DELAVNICA SLIKANJA NA PLATNO

 

Na željo naših članov smo organizirali začetno slikarsko delavnico. Srečevale smo se štiri četrtkove popoldneve. Vsaka delavnica je trajala tri ure. Društvo je priskrbelo svinčnike, barve in platna za vse udeleženke; za kar se zahvaljujemo društvu.
Prva delavnica, kjer smo imele predavanje o likovni kompoziciji in postavitvi v prostoru, je bila v prostorih MDGN Velenje. Najprej nam je naš član in slikar Salih Biščić predstavil in pokazal kako se rišejo razni predmeti, da potem na sliki izgledajo plastično. Sledila je razlaga zakonitosti perspektive in kako se ta nariše. Potem smo se lotili praktičnega dela, risanje raznih predmetov s svinčnikom ob upoštevanju povedanega. Predavatelj je ves čas hodil okoli, pomagal in svetoval kako in kaj popraviti, oziroma narisati. Seveda smo dobile tudi domačo nalogo. Doma smo morale narisati dve risbi s svinčnikom na papir z pravilnim osenčenjem. Poleg tega smo si morali priskrbeti, oziroma razmisliti kakšen motiv bomo risale na platno.
Naslednje delavnice smo imele v prostorih Šaleških likovnikov. Na drugi delavnici smo začele najprej z prerisovanjem željenega motiva na platno. Gospod Biščić je naprej pregledal naše domače naloge. Povedal in pokazal je kaj ni v redu in je potrebno popraviti. Predavatelj je potem podal nekaj napotkov, kako se prenesejo razmerja dolžin in celotni motiv na platno. Sledilo je slikanje motiva po svojih željah in vzgibih. Predavatelj je ves čas krožil med nami in nam pomagal ob naših problemih in dilemah.
Vse udeleženke smo pridobile veliko novega znanja in se naučile novih tehnik ob izdatni pomoči vodje delavnice. Uresničile smo naše ideje, izrazile našo kreativnost, in s tem ustvarile nekaj novega, unikatnega. Naredile smo veliko za svojo dušo, se sprostile in družile po dolgem času.
Naše slike bodo na ogled na razstavi Umetniških in ročnih del MDGN Velenje v prostorih Medgen borze na Rečici ob Savinji v mesecu juliju.

 

Tatjana Pirečnik