Filter
 • zabavni kviz

  VABLJENI NA ZABAVNI KVIZ

  KDAJ: V SREDO, 8.5.2013 OB 16.30

 • kuharska delavnica

  VABLJENI NA KUHARSKO DELAVNICO

  KDAJ: SREDA, 22.5.2013 OB 16.30

  SKUPAJ Z GLUHIM KUHARJEM BOMO PRIPRAVILI ITALIJANSKO JED IN SLADICO, KI JU BOMO NA KONCU TUDI POJEDLI

 • OB 50. LETNICI MDGN VELENJE

   

  OB  50. LETNICI  MDGN VELENJE

  Nekoč je bil začetek, danes jih je 50. okroglih, takšno je bilo sporočilo vseh aktivnosti ob jubileju našega društva.

  Že v jeseni leta 2012 smo začeli z pripravami na našo obletnico društva. Glede vseh organizacijskih zadev smo povabili k sodelovanju gospo Darjo Fišer. Kar se dogajanja na odru in iger  je bila v veliko pomoč Lada Lištvanova. Veliko dela je odpadlo na sekretarko in mene, kar se drugih zadev tiče. Z pridobivanjem gradiva za bilten je bila zadolžena Vlasta Florjan. Problem niso bil novejši podatki, temveč kaj se je dogajalo daleč nazaj v preteklosti. Ta bilten je za nas velika pridobitev, sadaj imamo zbrano vse v eni knjigi ,kar se je dogajalo od začetka ustanovitve društva do danes. Na ta bilten smo zelo ponosni in z veseljem smo vam ga ob proslavi tudi ponudili v branje. V njem so prispevki vseh desetih županov in županje vseh  občin , ki jih pokrivamo.Prav tako smo bili zelo veseli odziva mestne občine Velenje za vso pomoč in podporo. Tudi s strani ZGNS so nas lepo obiskali ob prireditvi,tudi predsednica zveze Frida Planinc je imela za nas nekaj spodbudnih besed. Prav tako smo ponosni na odziv vseh sekretark in sekretarjev, ter predsednikov društev po vsej Sloveniji. Najbolj pa nas je razveselil z obiskom predsednik države Slovenije gospod Borut Pahor. Bil je tudi naš slavnostni govornik in pokazal je, da je res predsednik in pa predvsem človek, ki ima posluh tudi za nas osebe z okvaro sluha. V tem zapisu naj Vam predstavim vse kar se je odvijalo v tednu, ki se je zaključil  v petek z slavnostno proslavo.

  Že v ponedeljek 25.3.2013  je bila otvoritev raztave ročnih del naših članic in članov  v knjižnici Velenje.

  V sredo 27.3.2013 smo organizirali odprta vprašanja  živlenja v tišini. To predavanje je bilo v dvorani Mladinskega  hotela v Velenju.

  Ter petek  29.3. 2013 svečana osrednja proslava  v kulturnem domu v Velenju. Vse aktivnosti so bile zelo sobro sprejete in obiskane.Tudi mediji in časopisne hiše so pokazali veliko zanimanje za vse naše delo in aktivnosti za kar se jim najlepše zahvaljujem.V nadaljevanju vam bomo predstavili vsako dogajanje posebej.

  Franc Forštner

   

 • pohod

  VABILO NA TRADICIONALNI POHOD

  KDAJ: SOBOTA, 4.5.2013

  Ob 8.00 pred društvom, 8.30 v Šmartnem ob Paki

  KAM: GORA OLJKA

  TISTI, KI BOSTE PRIŠLI S SVOJIM PREVOZOM SE DOBIMO V CENTRU ŠMARTNEGA OB PAKI, PRI CERKVI 
  V PRIMERU VEČJEGA ŠTEVILA PRIJAV BO IZ VELENJA ORGANIZIRAN PREVOZ

  VSAK SI PRISKRBI MALICO IN PIJAČO, NA CILJU SE BOMO LAHKO OKREPČALI S TOPLIM OBROKOM (PLAČATE SAMI)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 3.5.2013 NA TELEFONSKO ŠTEVILKO: 064108303

 • izlet na gorenjsko

  IZLET NA GORENJSKO

  KDAJ: SOBOTA, 25.5.2013, ob 7.00 iz Velenja

  LETOS SE BOMO ODPRAVILI V DEL SLOVENIJE, KI JE PO MNENJU MNOGIH NAJPRIVLAČNEJŠI – GORENJSKO. NAŠA OSREDNJA POZORNOST BO NAMENJENA OGLEDU BLEJSKEGA VINTGARJA, ENEGA NAJLEPŠIH SLOVENSKIH KANJONOV Z NEŠTETIMI TOLMUNČKI IN BRZICAMI, KI JIH USTVARJA REKA RADOVNA.

  SEVEDA PA TO NE BO EDINA TURISTIČNA ZNAMENITOST, KI NAS BO OČARALA NA TOKRATNEM IZLETU (ogledali si bomo še Škofjo Loko, Radovljico, Blejski grad in Bohinjsko jezero)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 17.5.2013

  CENA: ZA ČLANE 15 €, NEČLANE 25 €

 • razstava ročnih del

  Otvoritev razstave ročnih del članov

  V ponedeljek, 25.3 2013 so se člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih na razstavi ročnih del predstavili s svojimi izdelki. Razstava je bila v knjižnici Velenje, kar je bilo prvo dejanje v sklopu prireditev ob petdeseti obletnici društva. Ob tej obletnici smo zelo ponosni na naše korake in na našo ustvarjalnost. Program je vodila Darja Fišer, tolmačila je Polona Dobnik. Razstavo je otvoril podžupan Mestne občine Velenje, Srečko Korošec. Uvodoma sta se nam predstavili Jožica Atelšek in Žana Sušec, gluhi članici, ki jima besede niso tuje in jih lepo tketa  v pesmi, ki jih pišeta. Po nagovoru predsednika društva, Franca Forštnerja, je nekaj besed našim članicam in članom namenil tudi podžupan. Povedal je, da je ponosen na naše društvo in da Mestna občina Velenje podpira prizadevanja vseh invalidov za njihovo dobro vključevanje v okolje in družbo. Pohvalil je razstavo in z nami tudi prijazno poklepetal. Lepo je bilo videti, da tudi drugi znajo ceniti trud naših članic in članov. Ponosni smo lahko na vse stvaritve, ki so bile na razstavi. Tudi osebe z okvaro sluha premorejo veliko ustvarjalnosti, kljub temu, da živijo v svetu tišine. So ustvarjalni, delavni, znajo slikati, kvačkati, rezljati in še veliko več. Tudi veliko članov društva je prišlo na razstavo kljub slabemu vremenu. Vsem, ki so prišli na razstavo, smo ob odhodu domov ponudili v branje naš bilten. V njem so zbrani vsi prispevki od začetka delovanja društva do danes. Razšli smo se z prijetnimi vtisi, vsak, ki se je udeležil razstave pa je odnesel domov kanček nas, oseb z okvaro sluha.

  Irena in Franc Forštner

  MDGN Velenje

 • oživljanje

  Temeljni postopki oživljanja

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30 se je v prostorih društva MDGN Velenje odvijalo predavanje o temeljnih postopkih oživljanja in prvi pomoči.

  V začetku nam je diplomirana medicinska sestra ga. Andreja Gajšek teoretično predavala o prvi pomoči in podrobneje o oživljanju. Na kratko o tem: najprej pritečeš do ponesrečenca, preveriš ali se odziva in če se ne odziva in ne čutiš srčnega utripa moraš začeti z masažo na prsnem košu, kar moraš ponoviti 30x, nato pa še z vpihi na usta, kar ponoviš 2x. To ponavljaš tako dolgo, dokler ne pride nujna medicinska pomoč ali ne opaziš, da je začel ponovno dihat ali zaznaš srčni utrip prenehaš, ampak vseeno še naprej spremljaš njegovo stanje dokler ne pridejo reševalci.

  V drugem delu predavanja nam je na lutki praktično prikazala oživljanje, vstavljanje srčnega defibrilatorja in položaj za nezavestnega, ki diha in mu čutimo srčni utrip.

  Predavanje se je nam gluhim zdelo zelo zanimivo!

  Marija Varžič

 • okrogla miza

  Odprta vprašanja življenja v tišini

  Drugo dejanje v sklopu 50. obletnice delovanja Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje je bilo predavanje »Odprta vprašanja življenja v tišini«, ki se je odvijalo v dvorani Mladinskega hotela Velenje. Kljub slabemu vremenu se je predavanja udeležilo veliko naših članov, med nami pa so bili tudi drugi, ki jih ta tema zanima.  Dr. Zupan Lea nam je z medicinskega vidika spregovorila o gluhoti, naglušnosti ter kako pri človeku ugotovijo okvaro sluha. Seznanila nas je o možnostih rehabilitacije in pravici  do slušnega  aparata. Predstavnica Zavoda združenja tolmačev, Jasna Bauman nam je razložila vse o pravicah gluhih do tolmača, pokazala nam je tudi kako deluje klicni center, ki pa ravno takrat ni deloval. Iz Centra možnosti nam je predaval Adam Jahjefendič. Pogovor je tekel o nabavi slušnega aparata ter na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu le tega. Veliko zanimanje je bilo za tehnične pripomočke, ki pa si jih žal moramo kupiti sami, saj nam država še vedno ni odobrila pravice do  tehničnih pripomočkov. Po predavanju smo se še dolgo družili in si izmenjavali različne izkušnje, dobre in slabe. Na koncu smo prišli do sklepa, da takšna predavanja niso nikoli odveč. Škoda je, da za pravice izveš šele takrat, ko so ti bile že kratene. Apeliram na vse ljudi, da se najprej posvetujejo s takšnimi, ki imajo izkušnje in znanje na tem področju ali pa pridejo v društvo gluhih in naglušnih, kjer bodo dobili vse potrebne informacije.
  Irena Forštner
  MDGN Velenje
 • počitniške kapacitete

  Obveščamo vas, da bo po 22.4.2013, izšel razpis za koriščenje počitniških kapacitet ZDGNS.

 • športna zveza gluhih

  V sredo, 24.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni na predstavitev športne zveze gluhih.

 • Kviz

  V sredo, 8.5.2013 ob 16.30, ste vabljeni na zabavni kviz, ki ga bo vodila članica Žana Sušec.

 • Barbara

  Skupina za samopomoč Barbara se ponovno sestane v  sredo,

  24. 4. 2013 ob  16. uri v prostorih društva.

 • 50 let MDGN Velenje

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje deluje od leta 1963. Pol stoletja dela so zaznamovali s kulturno prireditvijo, katere častni govorec je bil predsednik RS Borut Pahor. Slovesnosti v Velenju so se udeležili župani lokalnih občin in predstavniki ZDGNS ter vseh 13 društev gluhih in naglušnih po Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

  {youtube}imMZiPM_e8M{/youtube}

 • Prva pomoč

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni v društvo na predavanje in praktični prikaz nudenja prve pomoči.

 • POHOD NA LUBELO

  POHOD NA LUBELO

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih organizira 
  5. maja 2012 trim pohod na LUBELO
   
  Zberemo se ob 9.00 uri pri ribniški koči ob Škalskem jezeru. Od tu se podamo proti Škalam in naprej do našega cilja lovske koče na Lubeli. Pohod je lahek tako, da ga bomo zmogli tudi starejši. Po uri in pol hoda po gozdi stezi bomo prispeli na cilj od koder se nam odpre prekrasen pogled na celo Šaleško dolino. Tu se bomo okrepčali z dobrotami, ki jih bomo po planinskem običaju potegnili iz nahrbtnika. VSAK POSKRBI ZA SVOJO MALICO. Pijačo bo možno dobiti v koči. Pred kočo bomo organizirali družabne igre ali pa bomo uživali v sončnih žarkih in lepemu razgledu.
   
  PRIJAVE ZBIRAMO DO 26. aprila v društveni pisarni.
   
  Gremo na pohod z geslom;
  ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU
  Tisti, ki z nami ne morete peš se lahko pripeljete z svojim avtomobilom do zapornice in nato po gozdni cesti 20 min. peš do koče in se nam pridružite pri družabnih igrah.
 • SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  V Vrtcu Mozirje se zavedajo, kako pomembno je že najmlajše seznanjati z drugačnostjo s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Trudijo se izvesti aktivnosti preko katerih otroci na lastni koži doživijo, kaj pomeni biti invalid. Preko učenja z lastno izkušnjo otroci bolje razumejo posebne potrebe invalidov in so kot odrasli praviloma bolj strpni, z manj predsodki do drugačnih ljudi.
  Z veseljem smo se odzvali povabilu, da se jim pridružimo v mesecu, ko so spoznavali drugačnost in jim približamo okvaro sluha.

  Zbrali smo se v skupnih prostorih vrtca. Otroci so bili v dveh skupinah. Najprej malo mlajši, od dveh do treh let, potem še od štiri do šestih let.
  Sprva sta se naša tolmačka Duška in gluha članica Marija pogovarjali v slovenskem znakovnem jeziku. Otroci so z zanimanjem spremljali kaj počneta. Ko smo jih povprašali, če vedo kaj sta delali pa niso znali odgovoriti. Pojasnili smo jim, da se tako pogovarjajo gluhi. Razložili smo jim tudi kaj pomeni gluhota, naglušnost. Marija in Franc sta jim na podlagi lastne izkušnje povedala kako živita z okvaro sluha. Pokazali smo jim tudi nekaj tehničnih pripomočkov, ki tem osebam lajšajo vsakdanje življenje (različne budilke, svetlobni hišni zvonec, baby cry…).
  Posneto na cd-ju smo si ogledali še knjigico z naslovom »Zakaj?«.
  Tisti malo starejši so bili seveda bolj dovzetni za naš obisk in so postavili kar nekaj zanimivih vprašanj.
  Naučili smo se tudi nekaj kretenj, ki so jih otroci z veseljem pokazali svojim staršem.
  V zahvalo pa smo prejeli risbice na katerih so upodobili kako se slišijo razna opravila oz. naravni pojavi.
   
  Veseli smo, da smo prispevali k spoznavanju drugačnosti in otrokom približali svet tišine. Obisk je pripomogel k njihovemu razvoju, zrelosti in dejanski izkušnji za celo življenje.

  Sekretarka MDGN Velenje,
  Urša Jakop

 • DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  Pred velikonočnimi prazniki smo povabili člane in članice društva na delavnico, na kateri smo izdelovali papirnate košarice in pirhe.

  Na povabilo se je odzvalo okoli petnajst članov in članic, delavnico pa je vodila Darja Fišer. Nekaj potrebnega materiala smo nabavili  in priskrbeli v društvu (barvni papir, tempera barve, čopiče, škarje), nekaj pa ga je prinesla s seboj Darja. Za pirhe smo kupili jajca in jih že pred delavnico skuhali ter ohladili, da so bila primerna za barvanje.

  Podpredsednik društva, Franc Forštner je prinesel nekaj vej, ki smo jih olupili in jim odstranili listje – veje so s posebne vrste vrbe, ki so zelo upogljive in prožne. Postavili smo jih v primerno veliko stekleno vazo, Darja pa jih je povezala s tankimi okrasnimi trakovi in jih okrasila z nekaj papirnatimi pisanimi metulji – tako je nastala zelo lepa velikonočna dekoracija.

  S tempera barvami smo najprej na jajca risali raznolike okraske – vsak po svoji želji in domišljiji. Postavili smo jih v papirnate kartone, da so se barve posušile; na koncu je Darja po njih razpršila lak, da so imele prijeten lesk.

  S košaricami je bilo kar nekaj dela, a so jih prisotni kar prizadevno izdelovali iz že izrezanih kartonov – te je bilo potrebno najprej prepogniti, speti s spenjačem za papir in dodati papirnat ročaj. Imeli smo že izdelano vzorčno košarico, na kateri so bili prilepljeni beli ušeski in smrček za zajčka. Zajčka je vsak izdelal po svoje in po svojih sposobnostih.
  Košarice smo obložili z barvnimi nitkastimi trakci in vanje - kot v gnezdece - postavili pirhe. Te izdelke so prisotni lahko odnesli domov.

  Nekaj prisotnih članov v delavnici ni sodelovalo, a so to popoldansko sredo izrabili za druženje in pogovor – tako kot se običajno družijo v društvu vsako sredo popoldne.

  Že med potekom delavnice je bilo vzdušje sproščeno in zabavno - za prijeten zaključek, pa je vse prisotne pogostil s hrano in pijačo član društva, ki je te dni praznoval trideseti rojstni dan. Nekaj hrane je prispeval tudi član, ki se je pred kratkim s svojo družino preselil v novo stanovanje.

  Tako  smo delavnico in sredino popoldansko druženje zaključili v vedrem razpoloženju vseh prisotnih in si na koncu zaželeli še vesele velikonočne praznike.


  Sestavila: Vlasta Florjan

 • Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Ki bo v soboto, 26.5.2012
  Kje: Šmartno ob Paki (pri OŠ Bratov Letonja, naslov: Šmartno ob Paki 117, 3327 Šmartno ob Paki)
  Potek temovanja:
  8.00 - zbor
  8.30 - pozdrav župana Občine Šmartno ob Paki
  9.00 - pričetek tekmovanja

  Zmagovalec turnirja bo igral z ekipo slišečih.
  Po končanem tekmovanju sledi podelitev pokalov in priznanj za: naj ekipo, naj strelca in naj golmana.

  Prijave ekip sprejema Aleš Fajfar preko svojega facebook profila, ali pa jo pošljete po el. pošti na naslov: mdng@telemach.net

  Rok prijave je sreda, 16.5.2012!
  Prijavnine ni!
  Vsaka ekipa igra na lastno odgovornost!

  Športni pozdrav!

  Aleš Fajfar                                                        
  predsednik športne sekcije

  Franc Forštner
  podpredsednik MDGN Velenje

 • Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  V soboto 21.4.2012 organiziramo skupno kolesarjenje.
  Potek poti: velenje, Šmartno ob Paki, Presersko jezero, Mozirski gaj.
  Pot ne bo zahtevna, vmes se bomo ustavili in tudi okrepčali.

  Prijave zbiramo do petka, 20.4.2012

  V primeru dežja bo dogodek prestavljen!

 • VABILO Na meddruštveno tekmovanje V športnem ribolovu ekipno in posamezno,

  VABILO
  na meddruštveno tekmovanje
  v športnem ribolovu ekipno in posamezno

   

  ki bo v soboto, 12.5.2012 ob VELENJSKEM JEZERU

  PROGRAM TEKMOVANJA:

  • 7.00 zbor
  • 7.15 pozdrav in žrebanje številk
  • 7.30 krmljenje
  • 8.00 začetek tekmovanja
  • 12.00 konec tekmovanja, tehtanje ulova
  • 13.00 kosilo v ribiškem domu in podelitev pokalov


  Startnina na tekmovalca znaša 15,00€ (karta, malica in kosilo) in jo posameznik poravna pred začetkom tekmovanja ali pa društvo pošlje naročilnico.

  V ribniku so naslednje vrste rib: krap, ploščič, klen, rdečooka, babuška, zelenika.
  Lovi se po pravilih ribiške zveze Slovenije.

  Zaradi števila malic in kosil v prijavi navedite točno število tekmovalcev (ekipno ali posamezno).

  Prijavite se lahko pisno na e-mail: mdng@telemach.net, po fax-u na št: 03 897 44 73 ali po pošti na naslov: MDGN Velenje, Efenkova 61, 3320 Velenje.

  Rok prijave je 4.5.2012.


  KASNEJŠIH PRIJAV NE SPREJEMAMO!


  Želimo vam dober ulov.

  Udeležba na lastno odgovornost.
   

  Sekretarka                                                                                                   Predsednik športne sekcije
  Urška Jakop                                                                                                 Aleš Fajfar

 • DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012

  DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012


  V našem društvu smo se v spet udeležili zanimive delavnice na temo samopodoba – tako kot na zadnjo avgustovsko sredo v lanskem letu. Ker je bila takrat delavnica prisotnim članom in članicam všeč, smo se dogovorili, da jo bomo še organizirali---

  Zbralo se je deset članov društva – nekaj mlajših in nekaj manj mladih, žensk in moških, fantov in deklet. Delavnico je vodila in tolmačila Darja Fišer. Pripravila je teoretične osnove in jih preko računalnika predvajala na steno. Najprej je poudarila, da je zgolj pogovor o samopodobi premalo učinkovita metoda – potrebno je kar precej delati in si prizadevati za spremenjen odnos do samega sebe. S tem je tudi utemeljila našo današnjo udeležbo in sodelovanje na delavnici.

  Darja je poudarila tudi, da je samopodoba še bolj kot za slišeče pomembna za neslišeče – za vse pa je temeljnega pomena, da se svojega počutja zavedamo, prepoznamo, ubesedimo. Namen delavnice je, da vsak posameznik izvaja evalvacijo svojega počutja in sicer na začetku, po vsaki vaji in na koncu delavnice. Tako kot že na prejšnji delavnici smo tudi tokrat v ta namen uporabili »trak počutja«, ki nam je služil za praktični prikaz našega počutja Sad,Neutral,Smile. Udeleženci smo vsak na svojem traku označili svoje trenutno počutje, Darja pa je povedala, da na naše trenutno počutje vplivajo tudi zunanji dejavniki oziroma ljudje, s katerimi smo v stiku: starši, otroci, partner, sodelavci....

  V nadaljevanju delavnice smo se prisotni seznanili s tem, da na oblikovanje naše samopodobe poleg zunanjih dejavnikov vpliva tudi naša osebnost, ki se razvija pod vplivi dednosti, okolja in lastne dejavnosti. Ko smo obdelali te teoretične osnove, smo prisotni tudi praktično uporabili to znanje tako, da smo na list papirja zapisali nekaj od tistega, kar nas je oblikovalo skozi vse naše življenje.

  Naslednje teoretično področje, s katerim smo se na tej delavnici še seznanili, je struktura osebnosti. Spoznali smo tri njena področja: temperament, značaj in sposobnosti.

  Najprej smo izvedeli za štiri tipe temperamentov: sangvinik, kolerik, melanholik in flegmatik. Izvedeli smo tudi, da naš temperament vpliva na naša čustvena odzivanja. Ker je zunaj ravno začelo zelo močno snežiti, smo se prisotni začeli različno odzivati na ta vremenski pojav in naše čustvene odzive je predavateljica uporabila kot praktičen prikaz povezanosti človekovega temperamenta s čustvenimi odzivi, saj smo se na isti pojav različno odzivali: nekateri z začudenjem, drugi zaskrbljeno, nekateri pa z veseljem....
  Za praktično predstavitev tega teoretičnega področja smo prisotni vsak zase na papir zapisali v katerega od štirih tipov temperamenta se najbolj vidimo. Darja je povedala, da ima vsak nekatere lastnosti bolj druge pa manj poudarjene – zato nihče ne sodi le v en tip temperamenta.

  Značajske poteze posameznika odslikavajo naša značilna odzivanja, po katerih se razlikujemo od drugih posameznikov. Naše oblikovanje samopodobe je zrcalo našega razmišljanja o samem sebi in je del našega značaja. Pomembno je, da razvijamo pozitivne osebnostne lastnosti, ki nam na posreden način pomagajo pri oblikovanju dobre samopodobe. Za praktično ponazoritev smo spet zapisali na svoj list nekaj svojih značilnih lastnosti oz. odzivanj npr. vestnost, vztrajnost, opravljivost, pogum, prijaznost….

  Kot tretje področje osebnosti je predavateljica predstavila še pojem sposobnosti, ki združuje tiste lastnosti, ki najbolj bistveno določajo in vplivajo na naše dosežke in na uspešnost pri reševanju različnih nalog in problemov. Sem sodijo duševne in telesne sposobnosti posameznika: intelektualne, motorične, senzorne, mehanične.
  Senzorne sposobnosti so odvisne od delovanja čutil za vid, sluh, voh, tip, ravnotežje in položaj telesa. Pri praktični ponazoritvi smo se pogovarjali o tem, kako se spopadamo z omejitvami sposobnostmi v vsakdanjem življenju in na delovnem mestu. A bolj kot dejanske omejitve določenih sposobnosti je pomembna sposobnost, da o njih spregovorimo – je poudarila Darja. Te artikulacije se lahko nauči vsak, ne glede na to, kako so omejene njegove senzorne sposobnosti oz. kako močno okvaro sluha ima.

  Na koncu delavnice se dogovorimo za naslednje srečanje, ki bo predvidoma spet v sredo, 14. marca.

  Sestavila: Vlasta Florjan