MLADINSKI VIKEND V MURSKI SOBOTI

– DELAVNICA NA TEMO ''BITI IZNAJDLJIV-A''

 

V petek, 3. novembra , smo se mladi člani in članice velenjskega društva odpravili v Mursko soboto na mladinski vikend, ki ga je pripravilo kulturno in izobraževalno društvo gluhih Mavrica. Za to delavnico smo se mladi organizirali sami, društvo pa nam je pomagalo pri najemu kombija za prevoz. Skupaj nas je bilo sedem: Klemen Javornik, Polona Kure, Natalija Javornik, Edin Buljubašić, Žana Sušec, Nevenko Topić  in celjski član Žiga Hutman. Kombi je vozil Nevenko, pot do Murske Sobote pa je bila zelo prijetna.

Ko smo prispeli,  nas je sprejel Damjan Šebjan, ki je bil organizator. Bil je malo presenečen, ker smo se pripeljali s kombijem. Njegovi pomočnici sta bili Tatjana Potočnik in Petra Šiler. Prijazno so nas vse skupaj povabili v prostor, kjer je potekala predstavitev delavnice. Izvedeli smo, da bomo imeli skupaj tri delavnice in na koncu še kviz.

V prvi delavnici je bilo zelo zanimivo, izvedeli smo veliko novega.  Gospa Tatjana Potočnik nam je razložila, kaj pomeni komunikacija, kako pridobimo informacije in kakšne napake najpogosteje delamo na področju komunikacije. Prikazala nam je tudi gledališko igro, v kateri smo lahko praktično videli primer slabe komunikacije ob izražanju jeze.  Pri tem smo se lahko zamislili, kako bi na drugačen način izražali svoja čustva, tudi neprijetna – in sicer na prijazen način in tako, da nas drugi razumejo. Potem so nas razdelili v  tri skupine: A, B in C. Dobili smo nalogo, da vsaka skupina izvede vodenje in spremljanje vsakega člana skupine.  Na tleh so bile postavljene štiri žogice,  za vsako skupino po ena. Tako je vsak član skupine vodil drugega člana do žogice in nazaj – pri tem se vodeni član ni smel žogice dotakniti, niti je ni smel videti. Pri tej nalogi je bilo zelo pomembno medsebojno zaupanje in razumevanje navodil vodečega člana.

Ko smo s prvo delavnico končali, je bil čas za malico, nato pa smo se še pogovarjali i, kako zanimiva  se nam je zdela ta delavnica.

Druga delavnica je bila namenjena učenju  o tem, kako biti  uspešen. Seznanili smo se s težavami, ki gluhim otežujejo biti uspešnejši. Prav tako smo izvedeli, katere pravice imamo gluhi.

Damjan  nam je povedal  tudi za Eudy kamp, ki ga organizira ena od sodelujočih držav na kampu.

Izvedli smo tudi orientacijski tek po Murski Soboti. Dobili smo navodila in prva je šla na pot naša skupina  A. Dolgo smo iskali in veliko slikali – na  koncu pa smo bili na zadnjem mestu zaradi zamude. Skupina B in C sta prispeli na cilj pravočasno, skupina B je bila tudi najuspešnejša in je zmagala.

Vseeno smo bili zadovoljni, saj je bilo zanimivo, pridobili pa smo tudi nove izkušnje.

V tretji delavnici smo reševali naloge s področja logičnega razmišljanja. To nam je bilo malo težko, a vendar prijetno in tudi smešno.

Nato smo preko igre predstavili pet različnih držav - in sicer tako, da smo prikazali njihove značilnosti. Vsaka skupina je morala na svoj način prikazati značilnosti neke države – tako smo na primer predstavili značilnosti  Francije. Damjan je tudi predlagal, da bi vsak povedal svojo najljubšo črko, za katero je vsak moral pokazati ustrezno kretnjo.

Kot zadnja naša dejavnost na tej delavnici je bil na vrsti kviz, ki ga je pripravila Petra Šiler. Bil je zanimiv in poučen, saj smo se ob reševanju zabavali, obenem pa tudi kaj novega izvedeli.

Na koncu smo imeli zabavno druženje ob igrici ''nogice''. Razdelili so nas na 2 skupini in smo morali imeti 8 nog, kar ni bilo tako težko. Potem se je težavnost stopnjevala, saj smo lahko imeli vedno manj nog – najprej torej 8, nato 6, tretjič samo 4, kar je bilo zelo težko izvesti. Četrtič smo lahko imeli samo 2 nogi in tega nismo zmogli, zato smo vsi skupaj padli. Pri tej igri smo se zelo zabavali in vse skupaj je bilo zelo smešno.

Za zaključek smo šli vsi skupaj na večerjo.

Velenjski člani smo zelo veseli, da smo se udeležili te delavnice – bila je res zanimiva in poučna, hkrati pa prijetna in zabavna.  Na tem mestu se zahvaljujemo organizatorjem za izvedbo in prijaznost, da so nas povabili in poskrbeli za prijetno vzdušje. Veseli smo tudi, da smo se toliko novega naučili, pri tem pa smo se celo zabavali. Hvala tudi snemalcu Janu Orešniku in novinarju, ki je bil prisoten. Našemu velenjskemu društvu pa hvala za finančno pomoč pri najemu kombija, s katerim smo opravili prevoz do Murske Sobote in nazaj domov.

 

Nevenko Topić in Žana Sušec