OTVORITEV RAZSTAVE NA REČICI OB SAVINJI

 

V društvu zelo radi sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo in se udeležujemo občinskih praznikov občin, ki jih društvo s svojim delovanjem pokriva.
Letos smo se z občino Rečica ob Savinji dogovorili, da bomo v poletnem času tudi mi prisotni na prireditvah, ki bodo potekale v okviru njihovega občinskega praznika.
V mesecu juniju se je za gluho skupnost zgodil pomemben mejnik, vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Ta dogodek smo želeli primerno obeležiti tudi mi.
Kulturna ustvarjalnost gluhih je posebna oblika izražanja naše kulture z uporabo slovenskega znakovnega jezika. Usmerja se v gledališče, ples, poezijo, film in različna ročna dela. Ker imamo v društvu veliko ustvarjalnih in zelo nadarjenih članov, smo se odločili, da skozi razstavo čudovitih izdelkov oseb z okvaro sluha, opozorimo, da so v družbi tudi ljudje s tovrstno invalidnostjo.
V prostorih Medgen Borze na Rečici ob Savinji smo, 12.7.2021, pripravili razstavo različnih ročnih del naših članov. Na ogled so čudoviti leseni, glineni izdelki, prtički, nakit, štrikani in kvačkani izdelki. Razstavili smo tudi slikarska dela naših članov, ki so nastala na likovni delavnici ter slikarske umetnine drugih naših članov, ki čudovito slikajo.
Odločili smo se, da z malo večjim dogodkom opozorimo na problematiko oseb z okvaro sluha in na društvo, zato smo ob odprtju razstave pripravili lep kulturni program. V velikem številu smo se zbrali v centru Rečice, pod trško lipo. Program je povezovala vodja kulturne sekcije, Marija Varžič. Spremljala jo je tolmačica Darja Fišer. Z obiskom in nagovorom nas je počastila tudi županja občine Rečica ob Savinji, ga. Ana Rebernik. Naša članica Elvira Veletanlić je prebrala hudomušno pesem na temo jezikov, ki jo je zapisal naš član Mirko Strožić. Naši gledališčniki pa so z igro Maser Jaka pokazali, kako dobri igralci so in do solz nasmejali občinstvo. Vmes je prisotne nagovoril tudi predsednik društva, g. Franc Forštner. Sandi Klakočer pa je na koncu poskrbel za glasbeni vložek in pokazal, da so tudi osebe z okvaro sluha lahko odlični glasbeniki.
Po uradni otvoritvi so se prisotni sprehodili skozi razstavo in občudovali izdelke naših članov.
Vabljeni, da si razstavo, ki bo na ogled do konca julija, ogledate tudi vi!

 

Urška Jakop

 

 

 

SREČANJE DRUŠTEV GLUHIH IN NAGLUŠNIH SAVINJSKE IN PODRAVSKE REGIJE


Po enoletnem kovid premoru smo imeli v soboto 10. 7. 2021 srečanje društev na Rogli v organizaciji Medobčinskega društva gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice Vitanje in Zreče. Srečanje so se poleg članov društva organizatorjev, udeležili še članice in člani Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor, ter seveda tudi Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje. Tako kot vsako leto smo se tudi letos v našem društvu množično udeležili srečanja.
Na Roglo smo prispeli z avtobusom okoli 10.30 ure. S parkirišča smo se podali do prireditvenega šotora. Tam so nas že čakali organizatorji s sendviči in vodo, da smo se podprli.
Sledil je pozdrav predsednika konjiškega društva, županov in podžupanov občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Potem je sledil še pozdrav predsednice mariborskega društva in pozdrav naše Marije vodje kulturne sekcije, ki je pozdravila v imenu našega društva. Predsednik Franc Forštner in strokovna delavka Urška Jakop sta bila zadržana, ker sta na stojnici predstavljala MDGN Velenje v občini Rečica ob Savinji.
Ob dvajsetletnici konjiškega društva so razrezali torto velikanko, tako da smo se vsi udeleženci posladkali.
Nadaljevali smo s športnim druženjem. Določili smo člane, ki so sodelovali v posamezni igri in se je začelo. Najprej z igro tri v vrsti, nato hula-hoop race, zabijanje žebljev, rezanje hloda, prečkanje Lovrenških jezer in na koncu vleka vrvi. Vsak je navijal za člane svojega društva. Bilo je veliko smeha in dobre volje. Pri eni igri je bilo najboljše eno društvo, pri drugi spet drugo društvo. Na koncu so se sešteli rezultati vseh iger, da smo dobili zmagovalca. Zmagala je ekipa Konjic, naši člani so zasedli tretje mesto.
Ob 14 uri smo imeli toplo malico, da smo nadomestili kalorije, ki smo jih porabili. Potem je bilo prosto, da je lahko vsak posameznik šel po svoje. Veliko smo se družili, pogovarjali, šli smo na sprehod v lepem sončen in ne vročem vremenu. Nekateri člani so šli na stolp, na sprehod med krošnjami, drugi so se peljali s sedežnico, spet tretji so se peljali s sankami.
Ob 16.30 smo se polni dobrih vtisov, odpeljali z avtobusom nazaj proti domu.
Preživeli smo lep, sproščen dan na Rogli ob lepem vremenu in zmernih temperaturah. Veliko smo se pogovarjali in uživali v svežem zraku ter dobri družbi.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

SODELOVANJE NA OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE REČICA OB SAVINJI


V društvu se zavedamo pomembnosti dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo in vsemi 10imi občinami, na območju katerih društvo deluje. Pomembno je, da nas ljudje poznajo in vedo kam se lahko obrnejo v primeru težav s sluhom.
Vsako leto poskušamo izvesti kakšno aktivnost vsaj v parih občinah in tako informirati ter ozaveščati širšo javnost o problematiki okvare sluha.

Tako smo v soboto, 10. julija 2021, sodelovali na prireditvi Rečica praznuje. Svoje delovanje v občini Rečica so predstavila številna društva in zavodi, med njimi tudi naše Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje.

Strokovna delavka in predsednik sta na stojnici predstavila delovanje društva, podelila informacije glede pridobitve slušnih aparatov, tehničnih pripomočkov in ostalih pravic. Otrokom pa je bil zelo zanimiv slovenski znakovni jezik in z veseljem so se učili enoročne abecede.

Dogajanje je popestril tudi lep kulturni program. Tako je tudi naše društvo pripomoglo k prijetnemu prazničnemu vzdušju, ki ga je bilo ta dan čutiti na Rečici ob Savinji. ️

 

Urška Jakop

 

 

 

DELAVNICA USTVARJANJA Z GLINO

 

V jeseni smo dobili obvestilo, da bo MDGN Velenje organiziralo delavnico gline. Seveda sem se takoj prijavila, saj sem že kot dijakinja vsako leto med počitnicami delala na zemlji v takratni "Zadrugi", da bi si zaslužila za knjige za naslednje šolsko leto. Že takrat sem vedela, da me zemlja umirja in moja odločitev, da se prijavim na delavnico gline, je bila razumljiva.
V enem od jesenskih torkov smo v društvu začeli pod vodstvom mentorice Edite ustvarjati nekaj, kar je iz minute v minuto izpod naših nespretnih rok nastajalo. Prvi izdelki so bile rožice (nageljni, vrtnice, marjetice). Ena je bila lepša od druge in naše veselje ob nastalih izdelkih je bilo vse večje.
Žal nas je situacija s Covidom za nekaj mesecev zaustavila, smo se pa zares razveselile obvestila, da se delavnica nadaljuje. Mentorica Edita nam je pokazala katalog svojih izdelkov, zato so bile naše želje po ustvarjanju še večje in vsak torek smo se naučile nekaj novega. Slava je naredila krožnik s cvetnim odtisom, Nataša in Tatjana sta med drugim naredili pekač za peko šarklja, sama pa sem naredila dve prelepi piškotnici. Seveda vse to ni nastalo v enem torku, saj je postopek kar zahteven. Izdelek je treba najprej oblikovati, nato gre na pečenje, pa barvanje , lakiranje pa zopet na pečenje in na koncu so nastali izdelki, na katere smo vse zelo ponosne.
12. 07. 2021 bo v Račici ob Savinji razstava ročnih del članov MDGN Velenje. Seveda bodo na razstavi tudi naši izdelki iz gline in upam, da se bo pri naslednjem organiziranju delavnice prijavilo čim več članov.
Brez potrpljenja in profesionalnega vodenja mentorice Edite ne bi uspele, zato ji hvala za to lepo izkušnjo.


Alenka Račić

 

 

 

 

DELAVNICA SLIKANJA NA PLATNO

 

Na željo naših članov smo organizirali začetno slikarsko delavnico. Srečevale smo se štiri četrtkove popoldneve. Vsaka delavnica je trajala tri ure. Društvo je priskrbelo svinčnike, barve in platna za vse udeleženke; za kar se zahvaljujemo društvu.
Prva delavnica, kjer smo imele predavanje o likovni kompoziciji in postavitvi v prostoru, je bila v prostorih MDGN Velenje. Najprej nam je naš član in slikar Salih Biščić predstavil in pokazal kako se rišejo razni predmeti, da potem na sliki izgledajo plastično. Sledila je razlaga zakonitosti perspektive in kako se ta nariše. Potem smo se lotili praktičnega dela, risanje raznih predmetov s svinčnikom ob upoštevanju povedanega. Predavatelj je ves čas hodil okoli, pomagal in svetoval kako in kaj popraviti, oziroma narisati. Seveda smo dobile tudi domačo nalogo. Doma smo morale narisati dve risbi s svinčnikom na papir z pravilnim osenčenjem. Poleg tega smo si morali priskrbeti, oziroma razmisliti kakšen motiv bomo risale na platno.
Naslednje delavnice smo imele v prostorih Šaleških likovnikov. Na drugi delavnici smo začele najprej z prerisovanjem željenega motiva na platno. Gospod Biščić je naprej pregledal naše domače naloge. Povedal in pokazal je kaj ni v redu in je potrebno popraviti. Predavatelj je potem podal nekaj napotkov, kako se prenesejo razmerja dolžin in celotni motiv na platno. Sledilo je slikanje motiva po svojih željah in vzgibih. Predavatelj je ves čas krožil med nami in nam pomagal ob naših problemih in dilemah.
Vse udeleženke smo pridobile veliko novega znanja in se naučile novih tehnik ob izdatni pomoči vodje delavnice. Uresničile smo naše ideje, izrazile našo kreativnost, in s tem ustvarile nekaj novega, unikatnega. Naredile smo veliko za svojo dušo, se sprostile in družile po dolgem času.
Naše slike bodo na ogled na razstavi Umetniških in ročnih del MDGN Velenje v prostorih Medgen borze na Rečici ob Savinji v mesecu juliju.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

 

 

 

Predstavitev ponudnika slušnih aparatov AUDIO BM v MDGN Velenje

 

V sredo, 23.6.2021, smo se zbrali v prostorih društva MDGN Velenje z namenom, da prisluhnemo predstavitvi AUDIO BM. Na predstavitev sta prišla iz poslovalnice Velenje in Celja slušna akustika Vlado Pirič in Matej Koren. Po mojem uvodnem pozdravu in predstavitvi obeh, se je začelo zelo zanimivo in poučno predavanje o slušnih aparatih, tehničnih pripomočkih, olivah za slušne aparate. Sledila so vprašanja vseh prisotnih, ki so imeli kakšen problem. Nekako sem imel nelagoden občutek ali bo prišlo sploh kaj članic in članov. Odziv je bil, kljub hudi vročini odličen, društvo je bilo polno. Poskrbljeno je bilo tako za poslušanje z slušno zanko kot za tolmačenje, za kar je poskrbela tolmačka SZJ Duška Berločnik. Najprej sta predstavnika povedala nekaj besed o vseh pomembnih zadevah glede ponudbe slušnih aparatov, na katerih lokacijah so prisotni po Sloveniji, kakšen je njihov moto. Predstavila sta tudi katere zadeve imajo v ponudbi, kaj naredijo brezplačno, kako se usposabljajo, saj sledijo vsem novostim. So mlad ambiciozen kolektiv, ki je najbolj vesel, če so uporabniki zadovoljni. Skratka oba predavatelja sta bila zelo kvalitetna in sta na slikovit način povedala glede uspeha pri navajanju na SA, o izbiri možnosti testiranja, aplikaciji izračuna izgube sluha po Fowlerju, o izdaji svojega glasila. S sabo sta prinesla veliko publikacij in zgibank. Potrebno se je potruditi pri navajanju, vsak dan vsaj šest ur nositi SA ter ob težavah večkrat obiskati akustika za nove nastavitve. Povedala sta, da imajo v njihovih poslovalnicah zelo pestro izbiro SA, tudi veliko izbiro baterij, različnih ponudnikov, ter da se je potrebno večkrat vrniti na nove nastavitve SA. Nekateri rabijo več časa, drugi manj, zelo dobro je, da osebe znajo povedati kaj jih pri poslušanju moti, kateri zvoki, da si to beležijo in k njim pridejo z čim več informacijami. Po predstavitvi in predavanju je bilo veliko zanimanje za individualna vprašanja, na katera sta oba z veseljem odgovarjala. Imela sta tudi nagradno vprašanje in kar tri osebe so odgovorile pravilno, za nagrado pa prejele baterije za SA. Skratka vsi, ki so prišli, so dobili pripadajoči paket baterij za svoj SA. Mislim, da so bili vsi veseli in zadovoljni saj so izvedeli veliko novega in koristnega ter poučnega. Hvala direktorju AUDIO BM Franciju Urankar, ter obema predavateljema. Videl sem, da je takšnih predavanj še vedno premalo in verjamem, da bomo v bodoče s tem nadaljevali.

 

Predsednik MDGN Velenje
Franc Forštner

 

 

KUHARSKA DELAVNICA PRI MILICI


V sredo, dne 9.06.2021 ob 15.30 uri, smo se člani zbrali pred hotelom Razgoršek v Starem Velenju z namenom ,da se dobimo pri ge. Milici doma, kamor nas je povabila na kuharsko delavnico. Tja smo se odpeljali z dvema avtomobiloma. Ko smo prispeli pred njen dom, nas je sprejela prijazna gostiteljica in nam za začetek ponudila pijačo. Pripeljali so se tudi ostali člani s svojim avtom. Bilo nas je štirinajst. Tam je bilo že vse pripravljeno za delavnico. Potem smo si udeleženci zavihali rokave, si razkužili roke ter začeli z delom. Delali oz. cvrli smo langaše in mesne miške. Najprej nam je naša gostiteljica pokazala kako se to pripravi in potem sami naprej nadaljevali in na koncu pojedli. Spekli oz. cvrli smo kar veliko mišk, da jih je na koncu delavnice kar nekaj ostalo. Kar je ostalo, smo člani zavili in odnesli domov. Pred odhodom domov, smo vse pospravili in počistili in se gostiteljici zahvalili za povabilo na delavnico. Mogoče še kdaj ponovimo.

 

Valentin Laure

 

 

 

TELOVADBA V MOZIRJU

 

MDGN Velenje organizira telovadbo v podružnici Mozirje ob torkih, od polovice maja do polovice junija.
Telovadba poteka v telovadnici športnega društva TEAM, ki ga vodi g. Jaka. Udeležba je skromna, a za mali kraj z podružnico odlična. Človek se mora veliko gibat, v času korone smo bili preveč zaprti doma.
Zopet je bilo tam predavanje, z prikazom delavnice gibanja s temo ZDRAVA HRBETNICA, predavala je ga. Lucija Maglica.
Delavnica na temo ZDRAVA HRBETNICA je bila zanimiva. Pokazala je, kako se migajmo za dobro držo hrbtenice z nevtralnim položajem, z lopaticami ter ledvenim predelom.
Tudi vsak dan je pomembna hoja v naravo.
Delavnica je bila koristna, in ni bila težka in se je bomo spomnili.

 

Franci P. Mulej

 

 

 

POHOD OKOLI ŠKALSKEGA JEZERA

 

Dne 31. 05. 2021 ob 15. uri smo se člani Društva gluhih in naglušnih Velenje zbrali pred Ribiško kočo ob Škalskem jezeru, z namenom, da bi šli en krog okoli jezera. Bilo nas je pribl. dvanajst. Pred pričetkom hoje, nas je ga. Milica razdelila v dve skupini in sicer ena skupina za počasno hojo, druga pa za hitro hojo.
Hodili smo pribl. 45 minut. Med hojo smo se malo pogovarjali o vsakdanjih rečeh. Na koncu hoje, pa nas je ga. Milica, povabila do svojega avta in nas presenetila z manjšimi prigrizki, kanapeji, za kar smo se ji zahvalili. Potem pa smo se razšli domov. Upam, da še ponovimo z rekreacijo okoli jezera.


Valentin Laure

 

 

IZLET NA POLZELO, GRAD ŽOVNEK

IN GORO OLJKO

 

Korona časi in ukrepi so odnesli planiran lanski izlet. Vendar se v društvu ne damo, tako smo ga organizirali letos.
Avtobus je pobiral člane od Mozirja do Velenja. Pot nas je potem vodila najprej na Polzelo. Najprej smo se podprli s sendviči. Vsi smo bili dobre volje in v prijetnem pričakovanju.
Na Polzeli smo si ogledali obnovljeni grad Komendo, ki je bil dolgo let v lasti Malteških vitezov. Grad je obnovila občina Polzela, ki je pridobila tudi evropska sredstva za obnovo. V grajskih prostorih delujejo TIC Polzela, Občinska knjižnica Polzela, oddelek Glasbene šole »Risto Savin« Žalec in kavarna. Veliko pozornost na gradu pritegnejo: zbirka eksponatov Suverenega malteškega viteškega reda, soba pesnice in pisateljice Neže Maurer z njenimi osebnimi predmeti in zbirka likovnih del akademske slikarke Darinke Pavletič Lorenčak.
Sledil je ogled Muzeja starih traktorjev, katerih lastnik je Ernest Obermayer. Zbral jih je iz različnih delov Slovenije in Avstrije ter jih obnovil do te mere, da so vsi v voznem stanju. Del zbirke je Mercedes-Benz iz leta 1952 z lesenim podvozjem pod kovinskim karoserijo, na katerega je še posebej ponosen. Zadnja pridobitev muzeja je Fordson, letnik 1919, ki je najstarejši traktor v tem delu Evrope.
Pot nas je potem vodila do vznožja gradu Žovnek, do katerega smo se po kratkem sprehodu povzpeli. Grad Žovnek je zagotovo eden najstarejših gradov na Slovenskem. Kdo so bili graditelji prvotnega gradu ni znano. Prvi znan lastnik, ki ga literatura omenja v 12. stoletju, je bila družina Savinjski. Ta se je okoli leta 1150 preimenovala v Žovneške. Žovneški so se ob širitvi svojega vpliva in posesti preselili v Celje. Kasneje so postali Celjski grofje. Grad Žovnek je ostal njihov družinski grad. Znano je, da je na gradu umrl Friderik II.
Grad je bil skoraj 200 let prepuščen propadanju. Grad je sedaj ruševina, ki se obnavlja. V grad smo vstopili preko dvižnega mostu skozi obnovljen dvodelni vhod. Obnovljen je okrogli obrambni stolp, ki je dvonadstropen. V zgornjem nadstropju je soba, v osrednjem je bila včasih kapela, ki jo sedaj obnavljajo.
Potem smo se odpeljali na Goro Oljko. Najprej smo imeli okusno in izdatno pozno kosilo v Planinskem domu. Po kosilu smo si ogledali še romarsko cerkev na Gori Oljki.
Vreme nam je dobro služilo do kosila, potem je začelo deževati. Kljub temu smo preživeli lep dan, izvedeli veliko novega in zanimivega. Najbolj pomembno je bilo druženje, ki smo ga že vsi zelo pogrešali.

 

Tatjana Pirečnik