DRUŽABNO SREČANJE S PIKNIKOM

 

Kljub malo bolj turobnemu vremenu, smo se v soboto 28.8.2021, zbrali na že tradicionalnem pozno poletnem družabnem srečanju. V navadi je, da družabno srečanje združimo tudi z ogledom katere izmed kulturnih znamenitosti v naši prelepi dolini. Letos smo si ogledali katedralo v Gornjem Gradu. Prijazno nas je sprejel in pozdravil gospod župnik, Ivan Šumljak. Najprej smo si ogledali zunanjost te veličastne katedrale in izvedeli veliko zanimivih podatkov. Potem pa smo se sprehodili še skozi notranjost katedrale. Izvedeli smo, da je katedrala Sv. Mohorja in Fortunata po prostornini, največja katedrala v Sloveniji. Je poznobaročna, nekdaj samostanska, danes župnijska cerkev v Gornjem Gradu. Kraj je imel vse od ustanovitve benediktinskega samostana leta 1140 zelo pomembno vlogo v zgodovinskem dogajanju na slovenskem prostoru, zlasti na cerkvenem področju. Pod vodilom ora et labora (moli in delaj) so sinovi svetega Benedikta v Gornjem Gradu delovali okoli 333 let. Tako eno glavnih prelomnic za Gornji Grad predstavlja ustanovitev Ljubljanske škofije, ki jo je leta 1461 ustanovil cesar Friderik III. Nekaj let kasneje razpuščeni benediktinski samostan je takrat prešel pod okrilje prve cerkvene inštitucije s sedežem na slovenskem etničnem ozemlju. Leta 1743 je takratni ljubljanski škof Ernest Attems, dal sezidati lepo in prostorno katedralo v baročnem stilu, ki ima izjemno umetniško dovršeno notranjost s številnimi slikami, freskami, oboki in kamnitimi kipi. Ljubljanski škofje so v Gornjem Gradu uredili letno rezidenco ljubljanske škofije, ki je bila v uporabi vse do leta 1783, ko so jo morali zaradi reform cesarja Jožefa II. opustiti. Nad ogledom in čudovitim vodenjem smo bili navdušeni. Na koncu pa je gospod župnik za nas pripravil še presenečenje, pogostitev s pijačo in domačim pecivom. Iskreno se mu zahvaljujemo za vse.
Pot smo nadaljevali do Grilove domačije, nad Ljubnem ob Savinji. Nad piknik prostorom in gostoljubjem lastnikov smo navdušeni, zato se k njim vračamo že več let zapored.
Najprej smo se pogreli z odličnim golažem. Pozdravil nas je tudi naš predsednik, Franc Forštner. Čas smo izkoristili za prijetno druženje in klepet. Nekateri člani so nas presenetili in zapeli. Že tradicionalno smo zabijali žeblje in streljali z zračno puško. Med moškimi je bil najboljši Ciril Rednak, med ženskami pa Irena Forštner in Jana Maier. Popoldne je posijalo tudi sonce in vreme je bilo primerno tudi za sprehod. Naša podpredsednica, Milica Krašovec, pa je poskrbela za sladko presenečenje. Napekla je veliko peciva, za kar smo ji zelo hvaležni. Vmes pa je za vse nas pripravila odlične langaše. Preden smo odšli proti domu pa smo se še enkrat okrepčali. Tako, da lačni res nismo bili.
Ponovno smo skupaj aktivno preživeli čudovit dan. Upamo, da nam bo v jesenskem času uspelo izpeljati še čim več aktivnosti. Saj je druženje in osebni stik za vse najpomembnejše.

 

Urška Jakop