimivo predavanje o zeliščih, ki nas s svojimi blagodejnimi učinki razvajajo v spomladanskem času. Predaval je predsednik Društva zeliščarjev Velenje, gospod Zvonko Skrt. Gospod Zvonko je s seboj prinesel številna sezonska zelišča, katera je razporedil po mizi. Med njimi smo prepoznali citronsko meliso, meto, dolgolistni trpotec, regrat, vijolice, jagode in še mnogo drugih. Predstavil nam je vsako rastlino posebej in nam povedal o njihovih učinkih in uporabi. Opozoril je, da je pri uporabi zelišč potrebno upoštevati tudi mnenje osebnega zdravnika. S seboj je prinesel tudi vzorca domače kozmetike. Povabil nas je, da obiščemo Grilovo domačijo, ko se bodo odvijale tradicionalne prireditve.

Gospodu Zvonku se iskreno zahvaljujemo za poučno in zanimivo predavanje, gospe Duški Berločnik pa za tolmačenje v slovenski znakovni jezik.
 
Janja Krajnc

 

PREDAVANJE O ZELIŠČIH


Star pregovor pravi, da za vsako bolezen raste v naravi zdravilo, samo ozreti se moraš okoli, ter dobiš hiter pogled na drevesa, cvetlice in kupčke dišečih zelišč. Mentor Zvonko je imel pri sebi 29 raznovrstnih zelišč. Za vsa zelišča je imel razlago. So zelišča za čaje, juhe in napitke, zato smo ga vsi zavzeto poslušali. Mentor je iz Zeliščarskega društva Velenje, zato pozna zelišča. Povabil nas je tudi na ogled Grilove domačije in tamkajšnjega zeliščnega vrta. Opozoril je, da so zelišča preventiva in ne zdravilo, vsak pa se sam odloči, za kaj jih bo uporabil. Mentor je vzbudil veliko vprašanj med poslušalci kar nakazuje, da je bila tema zelo aktualna.
 
Sonja Triglav