GLEDALIŠKI FESTIVAL V IZOLI

 
26. oktober. Čudovit sončen jesenski dan. Člani MDGN Velenje smo se odpravili na pot proti morju. Namreč danes je v prelepem obmorskem mestu Izola »Gledališki festival gluhih.«
Ob avtocesti so naši pogledi krožili po pokrajini, ki je ob sončnih žarkih še bolj poudarila jesenske barve drevja katerih barve listja so se prelivale od zelene, zlato rumeno do rdeče barve. Edino Nanos je nas svojem vrhu bil odet v meglo. Približevali smo se točki, kjer se po dveh urah vožnje vidi morje na katerem so se v daljavi zibale jadrnice z belimi jadri.
Po dobrem kosilu smo se sprehodili ob obali. Morje je bilo mirno. V marini so bile privezane jadrnice, sonce pa je poskrbelo, da so njihove sence še bolj poudarile njihovo veličino.
In prišel je čas razloga našega prihoda v Izolo. Namreč ob šestnajstih se je v Kulturnem domu Izola pričel: »Gledališki festival gluhih.« Dvorana se je kaj hitro napolnila, saj smo prišli iz različnih krajev Slovenije. Prijavljenih je bilo šest gledaliških skupin, ki so s svojimi igrami uprizorili različne igrokaze.
Tudi naša Velenjska gledališka skupina je uprizorila predstavo » Čarodej «, ki prikaže čarodeja, ki na železniški postaji s pomočjo hipnoze odtuji od čakajočih potnikov različne predmete (ure, prstane,…) Ker pa je bil naš čarodej pošten človek, je po končani hipnozi vsem vrnil odtujene stvari.
Vse te predstave so uprizorili gluhi in naglušni v znakovnem jeziku, ki pa je bil povezan z uporabo rok, mimiko obraza, ustnic in gibi telesa. Vendar predstavo niso razumeli samo tisti, ki ne slišijo, ampak tudi tisti ki slišijo, saj so bile uprizorjene tako, da so bile razumljive za vse.
Na koncu prireditev pa sta na oder prišla dekle in fant, ki sta v znakovnem jeziku povedala pesem o prijateljstvu. Prelep zaključek festivala, saj se v takšnih okoliščinah spletejo prijateljstva. In kaj je lepše kot imeti ob sebi prijatelja, pa naj bo ta gluh, slep, invaliden ali kakor koli drugačen. Prijatelj je prijatelj.
V poznih urah smo se vračali domov, v mnogih od nas pa bo dolgo ostal lep spomin na čudovit jesenski dan.
 
 Pavla Helena Račić