Predstavitev društva in problematike okvare sluha

 

V četrtek, dne 4.4.2019, v popoldanskem času smo se odpravili v občino Solčava. Z županjo Katarino Prelesnik, smo se ob novoletnem srečanju dogovorili da tudi njihovim občanom predstavimo problematiko okvare sluha ter pravice in možnosti, ki jih imajo.
V sejni sobi lepega centra Rinka, se je zbralo lepo število oseb, ki jih je omenjena tematika zanimala. Po mojem uvodnem pozdravu in predstavitvi programa strokovne sodelavke MDGN Velenje Urške Jakop, smo prvo zavrteli film o društvu in problematiki oseb z okvaro sluha. Film prikazuje dejavnost društva, kaj pomeni biti gluh, naglušen, gluhoslep, oseba s polževim vsadkom, kako do teh oseb pristopiti, katere so njihove pravice in možnosti ter del težav s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju.
Sledila je moja predstavitev postopka kako do slušnega aparata, ter na koncu predavanje gospoda Milana Zupanc o tehničnih pripomočkih in njihovi pridobitvi.
Vsi prisotni so predstavitev z zanimanjem spremljali, saj so izvedeli veliko novega. Seznanili smo jih tudi o pravici do komunikacijskega dodatka, zakonu o tehničnih pripomočkih, evropski invalidski kartici. Sledila so vprašanja na katera smo z veseljem odgovorili. Zadovoljni smo bili s spoznanjem, da smo lahko vsaj nekaterim podali informacije, ki jim bodo prišle zelo prav. Predvsem pa o pravicah, ki jih imajo osebe z okvaro sluha. Nekateri se bodo oglasili v društvu, kjer jim bomo individualno pomagali urediti posamezne zadeve. Zahvala gre županji Katarini Prelesnik za sodelovanje in lep sprejem ter njen čas, saj je bila prisotna skozi celoten dogodek. Nam pa ostaja lep občutek, da lahko pomagamo vsakemu posamezniku pri odpravljanju težave z okvaro sluha.

 

Predsednik MDGN Velenje, Franc Forštner

 

V četrtek, 4.4.2019, smo se člani našega društva zbrali v Solčavi v Rinki na pobudo gospe županje Katarine Prelesnik in predstavili naše društvo.
Lepo je bilo videti polno sejno sobo domačinov, ki so si z zanimanjem ogledali naš film posnet v lanskem letu. Po ogledu je spregovoril predsednik društva o slušnih aparatih ter o pravicah pri izbiri le-teh. Sekretarka Urška Jakop je povedala nekaj o društvu, Milan Zupanc pa o tehničnih pripomočkih za gluhe. Nato so sledila vprašanja udeležencev, na katera so predstavniki društva z veseljem odgovorili, med njih pa so razdelili tudi gradivo društva (zloženke, glasilo,…)
Srečanja smo se udeležili tudi Martin Vršnik, domačin in dolgoletni član društva, članica iz Luč Jožica Škrubej, soproga predsednika Irena Forštner, ter moja malenkost Stanko Kolar.
Zelo si želim, da bi podobno prireditev pripravili še drugod po naši dolini.

 

Stanko Kolar