OBISKALI SMO OTROKE V VRTCU REČICA OB SAVINJI

 

V vrtcu Rečica ob Savinji, v skupini petletnikov, so se v mesecu oktobru pogovarjali o drugačnosti in različnih vrstah invalidnosti. Trudijo se izvesti aktivnosti preko katerih otroci na lastni koži doživijo, kaj pomeni biti oseba s posebnimi potrebami. Z veseljem smo se odzvali povabilu, da jih obiščemo in predstavimo gluhoto.
K sodelovanju smo povabili predsednika društva Franca Forštnerja, gluho članico Marijo Varžič in tolmačko Duško Berločnik.
Otroci so nas prijazno sprejeli in z radovednostjo spremljali kaj se bo dogajalo. Na začetku smo jih pozdravili v znakovnem jeziku in razložili, da je to posebna govorica, ki jo za sporazumevanje uporabljajo gluhi. Povprašali smo jih če vedo kaj pomeni biti gluh, naglušen. Otroci so z nami podelili različna mnenja in izkušnje.
Na otrokom primeren način smo jim razložili kaj pomeni gluhota, naglušnost. Prebrali smo zgodbico o zajčku Binetu in fantku Pavlu, ter se pogovarjali o tem zakaj potrebujemo ušesa in zakaj je sluh zelo pomemben. Marija in Franc sta jim na podlagi lastne izkušnje povedala kako živita z izgubo sluha. Pokazali smo jim tudi nekaj tehničnih pripomočkov, ki osebam z izgubo sluha lajšajo vsakdanje življenje. Opozorili smo jih, da pazijo na svoja ušesa, sluh. Skupaj smo se naučili enoročno abecedo in nekaj enostavnih kretenj.
Ker so bili zelo pridni sta jih obiskala tudi zmajček Tiho in morska deklica Mimi. Pred našim prihodom so prebirali knjigo o zmajčku in morski deklici, ki se sporazumeva s pomočjo rok. Navdušeni so bili, da so si lahko ogledali še lutkovno predstavo.
Otroci so se nam na koncu prijetno zahvalili in namen, da jim predstavimo gluhoto ter svet tišine je bil dosežen. Izvedeli so veliko novega, izkušnja pa jim bo popotnica za naprej.


Urška Jakop