SUPER IZLET V SARAJEVO

 

Dne 10. 10. 2019 smo se člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje podali na tridnevni izlet v Sarajevo s turističnim avtobusom in spremstvom vodiča.
Na pot smo se podali v poznih večernih urah. Naš prvi cilj je bil Igman in Bjelašnica, kjer smo si ogledali prizorišča olimpijskih iger izpred 31 let. V dopoldanskih urah smo prispeli v najbolj zanimivi del Sarajeva Baščaršijo, si ogledali znamenitosti in poskušali odlične specialitete. Seveda smo poskusili tudi čevapčiče, saj na splošno velja, da kdor jih ne poskusi je kot, da sploh ni bil v Sarajevu. Večerjali in prenočevali smo na obrobju mesta.
Naslednji dan smo pot nadaljevali proti Konjicu in si ogledali znameniti Titov bunker, katerega namen je bil, da se v primeru atomskega napada vanj zateče Josip Broz Tito s svojimi ožjimi sodelavci. V Jablanici smo si ogledali porušen most čez Neretvo, kjer je potekala znamenita bitka za ranjence. Sledila je pot ob vijugasti strugi Neretve v Mostar. Tu smo si ogledali najbolj obiskano znamenitost, most iz leta 1566. Z vodičem smo se sprehodili po starem mestnem jedru. Sicer pa je Mostar biser, ki ga je težko opisati.
Tretji dan smo mimo Prozora nadaljevali pot na Ramsko jezero. Na enem od številnih polotokov, ki globoko segajo v jezero se nahaja Muzej Franjevačkog samostana in cerkev Device Marije. Jezero je tako zelo lepo, da bi o njem lahko pisal kot o neizmerni naravni lepoti, pa ne bi bilo prav, ker je umetno, nastalo z zajezitvijo reke Rame. Pot je nas peljala v Jajce, znamenitost iz časa druge svetovne vojne, kjer se je 29. novembra rodila Jugoslavija. Čudovito mesto, s prekrasnimi hišami iz turškega obdobja, s slapovi reke Plive in mesto, kjer se zlivata reki Vrbas in Pivka. Prava paša za oči in vtisom, ki zvesto spremlja človeka. Sprehajali smo se po mestu, si privoščili pivo, čevapčiče ali kosilo. Po kanjonu reke Vrbas smo pot nadaljevali proti Banja Luki, si privoščili druženje ob obilni malici in nato proti domu.
To tridnevno potovanje je bilo res zanimivo, prisrčno prepletanje ogleda pomembnih krajev naše zgodovine, nedavno doživetih dogodkov ob razpadu Juge in uživanje v gostoljubju domačinov ter dobre hrane. Moram reči, da sem pozitivno presenečena nad kraji in ljudmi, katere smo srečevali. Čevapčiči so res najboljši v Mostarju, ampak tudi čez burek na Bačaršiji ga ni. Res sem se imela super in dala možgane na off. Nismo se osredotočili samo na »glavne turistične atrakcije«, ampak smo videli tudi drugi del Bosne – njihove vdih vzbujajoče lepote narave.
Hvala za vodenje, brez vodičevega zanosa bi najbrž marsikatera znamenitost ostala našim očem skrita.

 

V Velenju, oktober 2019

Milja Krajnc