Ogled velikonočne razstave

 

Dne 17. 4. ob 16. uri smo se člani MDGN Velenje pripeljali pred inpozanten dvorec Guetenbuchel v Šoštanju, ki stoji na blagem pobočju hriba. Skoraj je že skrit med gostim drevjem v parku. Morda je zato videti še bolj čaroben. Obiskati ga je pravo doživetje, še bolj pa spoznati njegovo zgodovino.
Družina Woschnagg se je leta 1750 iz Vitanj preselila v Šoštanj, kjer je iz majhne usnjarske delavnice nekaj rodov družine s svojo izjemno podjetnostjo zgradilo veleindustrijo, kar je za Šoštanj pomenilo, da je postal svojevrstna metropola. Družina bogatih industrijalcev je bila zelo naklonjena delavcem. Delavci niso imeli visokih plač, a z ugodnostmi je bilo zanje dobro preskrbljeno. Šoštanj je bil takrat bogato razvito mesto. Vanj so prihajali svetovljani in v njem postili svoj pečat. Vse to se je dogajalo pred letom 1925, ko je družina Wochnagg dvorec kupila, in mu dala današnjo podobo. Glavni vhod dvorca je impozanten. Notranji prostori nimajo več nekdanje opreme. Kljub temu številni detajli še vedno govorijo o nekdanjem življenju, na primer parket z intarzijami. Ohranjen je kamin z marmornim okvirjem. Vrtno stopnišče ima baročne elemente, na dveh terasah sta fontani. V parku rasteta dve magnoliji, ki veljata za najstarejši v Sloveniji.
Za dvorec v vseh pogledih skrbi arhitektka Mateja Kumer. Občasno ga odpre za javnost, ga čisti in skupaj še z nekaj entuziasti skrbi tudi za ureditev parka. Z sodelovanjem bolnišnice Vojnik, ki je formalna lastnica, in občino Šoštanj trikrat na leto dvorec odprejo in v njem priredijo različne dogodke in razstave, kakršna je tudi ta velikonočna. Tu se predstavlja tudi lokalno okolje in ustvarjalnost posameznikov do podjetnikov. Na tak način se vsi predstavljajo v prav posebnem okolju. Njihove izdelke je moč kupiti na razstavi. Velikonočni aranžmaji iz pisanega svežega cvetja in kar s tisoč pobarvanimi pirhi, ki so jih pobarvali učenci osnovne šole Šoštanj so naravnost edinstveni.
Čeprav v dvorcu ni prebivalcev in svetloba v oknih zasije le občasno, se zdi, kot da elegantna, nekoliko skrivnostna stavba na vsak način želi povedati svojo zgodbo.

 

Milja Krajnc