OTVORITEV RAZSTAVE NA REČICI OB SAVINJI

 

V društvu zelo radi sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo in se udeležujemo občinskih praznikov občin, ki jih društvo s svojim delovanjem pokriva.
Letos smo se z občino Rečica ob Savinji dogovorili, da bomo v poletnem času tudi mi prisotni na prireditvah, ki bodo potekale v okviru njihovega občinskega praznika.
V mesecu juniju se je za gluho skupnost zgodil pomemben mejnik, vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Ta dogodek smo želeli primerno obeležiti tudi mi.
Kulturna ustvarjalnost gluhih je posebna oblika izražanja naše kulture z uporabo slovenskega znakovnega jezika. Usmerja se v gledališče, ples, poezijo, film in različna ročna dela. Ker imamo v društvu veliko ustvarjalnih in zelo nadarjenih članov, smo se odločili, da skozi razstavo čudovitih izdelkov oseb z okvaro sluha, opozorimo, da so v družbi tudi ljudje s tovrstno invalidnostjo.
V prostorih Medgen Borze na Rečici ob Savinji smo, 12.7.2021, pripravili razstavo različnih ročnih del naših članov. Na ogled so čudoviti leseni, glineni izdelki, prtički, nakit, štrikani in kvačkani izdelki. Razstavili smo tudi slikarska dela naših članov, ki so nastala na likovni delavnici ter slikarske umetnine drugih naših članov, ki čudovito slikajo.
Odločili smo se, da z malo večjim dogodkom opozorimo na problematiko oseb z okvaro sluha in na društvo, zato smo ob odprtju razstave pripravili lep kulturni program. V velikem številu smo se zbrali v centru Rečice, pod trško lipo. Program je povezovala vodja kulturne sekcije, Marija Varžič. Spremljala jo je tolmačica Darja Fišer. Z obiskom in nagovorom nas je počastila tudi županja občine Rečica ob Savinji, ga. Ana Rebernik. Naša članica Elvira Veletanlić je prebrala hudomušno pesem na temo jezikov, ki jo je zapisal naš član Mirko Strožić. Naši gledališčniki pa so z igro Maser Jaka pokazali, kako dobri igralci so in do solz nasmejali občinstvo. Vmes je prisotne nagovoril tudi predsednik društva, g. Franc Forštner. Sandi Klakočer pa je na koncu poskrbel za glasbeni vložek in pokazal, da so tudi osebe z okvaro sluha lahko odlični glasbeniki.
Po uradni otvoritvi so se prisotni sprehodili skozi razstavo in občudovali izdelke naših članov.
Vabljeni, da si razstavo, ki bo na ogled do konca julija, ogledate tudi vi!

 

Urška Jakop