PREDAVANJE O TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH

 

Že nekaj časa se je kazala potreba o predavanju o uporabi in možnostih pridobitve tehničnih pripomočkov za gluhe in naglušne osebe. Prav tako o pravici do slušnega aparata in njegovem vzdrževanju. Navezali smo stik z našim članom iz zgornje Savinske doline, Stanislavom Kolarjem. Pripravil je vse potrebno: od obveščanja članov in ostalih  organizacijskih zadev  v Zgornje Savinjskih občinah. Dogovoril se je glede najema prostora v Fašunovi hiši v občini Ljubno, ki je bila obnovljena popolnoma na novo. Prostor je bil prijetno topel in lep, vse je bilo v stilu lesa, kot je bilo včasih.

V  Mozirju smo se dobili in se odpeljali na Ljubno. Pripravili smo vse potrebno za nemoteno izvedbo predavanja. Iz centra možnosti  Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije  je prišel  Adi , kar nas je posebej razveselilo. Tolmačila je Duška Berločnik. V začetku je bila bojazen, da ne bo velikega zanimanja, vendar je potem bil obisk velik. Po mojem pozdravu, je besedo prevzel  Adi , ki je slikovito in praktično prikazal delovanje teh pripomočkov. Povedal je za kaj se kaj uporablja, kje lahko te pripomočke preizkusijo in  tudi kupijo, ali pa jih dobijo preko društva. Vladalo je veliko zanimanje za vse kar smo povedali. Vse smo seznanili o pravicah pri pridobivanju slušnih aparatov, na kaj morajo biti pozorni in kakšne so  obveznosti. S sabo smo imeli tudi vso publikacijo in gradivo. Ena izmed poslušateljic, ki ima naglušnega moža, nama je zastavila kar veliko vprašanj glede uporabe slušnega aparata. Povedala je, da ni zadovoljna, ker slušni aparat možu ne služi tako, kot sta  pričakovala. Skupaj sva ji odgovorila na podlagi izkušenj in znanja. Upam, da je bila zadovoljna in ji ni bilo žal, da je prišla na predavanje. Ugotovili smo, da veliko oseb, ki prvič iščejo pomoč zaradi težav s sluhom in so potem dobili slušni aparat ni seznanjenih s svojimi pravicami. Prav tako pa posebno starejši ljudje rabijo dodatno obrazložitev in posebno pomoč pri rehabilitiranju sluha. Zaradi tega potem prihaja do različnih vzrokov,  da so ljudje  razočarani, ker jim slušni aparat ne služi in končajo v predalih. Predavanje se je zavleklo v pozne večerne ure. Veliko si jih je ogledalo tehnične pripomočke od blizu tako, da so dobili pravo sliko za kaj lahko kateri pripomoček uporabijo. Spoznanje, da smo nekaterim  pomagali, da lahko svojo gluhoto ali naglušnost  z današnjo tehnologijo naredijo bolj znosno  je bilo lepo. Tudi sekretarka Urša je vse povabila v prostore v Mozirje, kjer je naše društvo enkrat mesečno prisotno in lahko tam dobijo vse informacije in pomoč.

Skratka, predavanje je bilo zanimivo, poučno in koristno. Takšnih predavanj bi bilo potrebno izvesti še več in na različnih koncih Slovenije.Tako bi prihranili marsikakšno pot, slabo voljo in jezo osebam, saj bi jih pravočasno informirali o teh stvareh. Populacija starejših oseb, ki počasi izgubijo sluh vztrajno raste, zato bo potrebno čim več  informiranja na to temo.

Zaključujem z mislijo: »Če nekaj veš je potem vsaka pot lažja.«

 

Zapisal

Franc Forštner