DRUŽINSKI ODNOSI

 

To sredo, smo  na lep sončen, a ne prevroč dan, imeli predavanje na temo družinskih odnosov. Izvedli smo ga na prostem, v prijetnem ambientu ribiške koče v Velenju.
Družinski odnosi so tema, ki se tiče prav vsakogar. Kdo bi rekel, da morda celo težka za poletne dni, vendar Aria Verdan, ki nam je predavala, je temo zelo prijazno predstavila.
Najprej se je dotaknila odnosa na začetku, ko se partnerja spoznata. Takrat vse cveti, še kamenje… Ko zaljubljenost mine, so ustvarjeni pogoji za ljubezen – z nekom si želimo biti, ko ga poznamo takšnega kot je.
Vsi vemo, da v nobeni vezi ne gre vse gladko. Glavni recept je pogovor. S pogovorom se lahko reši še na videz tako nerešljiva težava.
Predstavila nam je nekaj načinov, kako izboljšati partnerski odnos, saj še tako dober odnos, ni tako dober, da ga ne bi bilo mogoče nadgraditi. Odnosu bomo koristili, če bomo pokazali zanimanje za partnerja, ob težkih trenutkih moramo vedeti, da vse potrebuje svoj čas, zavedati se moramo, da vsi delamo napake, zato ne sodimo drugih, ampak jih raje imejmo radi, takšne kot so.
Na vsak odnos vpliva tudi naša preteklost. Zgodovina nas uči, da če ne priznavamo in prepoznamo svoje preteklosti, jo bomo zelo verjetno ponavljali. Aria nam je dala nekaj napotkov, kako izstopiti iz tega kroga. Nekaj lahko naredimo sami, marsikdaj pa je potrebno poiskati pomoč drugih, v individualni ali skupinski psihoterapiji ali pri kakšnem družinskem terapevtu.
Na koncu nam je omenila še nekaj literature, s katero lahko izboljšamo svoje odnose in nekaj preprostih vaj, ki nam tudi lahko pomagajo.
Po zaključenem predavanju je bilo še kar nekaj individualnih vprašanj, vsi pa smo z veseljem pojedli dobro kremšnito, iz domače kuhinje.
Hvala Arii za lepo in poučno predavanje, društvu MDGN za organizacijo in Ribiški koči za prijazno in dobro postrežbo.
Hvala tudi vsem udeležencem, ki ste prišli, kajti več nas je, bolj prijetno je.

 

Edita Kos Martinšek