SMUČANJE KREISCHBERG

 

Kot vsako leto smo se v MDGN Velenje tudi letos odpravili na smučanje. Tokrat na zelo veliko smučišče  Murau - Kreischberg v Avstriji.
Po predhodnih prijavah je bilo zanimanje zelo veliko. Na koncu se je zaradi strahu bolezni korona virusa in drugih vzrokov udeležba prepolovila in na srečo smo avtobus zamenjali z manjšim, kar ni tako enostavno.
V zgodnjih jutranjih urah smo tako v soboto 7.3.2020 odpeljali želenemu smučišču nasproti. Pot je hitro minila in ob prihodu na smučišče nas je pričakalo krasno sončno vreme. Že prej  v avtobusu  smo si ogledali proge in se dogovorili, da se odpeljemo na vrh smučišča, kjer so proge lažje in kako ter kje se dobimo.
To je ogromno smučišče, kjer je vrh na višini 2.222 m nadmorske višine. Največ smučarskih prog je rdeče ali modre težavnosti. Od začetka pa so vse proge najtežje kategorije torej z črno oznako. Najdaljše smučanje je dolgo skoraj 7.200 m.  Drugače se razprostira na ogromni površini in z ogromno številom prog. Vsak si je našel progo, ki mu je ustrezala, tudi ni bilo potrebno čakanje pri vlečnicah ali sedežnicah, le spodaj na začetku predno prideš z gondolo na vrh smučišča je nekaj gneče. Vreme je bilo res sončno, zrak čist ter pogled zelo lep na različne strani. Vmes si je marsikdo privoščil kakšen napitek  ali kavo ter prigrizek iz nahrbtnika. Ob dogovorjeni uri smo se dobili vsi na spodnji postaji, kjer smo vsi utrujeni in dobre volje razlagali vsak svoje občutke ter doživetja.
Privoščili smo si pivo in zraven smo imeli tudi sami kakšen preparat za razkužilo. Pot nazaj je hitro minila in vmes smo se ustavili še v gostilni Murko v Slovenj Gradcu na gobovi in goveji juhi z žganci. Tako je minil prijeten dan poln dobre volje in brez problemov in težav ter s spoznanjem, da smo ga preživeli čudovito in kar je najpomembneje brez poškodb.
Zahvala Igorju Šmigovcu  za vso dogovarjanje in urejanje glede smučanja ter popusta pri kartah. Prav tako strokovni delavki Urški Jakop za urejanje in pomoč ter MDGN Velenje za možnost izvedbe. Vsem članicam in članom  pa za lepo druženje. Kdor ni šel zraven mu je lahko samo žal, kajti takšnega smučišča nimaš možnosti obiskovati pogosto.
V naslednjem letu upam, da se ponovno vidimo na smučišču.

Franc Forštner