DELAVNICA NA TEMO ZDRAVA HRBTENICA

 

Težko smo pričakovali trenutek, ko se bodo ukrepi toliko sprostili, da se bomo v prostorih društva lahko srečali tudi v malo večjem številu. In kdor čaka, dočaka.
Članom smo želeli ponudi zanimivo in praktično delavnico. Ker ima veliko ljudi težave s hrbtenico, se nam je to zdela odlična tema. V društvo smo povabili mag. kineziologije, Lucijo Maglica. Zanimanje za delavnico je bilo zelo veliko, zato smo jo izvedli v dveh delih. Najprej v prostorih društva v Velenju, nato še za člane iz Zgornje Savinjske doline, v Mozirju.
Najprej nam je Lucija podala nekaj splošnih teoretičnih napotkov. Pomembno je, da poskrbimo za svojo držo. Pokazala nam je kakšen je nevtralen položaj. Dobro je čim več premikati svoje položaje, se tu in tam pretegniti, zaokrožiti z rameni. Zelo pomembno je tudi dihanje, pomisliti pa je potrebno tudi na medenično dno. Sprehodi zelo pozitivno vplivajo na naše psihično in fizično počutje. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti na hidracijo telesa.
Po krajšem teoretičnem uvodu je Lucija prikazala praktične vaje, ki jih vsak lahko izvaja tudi doma. Razmigali smo vrat, ramena, predel med lopaticami in ledveni del hrbtenice. Na koncu je bil čas tudi za vprašanja naših članov.
Delavnica je bila izredno zanimiva in koristna. Dobili smo tudi domačo nalogo, saj že z lahkotnimi vajami lahko preprečimo težave in bolečine.

 

Urška Jakop