PREDAVANJE O VIDEO SLOVNICI SZJ

 

V sredo 12. 6. smo se članice in člani zopet zbrali v prostorih društva in smo prisluhnili predavanju o video slovnici slovenskega znakovnega jezika.
Po uvodnem pozdravu predsednika predavateljici Peperkotovi in vsem zbranim, je predavateljica začela predavanje. Predstavitev je bila zanimiva in odkretana v slovenskem znakovnem jeziku. Predstavljena so bila pravila za uporabo slovnice pri kretnjah in kako nastanejo nove kretnje. Povedano je bilo tudi, da ima tudi slovenski znakovni jezik narečja, kajti posamezne kretnje za določene pojme so po Sloveniji različne.
Predavanje je bilo poučno in zanimivo. Tolmačila je strokovna sodelavka Urška, tako smo tudi naglušni in slišeči razumeli predavanje.
Hvala predsedniku, predavateljici in društvu za izvedbo predavanja.

 

Tatjana Pirečnik

 

PREDSTAVITEV VIDEO SLOVNICE SZJ

 

V sredo, 12. junija 2019, je Daša Peperko, ki je del projekta Priročne video-slovnice SZJ, v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje predstavila projekt Priročne video-slovnice SZJ in tudi eno izbrano temo izmed 10 tem, ki smo jih v projektu obravnavali.
Ta tema so bili Klasifikatorji. Opisuje, kako lahko s pomočjo klasifikatorjev nastajajo nove kretnje in hkrati tudi, kako oblika roke posname obliko predmeta.  
Cilj projekta je, da opišemo slovnico slovenskega znakovnega jezika in to tudi predstavimo uporabnikom slovenskega znakovnega jezika, hkrati pa tudi zainteresiranim, ki imajo željo naučiti se SZJ, saj bi tako lažje razumeli strukturo tega jezika. Gluhi in naglušni člani Velenjskega društva so imeli tako priložnost spoznati kako je raziskovati slovenski znakovni jezik in da je ta jezik bogat.


Daša Peperko