PROBLEMATIKA OSEB Z OKVARO SLUHA

 

V sredo 5.6.2019 smo izvedli poučno predavanje o problematiki oseb z okvaro sluha v dvorani mladinskega centra Marof Šmartno ob Paki. Po uvodnem pozdravu in predstavitvi smo si skupno pogledali film, ki prikazuje problematiko oseb z okvaro sluha in kako pristopiti do teh oseb in z njimi komunicirati. V nadaljevanju smo na kratko predstavili postopek pridobitve slušnih aparatov, tehničnih pripomočkov ter zakonodajo in pravice oseb z okvaro sluha.
Zbralo se je kar nekaj oseb, pričakovali pa smo jih več, predvsem zato, ker je predsednik društva upokojencev Avgust Reberšak rekel, da je sigurno da jih ima probleme z sluhom veliko več oseb in bi jim to zelo prav prišlo.

Verjamem da kdor je prišel je izvedel marsikaj novega in koristnega. Preverili smo tudi slušno zanko, ki je v tem objektu, katero smo predhodno usposobili. Predavala je Urška Jakop, ki je predstavila pravice in zakonodajo.
Milan Zupanc je predstavil pridobitve tehničnih pripomočkov in prikaz delovanja. Ter predsednik društva MDGN Velenje Franc Forštner postopek pridobitve slušnih aparatov in ponudniki le teh.
Na koncu smo pogovarjali tudi individualno z posamezniki. Takšni dogodki so zelo koristni za vse tako za slišeče, kot tiste ki že imajo težave z sluhom, da izvedo vse kar jih zanima.


Franc Forštner