VADBA ZA SPROSTITEV STRESA IN KREPITEV NOTRANJIH ORGANOV


MDGN Velenje je poskrbelo, da je pod okriljem društva Lotus, g. Vešligaj vodila vadbo za sprostitev in krepitev notranjih organov po načelih kitajske medicine.
Na začetku je g. Petra naredila krajši uvod in nam razložila kako bomo naše notranje organe spodbudili z izvedenimi vajami.
Sledila je vadba. Vsako vajo je najprej nazorno opisala, sama pokazala in poudarila kaj je pomembno pri vaji. Sproti nas je popravljala, če vaj nismo pravilno izvedli.
Najprej smo se ogreli, nato so sledile vaje v stoječem položaju. Potem smo naredili vaje še v ležečem položaju. Po uri vadbe smo bili nekateri že kar malo utrujeni, ampak smo se vsi dobro razmigali.
Po končani vadbi smo vsi udeleženci strinjali, da bi vadbo še ponovili, ker so nam bile vaje zelo všeč. Najlepša hvala g. Vešligaj za nazorno in razumljivo vodenje vaj.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

OTVORITEV RAZSTAVE »INSERT ZA AMBIENT«


V okviru Društva Šaleških likovnikov se s svojo prvo samostojno razstavo v vili Bianca predstavlja naša naglušna članica Edita Kos Martinšek. Predstavljeni so njeni izdelki iz gline, ki jih je z svojim umetniškim pogledom ustvarila v zadnjih dvanajstih letih.
Na ogled so postavljeni izdelki iz gline kot dodatek pa njena slikarska dela. Glineni izdelki imajo skoraj vsi uporabno komponento, ki jih nadgrajujejo umetniški detajli, ki so nemalokrat nepozornemu opazovalcu ostanejo skriti.
» Materija, zemlja, gnetenje in vdaja materiala njenega dotika so na voljo njenemu izročilu in sporočilu. Kje, kako in kaj dodati celoti v prostoru ali zunaj njega, je… glina, ona to ve in čuti. « je zapisal akad. slikar Denis Senegačnik, ki je razstavo tudi postavil.
V MDGN Velenje Edita že več let vodi ustvarjalne delavnice, kjer ustvarjamo z glino. Tako so pod njenim vodstvom nastali različni glineni izdelki, ki so jih napravili naši člani.
Razstava bo na ogled od 15. novembra do 13. decembra v vili Bianca. Vabljeni k ogledu.
Iskrene čestitke ob samostojni razstavi naša Edita.

 


Tatjana Pirečnik

 

 

 

SPLETNE PREVARE

 

V sredo, 8.11.2023, je v društvu potekalo predavanje z naslovom Spletne prevare, ki ga je v sodelovanju s Policijo Velenje izvedel g. Uroš Medved.
Živimo v času sodobnih tehnologij in večinoma nas ni dovolj veščih, da bi sami odkrili zlorabe. Zato je nadvse koristno, da nas strokovnjaki opozorijo na najpogostejše goljufije.
G. Medved nas je najprej opozoril na spletno stran : www.varninainternetu.si. Tam najdemo veliko koristnih nasvetov in tudi brošuro ABC varnosti na spletu. Zlorabe lahko prijavimo na spletni strani SI.CERT.
Na preprost način nam je povedal, kako goljufi zbirajo podatke o nas, nas zavajajo in izkoristijo. To jim največkrat uspe, ker smo preveč zaupljivi in včasih tudi naivni. Velik motiv pa je tudi pridobitev finančnih ugodnosti, za katere smo še posebej dovzetni.
Najlepše se zahvaljujemo tudi policistu, da nam je predstavil toliko koristnih informacij in nas opozoril na večjo previdnost.

 

Helena Medved

 

 

 

TESTIRANJE TELESNE PRIPRAVLJENOSTI


Skrb za zdrav način življenja naših članov, je eden od pomembnih ciljev delovanja našega društva.
Vsi se zavedamo pomena telesne aktivnosti in zdrave prehrane, a nam v večini zmanjkuje motivacije.
Zato v sodelovanju z ZD Velenje, kjer deluje Center za krepitev zdravja, organizirali testiranje telesne pripravljenosti. Test so izvedle prijazne delavke Centra za krepitev zdravja.
Izpolnili smo vprašalnik, potem so nam izmerili tlak. Sledile so različne vaje in testi gibljivosti, vzdržljivosti in moči.
Zdaj smo vsi v pričakovanju rezultatov, ki jih bomo dobili po pošti, skupaj z navodili za izboljšanje naše telesne pripravljenosti.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

DELAVNICA IZDELAVE IKEBAN

 

Leto je na okoli in zopet smo se zbrali v društvu na tradicionalni delavnici izdelave aranžmaja ob Dnevu mrtvih.
Ob strokovnih smernicah in praktičnih navodilih naše cvetličarke ga. Jožice smo naredili čudovite ikebane, ki bodo krasile naše grobove. Vsak se je po svojih željah in sposobnostih lotil izdelave svoje ikebane. Seveda nam je priskočila na pomoč ga. Jožica, ki nam je izdelke dodatno aranžirala in nudila pomoč.
Koristno in v prijetni družbi smo preživeli sredino popoldne. Zahvala društvu za organizacijo delavnice.


Tatjana Pirečnik

 

PREDAVANJE O SLUHU V MEDGEN BORZI NA REČICI OB SAVINJI

 

Društvo dobro sodeluje z vsemi desetimi občina na območju katerih deluje. Trudimo se, da čim več aktivnosti izvedemo tudi v Zgornje Savinjski dolini in ozaveščamo tudi tamkajšnje lokalne skupnosti.
Občina Rečica ob Savinji je v mesecu septembru izvedla več aktivnosti v zvezi s trajnostno mobilnostjo in porodila se je ideja o predavanju na temo povezanosti okvare sluha s prometom. K sodelovanju smo povabili specialistko orl, dr. Zuapn Leo. In tako smo v mesecu oktobru izvedli zanimivo predavanje v prostorih Medgen Borze na Rečici ob Savinji.
Na začetku smo izvedeli nekaj osnovnih informacij glede čutil, sluha, ušesa in tega kako sluh pride do možganov. Spoznali smo, da je izguba sluha najbolj razširjena invalidnost v zahodni družbi ter, da je cestni promet največji vir obremenitve s hrupom v Evropi. Osebe z okvaro sluha so glede potreb po mobilnosti popolnoma enake kot slišeči. Sluh tudi nima pomembnega vpliva na sposobnost vožnje posameznika, seveda pa pomaga zaznavati dogajanje v okolju. Prav tako zaradi okvare sluha v zvezi z vozniškim izpitom niso potrebni posebni zdravniški pregledi. Osebe z okvaro sluha so v prometu kot vozniki načeloma previdni in druga čutila uporabljajo bolj. Izpostavljena je bila tudi pravica gluhih do tolmača szj, v primeru nezgod.
Na koncu so udeleženci predavateljici zastavili kar nekaj zanimivih vprašanj. Jesenski večer je tako minil v prijetnem vzdušju in se zaključil z novimi spoznanji.

 

Urška Jakop

 

PREJELI SMO OBČINSKO PRIZNANJE


Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je 31.3.2023 s slavnostnim občnim zborom obeležilo 60. let svojega delovanja. Skozi vsa leta se je društvo razvijalo, rastlo in bogatilo svoje programe. Temeljni cilj pa ostaja že od začetkov enak: skrb za pravice, čim bolj kakovostno življenje in enakopravno vključenost oseb z okvaro sluha v slišečo družbo. Društvo je tudi vedno bolj prepoznavno, da dela dobro in se trudi za dobrobit oseb z okvaro sluha so prepoznali tudi v Mestni občini Velenje.
Mestna občina Velenje ima v mesecu septembru svoj praznik. Ob tej priložnosti podeli tudi občinska priznanja. Izredno ponosni in veseli smo, da je naše dobro delo in trud bil nagrajen z občinskim odličjem.
Podelitev priznanj je potekala na slavnostni proslavi, v sredo 20.9.2023. Občina podeljuje priznanja v več kategorijah.
MDGN Velenje je prejelo Grb Mestne občine Velenje, ki se lahko podeli posameznikom za življenjsko delo in izjemne rezultate na kateremkoli področju. Podeli se lahko tudi združenjem občanov ali pravnim osebam, ki so bistveno prispevali k razvoju, ugledu in prepoznavnosti Mestne občine Velenje.
Slavnostno prireditev je povezoval Peter Poles, prisotne pa je najprej nagovoril župan MOV, g. Peter Dermol. Nato je pričel s podelitvijo županovih priznanj. Letos ga je prejelo pet nagrajencev. Plaketo Mestne občine Velenje so prejeli trije nagrajenci.
Grb Mestne občine Velenje je prejelo naše društvo in gospod Marko Primožič. Vsaka štiri leta župan podeli tudi naziv častni občan, ki je letos pripadel dr. Francu Žerdin.

Prejeto priznanje je potrditev, da smo na pravi poti in, da delamo dobro v korist vseh oseb z okvaro sluha. Planov za prihodnost nam ne manjka in to priznanje nam daje nov zagon za naprej.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

Likovna kolonija 2023

 

September se je zame začel z umetniškim pridihom. Z ženo sva se v petek 1. septembra odpravila v Krško, kjer sva se udeležila Likovne kolonije gluhih in naglušnih, ki jo je letos organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško.

Zbrali smo se popoldne, okoli 15h, v prostorih DGN Posavja Krško, kjer so nas sprejeli predsednik društva Bogdan Kuhar, predsednica kulturne sekcije Urška Kozole in nekaj članov društva. Nato smo šli na voden ogled mesta in zanimivih slikarskih točk. Mesto sicer že poznamo, saj smo se likovne kolonije v Krškem udeležili že leta 2019, vendar je bil tudi ta ogled zanimiv in pomemben za inspiracijo.
Letošnje kolonije se je udeležilo osem umetnikov iz različnih društev gluhih in naglušnih: Salih in Zinaida Biščić (MDGN Velenje), Anton Gryban (DGN Ljubljana), Nina Jeranko (MDGN Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče), Nika Korsič (DGN Južne Primorske), Urška Kozole (DGN Posavja Krško), Marko Lukan (AURIS - MDGN za Gorenjsko - Kranj) in Karmen Smodiš Reischmann (DGN Pomurja Murska Sobota).
Bili smo zelo ustvarjalni, vneto smo slikali celo soboto in nedeljo dopoldne. Nekateri so slikali pokrajinske motive in arhitekturo, drugi motive iz domišljijskega sveta, tretji so se poslužili abstraktnega slikarstva … V nedeljo popoldne je sledilo postavljanje slik na ogled, skupinsko fotografiranje, čestitke za udeležbo in podelitev priznanj, ter odlično poslovilno kosilo v Gostilni Apolon v centru starega mestnega jedra.

Iskreno se zahvaljujem organizatorjem v DGN Posavja Krško za odlično izpeljano likovno kolonijo, za prijaznost, profesionalnost in tudi sproščenost. Zahvaljujem se tudi ZDGNS, ki nam omogoča, da se redno, vsako leto, ustvarjalci srečujemo in skupaj ustvarjamo čudovita umetniška dela, si delimo znanje in izkušnje, s katerimi bogatimo svoje umetnine in spomine, ki ostanejo za vedno.

 

Salih Biščić

 

NAJMLAJŠE ŠE PRED POČITNICAMI SEZNANILI S PROBLEMATIKO IZGUBE SLUHA

 

Gluhota je nevidna invalidnost in v družbi še vedno premalo poznana. Zato v društvu veliko časa namenjamo ozaveščanju širše javnosti o problematiki okvare sluha. Pomembno je, da s tem začnemo že pri najmlajših.
Pred poletnimi počitnicami smo obiskali najstarejši dve skupini otrok vrtca Rečica ob Savinji ter 2 oddelka tretjega razreda OŠ Mozirje.
Preko sproščene predstavitve in pogovora smo najmlajše seznanili s tem kaj pomeni biti gluh, naglušen, oseba s polževim vsadkom. Predsednik Franc Forštner ter Jana Maier sta otrokom preko svoje življenjske zgodbe predstavila kako in kdaj sta izgubila sluh ter s kakšnimi težavami se srečujeta v vsakdanjem življenju. Opozorili smo jih na pomen sluha in ustrezno skrbi zanj. Ker so otroci v šolah in vrtcih zelo glasni smo povedali, da je dolgotrajen hrup zelo škodljiv za sluh. Pokazali smo jim nekaj tehničnih pripomočkov s katerimi si osebe z izgubo sluha lajšajo težave v vsakdanjem življenju. Najbolj zanimiva sta bila svetlobni zvonec in ura budilka.
Z nami je bila tudi tolmačica SZJ Duška Berločnik. Nekaj besed smo namenili tudi slovenskemu znakovnemu jeziku. Naučili smo se enoročne abecede ter nekaj kretenj. Najmlajšim pa smo z lutkama odigrali zgodbico Zmajček in morska deklica.
Zalo zadovoljni smo bili z odzivi otrok. Sodelovali so z vprašanji in z zanimanjem poslušali. Prepričani smo, da so spoznali veliko novega in zanimivega. Veseli smo, da lahko na tako prijeten način prispevamo k prepoznavnosti te nevidne, a kljub temu zelo težke invalidnosti.

 

Urška Jakop

 

 

SREČANJE DRUŠTEV ŠTAJERSKE REGIJE V SLOVENSKI BISTRICI 2023


Leto je na okoli in udeležili smo se srečanja društev, ki ga je letos organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Maribor v Slovenski Bistrici.
V soboto smo se v MDGN Velenje v velikem številu udeležili srečanja, katerega glavni namen je druženje med člani štiri društev Štajerske in seveda tudi igre. Pri tekmovanju je vodilo važno je sodelovati in se družiti.
Dobre volje in v sončnem vremenu smo se podali v Slovensko Bistrico. Seveda je društvo poskrbelo za malico.
V Bistrici so nas pričakali organizatorji. Sledili so pozdravni nagovori predstavnikov vseh društev in podžupana občine Slovenska Bistrica. Naše društvo je predstavljala Marija Varžič vodja kulturne sekcije, ki je vse prisotne tudi povabila v Velenje na Mednarodni dan gluhih.
Potem so nas organizatorji seznanili z igrami. Člani društev so se pomerili v štirih igrah, in sicer v: namiznem tenisu, pikadu, vlečenju vrvi in metanju obročev. Tekmovanja so potekala v pokriti dvorani, tako da smo bili zaščiteni pred vročim soncem. Vsako društvo je prijavilo po štiri tekmovalce za posamezno igro. Naš kapetan Igor Šmigovc je sestavil ekipe, ki jih je potem tudi uspešno vodil. Ostali smo navijali za članice in člane svojega društva. Bilo je tekmovalno vzdušje in veliko dobro volje te. Člani, ki niso navijali, so se družili in veliko pogovarjali.
Po končanem tekmovanju, je sledilo kosilo. Nato je bila razglasitev rezultatov in srečelov. Naše društvo je zasedlo 3. mesto, lahko smo ponosni na naše člane, ki so tekmovali.
V popoldanskih urah smo se odpravili proti domu. Preživeli smo lep dan v prijetnem druženju in prijetnem okolju.

 

Tatjana Pirečnik