OBISK SPOMINSKEGA CENTRA 1991 VELENJE

 

V sredo 6. 2. 2019 smo se v velikem številu zbrali pri bazenu in skupaj odšli do Spominskega centra 1991, ki se nahaja v prostorih OZVVS Velenje.

 

Pred centrom nas je počakal kustos v Muzeju Velenje Vinko Mihelak, ki nas je vodil po razstavi in sodelavka muzeja Velenje.
Ogleda se je udeležil tudi gospod predsednik, ki je pozdravil vse prisotne.

 

Nato smo odšli v prvo nadstropje, kjer je postavljena na ogled stalna razstava o procesih in dogodkih, ki so se v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini dogajali v času osamosvajanja Republike Slovenije. Gradivo so ob pomoči Muzeja Velenje zbirali Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje in Policijsko veteransko društvo SEVER - Odbor Velenje.
Najprej smo si ogledali film, ki je kronološko predstavil dogodke, ko so pripeljali do samostojne Slovenije. Prikazan je bil plebiscit v mesecu decembru, katerega  se je udeležilo več kot 90% prebivalcev Slovenije, ki so jasno izrazili željo po samostojni državi. Potem je bila prikazana razglasitev samostojnosti. Nato so bili prikazani dogodki v juniju mesecu na področju mestne občine Velenje in Zgornje Savinjske doline. Videli smo kako je bila organizirana teritorialna obramba, kje so imeli skrito orožje. Kako so potekale določene operacije v osamosvojitveni vojni na območju Velenja, Dravograda in Zgornje Savinjske doline. V vojni za samostojno Slovenijo so sodelovali tako predstavniki policije kot člani teritorialne obrambe. Prikazan je bil prebeg helikopterja Gazele v slovensko vojsko.
Po končanem ogledu filma smo si ogledali razstavo in razstavljene predmete iz časa osamosvajanja Slovenije. Ogleda smo se udeležili članice in člani, ki smo doživeli omenjene dogodke.Razstava in film sta nas spomnila na naše občutke v tistem času. Vsi smo si bili edini, da smo lahko srečni, da je potekala osamosvojitev s tako malo žrtvami in tako kratek čas. Obenem smo prepričani, da je lepo in verodostojno prikazano delovanje v tistem času na območju občine Velenje in občin Zgornje Savinjske doline, zato da si lahko ogledajo razstavo mlajši rodovi, ki tega niso doživeli.

 

Hvala Muzeju Velenje, da nam je omogočil brezplačni ogled in strokovno vodenje po razstavi.

 

 Tatjana Pirečnik