MEDNARODNI DAN GLUHIH LETOS V LJUBLJANI

 

Septembra vsako leto praznujemo mednarodni dan gluhih, letos je to praznovanje pripravilo DGN Ljubljana, ki je bilo v soboto 25. 09. 2021. Zaradi covida je praznovanje bilo močno omejeno, udeležba je bila mogoča ob izpolnjevanju PCT pogoja. Kljub vsem omejitvam je prireditev bila odlično izpeljana. Mene osebno in verjamem, da tudi vse ostale je navdušila sama predstava pod vodstvom Lade Orešnik. Po končanem uradnem delu, nas je čakalo kosilo, ki je bilo obilno in okusno. Tako smo skupaj preživeli še en lep in sončen dan, ki je prehitro minil. Utrujeni in zadovoljni smo se odpeljali domov.

Društvo DGN Ljubljana se zahvaljujemo za dobro organizacijo in lepo izpeljano prireditev.

 

Milica Krašovec

 

 

Vsako leto praznujemo zadnji teden v septembru mednarodni dan gluhih in naglušnih, in sicer je ta dan 23. september. Cel teden potekajo razne prireditve, ki jih organizirajo društva in Zveza gluhih in naglušnih Slovenije. S tem opozarjamo javnost na nas, naše probleme pri izobraževanju, naše pravice, idr.

 

Lani je praznovanje odpadlo zaradi omejitev in epidemije covida. Letos smo dobili zeleno luč in smo se lahko udeležili proslave v Ljubljani, a v omejenem številu. 

 

Slavnostna akademija ob mednarodnem dnevu gluhih je sovpadala z 90. obletnico ustanovitve Društva gluhonemih v Dravski banovini. Organizacijo je letos prevzelo DGN Ljubljana in ZDGNS. Proslava je potekala v gledališkem dvorcu SiTi Teater, v BTC Ljubljana. Poleg predsednika ZDGNS, Mladena Veršiča, in DGN Ljubljane, Gorazda Orešnika, je bil slavnostni govornik predsednik Državnega zbora, Igor Zorčič. 

 

Jana Maier