7 DUHOVNIH ZAKONOV ŽIVLJENJA, 3. 5. 2017


V sredo, 3.5.2017, smo se člani društva zbrali v prostorih društva ob 16. uri, da bi poslušali zelo poučno in zanimivo predavanje, ki nam ga je pripravila gospa Janja Rednjak iz Društva za harmonijo življenja CarpeDiem. Predavanje se je pričelo s pozdravom predsednika društva, ki se je vsem zahvalil za udeležbo in med nami pozdravil predavateljico. Predavanje se je pričelo s kratkim videom, ki nas je opomnil na nekatere napake, ki jih počnemo v življenju. Poudarek predavanja je bil na 7 duhovnih zakonih življenja:
• Zakon čiste potencialnosti (polje vseh možnosti),
• Zakon dajanja,
• Zakon karme (kar seješ, to žanješ),
• Zakon najmanjšega truda,
• Zakon namena in želje,
• Zakon nenavezovanja,
• Zakon dharme (življenjskega poslanstva.

 

O teh zakonih je podrobneje pisal svetovno znani strokovnjak s področja duha, telesa in človekovih notranjih zmožnosti Deepak Chopra.
Vsi želimo v življenju uspeti v določeni stvari, na določenem področju. Zmotno mislimo, da je uspeh cilj. Uspeh je pravzaprav potovanje in ne pomeni le materialnega obilja. Uspeh je mnogo več, in sicer pomeni dobro zdravje, voljo do življenja, dobre odnose, ustvarjalno svobodo, dobro počutje in predvsem mir v našem umu. Mnogim se zgodi, da so kljub pridobitvi vsega naštetega še vedno nesrečni in neizpolnjeni. Razlog se skriva v tem, da pozabljamo na to kar imamo v sebi, pozabljamo, da je že to, da živimo velik čudež. Da bi prišli do spoznanja kdo smo, kaj smo, zakaj smo, kakšni so naši darovi ipd. si je potrebno vzeti čas, ga preživeti sami s sabo in se poglobiti vase. Potrebno je veliko delati na sebi. Omenjeni zakoni nas usmerjajo, kako delati na sebi. Pomagajo nam razumeti kako delujemo, kako deluje narava in vse okoli nas. Sami si lahko pomagamo z meditacijo, z različnimi vajami, kot so npr.:
- da se za nekaj časa odpovemo televiziji, radiu in smo tako sami s seboj, brez motečih faktorjev,
- da ne predalčkamo stvari, dogodkov in oseb (ne presojamo in ne obsojamo) ter tako ustvarjamo tišino v našem umu,
- da redno preživljamo čas povezan z naravo.

 

Pomembno je tudi kroženje energije, npr. da kdaj kaj podarimo (dobra misel, kompliment, ni nujno, da je materialna stvar) in da znamo tudi sprejemati. Z darilom se sproži dotok dobrih stvari v življenje. Marsikdo od nas se vsak mesec jezi na položnice. Položnice pravzaprav ne pomenijo nič slabega. Gre le za izmenjavo. Cel mesec smo koristili npr. električno energijo (nam daje luč, napaja kuhinjske aparate, televizijo, računalnik ipd.) in na koncu meseca moramo še mi izpolniti svoj del in povrniti to storitev tako, da plačamo položnico. Brez njih marsičesa nebi imeli.


V življenju je pomembno, da smo hvaležni in zadovoljni s tem kar imamo in se ne oziramo toliko za tistim, česar nimamo. Ljudje se preveč navezujemo na materialne dobrine in premalo na dobrine, ki so nam dane z vsakim dnem. Ne znamo ceniti kar imamo, ne znamo ceniti narave in dobrin, ki nam jih le-ta daje. Vidimo le material in denar, ne zavedamo pa se, da ko bomo s svojim nespoštljivim odnosom uničili naravo in okolje, denarja in materiala ne bomo mogli jesti in se z njim nasititi.


Če bi kdo želel pričeti z delom na sebi in raziskovati svojo duhovnost (sebe, svojo osebnost, svojega duha), je odlična knjiga za začetek »Življenje je tvoje - Louise Hay«. Kdor se želi poglobiti v delovanje našega uma in sveto geometrijo, je odlična, vendar zahtevnejša, knjiga »Stvarstvo je zavest, ki izvira iz biti – Rasto Fikfak«. Knjig, ki bi jih lahko še priporočala je veliko. V kolikor bi kdo kdaj želel kakšno idejo za branje oz. raziskovanje podobnih tematik pa z veseljem povem še kakšen naslov.


Nasvidenje do prihodnjič,


Janja Krajnc