Prispevki

Filter
 • ATRAKCIJA… »GLUHI ZOMBIJI«

   

  ATRAKCIJA… »GLUHI ZOMBIJI«

   

  Ja res, kaj vse si ne izmislimo. Tokrat smo se lokalni skupnosti predstavili povsem drugače..

   

  Se sprašujete kako?

   

  Predlagala sem, da se našemimo in se prijavimo na PUST MOZIRSKI, prireditev, ki slovi tudi po mednarodni udeležbi. Predlogu so se člani najprej nasmihali, ampak trmasta in otročja kot sem, sem vztrajala in iskala ideje, kaj bi lahko predstavljali.

   

  Irena Forštner pa je dala zelo dober predlog: »Kaj pa če bi bili zoombiji, kot smo bili za snemanje filma?«

   

  Predlog je prerasel v izvedbo in sem prijavila MDGN k sodelovanju na prireditvi PUST Mozirski.

   

  Dobili smo se na pustni torek ob 12. uri v prostorih društva. Nastja Vodenik, ki je poskrbela za našo masko, nas je že pričakovala. Ja prišlo nas je ravno dovolj za eno majhno skupino. Bili smo mladi in mladi po srcu (A ne, NADA!). Potek maske je bil doooolg, cele 4 ure, kot po tekočem traku. Nastja je hitele na vso moč, da nas je pravočasno pripravila za odhod v Mozirje.

   

  Ker z masko ne smemo vozit, nas je do prizorišča v Mozirju odpeljal kombi. Na samem karnevalu smo kot maska zelo izstopali, ne le da smo bili »zoombiji«, bili smo celo »gluhi zoombiji«. Napovedovalec na karnevalu je zelo dobro napovedal naš prihod in poželi smo bučen aplavz in veliko odobravanja. Po karnevalu je sledila pogostitev in pustno rajanje, za katero je poskrbel gostitelj.

   

  Vesela sem, da smo se karnevala udeležili in člani že kujejo načrte za drugo leto…

    

   

  Metka Rednak Glažar

   

   

   

 • Potopisno predavanje: BANGLADEŠ

   

  Potopisno predavanje: BANGLADEŠ

   

  Zadnje predavanje leta 2014, ki smo ga organizirali, je bilo lahkotno predavanje popotnika gospoda Zorana Furmana. Pot po kateri nas je peljal je prepletena z ljudmi, razmerami v državi, osebnimi zgodbami in opisi dela in življenja v državi. Celotno predavanje je govoril o lastnih doživetjih, lastnih občutkih poti in ljudi, s katerimi se je srečal. Predstavil nam je njihovo kulturo, način življenja in dela. Popestril ga je s čudovitimi fotografijami. In ob vsaki je doživeto pripovedoval svojo pot in razmišljanje. Za predavanje je bilo precej zanimanja in strinjali smo se, da v kratkem poslušamo še kakšno njegovo pot.

   

  Metka Rednak Glažar

   

   

 • KVIZ

   

  KVIZ

   

  Novo leto 2015 se je začelo… in polni delovne vneme sta naši članici Natalija Javornik in Simona Golub dobili idejo, da bi organizirali kviz. V sredo popoldan se je zbralo veliko članov, ki so čakali na Natalijina navodila, ki je vodila kviz in usmeritve Simone, ki ji je pomagala. Najprej sta vse prisotne razdelile v tri skupine, nato sta vsaki skupini dali list na katerega so pisali odgovore. Simona je po vsakem vprašanju v kvizu preverila, ali so zapisali odgovor. Vprašanja v kvizu so bila splošna, a ne prelahka, lahko bi celo rekla, da so bila nekatera tako težka, da so udeleženci le ugibali pravilni odgovor. Po zadnjem vprašanju sta Natalija in Simona zbrali liste za odgovore in jih pregledali ter razglasili zmagovalce kviza. Za vse sodelujoče pa smo pripravili tudi manjše nagrade, ki so si jih razdelili.

    

  Metka Rednak Glažar

   

 • DELAVNICA NA TEMO EFT TEHNIKE OZ. TAPKANJA

   

  DELAVNICA NA TEMO EFT TEHNIKE OZ. TAPKANJA


   
  V sredo 21. januarja, smo se v društvu seznanili in praktično preizkusili metodo EFT oz. tapkanje. Delavnico je vodila psihologinja Brigita Kričaj Korelc, v znakovni jezik pa je prevajala Duška Berločnik. Zbralo se je kar precejšnje število članic in članov društva, ki so z zanimanjem spremljali predavanje in tudi sodelovali pri praktičnem preizkusu. Tudi mene je zanimalo, kako ta metoda deluje.
  Izvedeli smo, da je ustanovitelj EFT tehnike (Emotional Freedom Techniques) američan Gary Craig, ki je o njej leta 1996 objavil spletni priročnik. Tehnika temelji na odkritju, da  je vzrok za neprijetne občutke motnja v telesnem energijskem sistemu. Človek si sam lahko pomaga tako, da si najprej dovoli začutiti neprijeten občutek, nato ga izrazi z besedo, ponavlja afirmacije, potem pa se dotika akupunkturnih točk po telesu oz. tapka.

   

  Na naši delavnici smo EFT metodo praktično preizkusili in večina jih je ugotovila, da metoda deluje. Uporabili smo EFT točke za tapkanje in sicer:
  • na glavi
  • na notranji strani obrvi
  • na strani očesa
  • pod očesom
  • pod nosom
  • pod usti
  • na ključnici
  • na konicah prstov

   

  S palcem in kazalcem desne ali leve roke smo tapkali po EFT točkah, zraven pa smo se z afirmacijami naglas osredotočali na težavo, ki smo jo želeli rešiti. Metoda je res preprosta in smo se je zelo hitro naučili.
  Predavateljica je poudarila, da nam bo ta tehnika v pomoč pri odpravljanju bolečih občutkov, če jo bomo izvajali vsakič, ko se ti občutki pojavijo in da  s tapkanjem vztrajamo, dokler težava ne izzveni. Tehnika deluje ne glede na to ali verjamemo v njeno učinkovitost ali ne. Ena od prisotnih članic društva se je odzvala povabilu predavateljice, da preizkusi metodo za njeno konkretno trenutno težavo (bolečino na desni strani pod rebri). Bolečina je po določenem času tapkanja res izzvenela.

   

  Sestavila: Vlasta Florjan